10 groepsvormende activiteiten basisonderwijs

Voor de groepsvorming is het belangrijk om veel groepsvormende activiteiten en energizers te doen in de klas. Ik geef je 10 groepsvormende activiteiten basisonderwijs

In de eerste weken, ook wel de gouden weken genoemd, wordt de groep gevormd. In ongeveer zes weken doorloopt de klas vier stadia

  1. Forming (oriënteren). Elkaar onderzoeken.
  2. Storming (presenteren). De rangorde wordt gemaakt. Wie zijn de leiders? Wie hoort bij welke groep, etc.
  3. Norming (normeren). De groepsnormen worden duidelijker.
  4. Performing (presteren). De leiders zijn duidelijk en er wordt een gezamenlijk doel geformuleerd.

Gouden weken

Lees ook:
Een goede start van het schooljaar maak je samen van Onderwijs maak je samen.
De groepsvorming van Klas van Juf Linda.

Bekijk het boek Gouden weken 2.0 hier

10 groepsvormende activiteiten basisonderwijs

1. Iedereen aan boord

De groep moet passen in een vooraf gestelde kleine ruimte. Zet de ruimte af met touw of afzetlint. Je kunt de ruimte steeds kleiner maken.

2. Verjaardagslijn

Laat de kinderen in een rij op de datum van verjaardag staan. Januari het eerst, december het laatst. Maar! De kinderen mogen er niet bij praten. Op lengte kan ook, dan is het iets makkelijker.

3. Mensen knoop

Start in een cirkel en laat iedereen iemand anders in de groep een hand geven, zodat er een knoop ontstaat. Laat ze de knoop uit elkaar halen zonder handen los te laten.

4. Mensen vorm

Laat de kinderen met elkaar een vorm, letter of woord vormen.

Bekijk ook het pakket vol lessen voor de gouden weken

5. Opstaan!

Laat de kinderen met de ruggen tegen elkaar zitten en de armen in elkaar haken. Laat ze zo samen opstaan. Je kunt het uitbreiden door er groepen van te maken met even aantal.

Groepsvormende activiteiten

6. Foto finish

Laat de groep als geheel precies tegelijkertijd de finishlijn over gaan. Als er een te laat of te vroeg er is, moet iedereen opnieuw. De kinderen moeten dan wel met elkaar overleggen.

7. Cirkel van vertrouwen

Leg een cirkel in het midden van een groep en laat de kinderen er goed omheen staan. Eentje staat in de cirkel en laat zich rustig achterover vallen met het vertrouwen dat hij opgevangen wordt door de anderen.

8. Samen bouwen

Geef verschillende groepen eenzelfde soort materiaal, zoals droge pasta, blokjes of Lego en geef ze dezelfde opdracht om iets te bouwen, bijvoorbeeld een stevige brug.

Energizer

9. Hoela-hoep doorgeven 

Zorg voor een hoela-hoep en laat de kinderen in een cirkel staan. Hang de hoela-hoep om een arm van een kind en laat iedereen elkaars handen vast houden. De kinderen moeten nu de hoela-hoep doorgeven zonder dat ze de handen loslaten.

10. Marshmallow challenge

Verdeel je klas in groepen. Geef elke groep droge spaghetti, een grote marshmallow, afplaktape en een draad van wol. De opdracht: bouw een zo hoog mogelijke toren met alleen deze materialen. Ze krijgen beperkte tijd, bijvoorbeeld 15 minuten. Deze challenge was zelfs in een TED talk.

Lees ook

LEUKE ENERGIZERS VOOR DE MIDDEN- EN BOVENBOUW

Ken je ook een leuke activiteit? Zet ‘m hieronder als aanvulling. 

Er staan affiliate links in dit blog.

 

BewarenBewaren