10 activiteiten rond het boek “Ssst! De tijger slaapt”

(Door Yvonne) Volgende week beginnen de voorleesdagen. Dit jaar staat het boek van “Ssst! De tijger slaapt” centraal. Ik vind het een superleuk boek! Niet alleen om voor te lezen, maar ook om er leuke activiteiten omheen te verzinnen. Hieronder 10 activiteiten rond dit prentenboek.

10 activiteiten rond het boek “Ssst! De tijger slaapt”

1. Verjaardag in de huishoek

In het boek is tijger jarig, dus dat is natuurlijk een leuke aanleiding om in de huishoek wat spullen te leggen om de kinderen uit te dagen ook een verjaardag na te spelen. Wij hingen slingers op, maakten een neptaart (stop geen batterijen in de nepkaarsjes, het inslikken van knoopcelbatterijen is levensgevaarlijk!) en we maakten een feestmuts voor beer die ook in het huis woont. De feestmuts hebben we eerst gelamineerd voor we hem afmaakten, om te zorgen dat hij niet te snel scheurt.

10 activiteiten rond het boek “Ssst! De tijger slaapt”

2. Een ballonnenliedje voor in de kring

Blaas een ballon op (geen knoopje in de ballon maken)
en zing het volgend liedje (op het wijsje van ‘de kikkertjes’)

Ballonnetje, ballonnetje,
Daar boven in de lucht
Ballonnetje, ballonnetje,
Daar boven in de lucht
Oehwapwapwap, oehwapwapwap, oehwapwapwapwapwap

(Loop tijdens de laatste zin de kring rond en raak met de ballon zachtjes de hoofden van de kinderen aan.)
Zing dit bijvoorbeeld 2 keer en tel dan samen tot 10. Laat dan de ballon los!

3. Maak een viltbord

We hebben het geluk dat we een viltbord tot onze beschikking hebben. We kopieerden de figuren uit het boek en lamineerden ze. Met een stukje klittenband blijven ze plakken op het bord. Zo kunnen de kinderen het verhaal in het boek zelf naspelen.

10 activiteiten rond het boek “Ssst! De tijger slaapt”

4. Beweegspelletje in de gymzaal

De tijger slaapt en wordt op een gegeven moment wakker. Om de kinderen deze woorden aan te leren kun je in de gymzaal een leuke activiteit doen met een trommel.
Laat de kinderen kennis maken met de trommel. Trommel bijvoorbeeld eerst snel en laat zien dat je dan als muisjes kunt lopen. Als je langzaam trommelt, lijken we wel een olifant!
Na deze warming-up gaan we lopen als je op de trommel slaat. Als je stopt met slaan, gaan we slapen. Speel dit zelf ook mee, snurk bijvoorbeeld tijdens het slapen. Als het weer tijd wordt om wakker te worden (ik telde met de kinderen tot 10), ga je weer trommelen en wordt iedereen wakker en gaat weer lopen. Dit kun je verschillende keren herhalen.

5. Maak taartjes van klei en tel de kaarsjes

Als telactiviteit maakten we taartjes van klei, lieten ze versieren met confetti en we kochten echte verjaardagskaarsjes die de kinderen erin mochten stoppen. Daarna telden we samen met de kinderen de kaarsjes.

10 activiteiten rond het boek “Ssst! De tijger slaapt”

6. Het boek interactief voorlezen

Zoek bij alle dieren in het boek handpoppen of knuffels en lees het verhaal interactief voor. Als de kinderen het boek al wat beter kennen, stel dan vragen wat ze denken hoe iets opgelost kan worden of wat er gaat gebeuren op de volgende bladzijde. Bij de jongste peuters kun je ook vragen welk dier op de bladzijde staat en of ze dezelfde knuffel willen pakken. Beeld met de knuffels het verhaal uit, terwijl je het voorleest. Neem de tijd voor eigen initiatief van de kinderen. Het verhaal gaat voor de kinderen zo echt leven.

Lees ook: TIEN LEUKSTE PRENTENBOEKEN OP PEUTERSPEELZAAL

7. Maak verschillende sorteerspelletjes

Wij hebben schijfjes en dopjes in de klas die verschillende kleuren hebben en verschillende groottes. Daarmee maakte ik een sorteerspel om op kleur te sorteren en op grootte.
Als afbeelding koos ik ballonnen. Als je een vakjesdienblad hebt, kun je ook daar een sorteerspel met verschillende kleuren ballonnen van maken. Ook in de gymzaal kun je de kinderen laten sorteren met bijvoorbeeld ballonnen en hoepels.

8. Met ballonnen spelen in de gymzaal

Zorg voor een grote zak ballonnen en blaas voor elk kind een ballon op.
De kinderen kunnen met hun handen de ballon hoog houden, met hun hoofd of met hun voeten. Misschien kunnen ze zelf ook nog iets bedenken om de ballon hoog te houden.
Introduceer daarna opgerolde kranten (even vastplakken met wat plakbank, dan blijven de kranten ook opgerold tijdens het slaan) en vliegenmeppers.

9. Bellen blazen

In het boek gaan de dieren blazen tegen de ballon. Je kunt dit op verschillende manieren in een activiteit verwerken. Kinderen vinden bellen blazen altijd erg leuk. Ze leren zo spelenderwijs het woord blazen en dat er dan ook iets gebeurt; ze maken bellen. Uiteindelijk gaan de bellen ook weer stuk. Zomaar of door ze zelf te pakken.

10. Geef een voorstelling aan de ouders

Als de kinderen het boek goed kennen, is het erg leuk om het boek uit te beelden in een voorstelling voor de ouders. Verdeel samen met de kinderen de rollen. Eén kind kan de tijger spelen en de andere dieren kunnen door meer kinderen worden gespeeld. Als juf lees je het boek voor en geef je de kinderen tijd om bijvoorbeeld de tijger over zijn buik te aaien of over de tijger heen te stappen. Zorg op de dag van de voorstelling voor heliumballonnen voor alle kinderen. Hang aan het touwtje een afbeelding van het dier wat ze spelen. Deze kunnen ze dan vasthouden als ze hun rol in het boek spelen. De ballonnen mogen ze uiteraard na afloop mee naar huis nemen.

Een zelfleesboek over tijgers is Mam, mag ik een tijger? 

BewarenBewaren

Gerelateerde berichten