10 hacks voor de peutergroep

Je kent ze vast wel: de hacks op Pinterest die je pint, omdat ze zo handig lijken, maar die je dan tenslotte weer vergeet uit te proberen. Hier mijn 10 hacks voor de peutergroep die ik via Pinterest uitgeprobeerd heb en die in de praktijk heel handig blijken!

10 hacks voor de peutergroep

Bellenblaas vastmaken

Bellenblaas vastmaken

Ik postte hem laatst al op mijn eigen Instagram en Facebook account: Maak de bellenblaas potjes vast aan het schoolhek met tie-rips. Hierdoor vallen de potjes niet meer om…scheelt enorm veel bellenblaassop maken en steeds maar weer bijvullen!

Lijm

Zorg dat je behalve de lijmpotjes altijd een grote afgesloten pot met zelfgemaakte lijm op voorraad hebt. Peuters zijn dol op lijmen en er komt vaak meer lijm op het blaadje dan wat er op geplakt moet worden. Extra lijm om bij te vullen is dan meteen voorhanden.

Zakjes

Voor je de potjes verf vult, stop je er eerst een boterhamzakje in (of diepvrieszakje, soms iets steviger). Hiermee voorkom je dat de verf het hele potje vies maakt en eventueel ‘opdroogt’. Eventueel het zakje halverwege het schooljaar verwisselen kan, maar hoeft niet. Ook handig als je van kleur in het potje wilt wisselen.

Boekjes

Zorg dat je behalve de boekjes in je boekenhoek ook wat kleinere boekjes hebt in een bak. Deze bak kun je snel erbij pakken als er wat overgangen zijn in je dagprogramma waarbij de kinderen even moeten wachten. Bijvoorbeeld van het knutselen in de kleine groep naar het eten en drinken moment. Je zet de bak dan in de kring en de kinderen kunnen daaruit een boekje kiezen, terwijl jij de tafels klaar maakt voor het eten en drinken moment.

Feestmutsen

Ze zijn echt superleuk, die mutsen die speciaal voor de peuters worden gemaakt. Maar het vergt ook wel even wat tijd. Wij maken altijd in de eerste schoolweek na de zomervakantie met alle kinderen iets voor op de feestmuts.
Afgelopen jaar maakten we bijvoorbeeld het cijfer van hun verjaardag. Komend schooljaar gaan we ballonnen maken. Deze hangen we op in de klas met vermelding van hun naam en geboortedatum. Zo hebben we meteen een verjaardagskalender aan de muur!

Foto’s

Wij gebruiken foto’s van de kinderen die ze bij binnenkomst mogen opplakken in een schooltje. Zo zien de kinderen wie er allemaal al zijn, maar ook wie er nog meer komen op die dag. Kinderen die bijv. ziek zijn en hun foto niet ophangen, kunnen we dan in de kring nog even benoemen. De foto’s hangen we ook bij onze kleine groepen, zodat de kinderen kunnen zien aan welke tafel ze die dag in de kleine groep mogen spelen. Dat scheelt weer een hoop geregel voor de juffen. Kinderen attenderen elkaar erop waar ze mogen gaan zitten.

Lees ook: 9X ACTIVITEITEN MET EEN VAKJES DOBBELSTEEN

Woordkaarten

Elke week staan er 4 woorden van de week centraal in onze activiteiten en in de kring. We bergen deze niet op per thema, maar op alfabet. Zo kunnen sommige woorden vaker worden gebruikt in verschillende thema’s. Dat scheelt weer onnodig nieuwe kaarten maken.

Labels

Voor de luizenzakken en boekenprettasjes maken we, als we een nieuwe peuter op de groep krijgen, meteen een label met naam die we lamineren. Deze label hangen we met tie-rips aan de lussen van de zak en tas. Als de peuter uiteindelijk naar groep 1 gaat, dan kunnen we deze makkelijk verwijderen en weer opnieuw gebruiken voor een nieuwe peuter.

Ontdekbakken

Ontdekbakken

Maak voor elk ontwikkelgebied een bak met klein materiaal waarmee de peuters kunnen ontdekken. Als bijvoorbeeld in je planning het ontwikkelgebied ‘fijne motoriek’ voorbij komt, kun je deze bak standaard de hele week aanbieden aan de peuters. Bij de inloop kunnen de ouders met hun kind met de bak spelen. Je kunt bijvoorbeeld een bak maken om te tellen, een bak met materiaal om tijd te ontdekken of ruimtelijk inzicht.

Ontdekbakken

Afscheidsboekje

Tenslotte niet een idee van Pinterest, maar van een lieve collega van me: Maak een boekje waarin de kinderen, die 4 worden en afscheid nemen van de peutergroep, samen met hun ouders iets in kunnen schrijven. Samen met een foto is dit een leuke herinnering voor de juffen aan de peuters die verder gaan naar de basisschool. Maar voor de afscheidnemende peuter ook leuk om door te kijken. Alle vriendjes die al afscheid namen in de maanden ervoor staan er ook in, dus leuk om zo samen met de ouders meer toe te leven naar de overstap van peuter naar kleuter!

Bekijk ook: 15 KLASLOKAAL HACKS

10 hacks voor in de peutergroep

BewarenBewaren

BewarenBewaren