10 ideeën om een gave Fancy Fair te organiseren!

10 ideeën om een gave Fancy Fair te organiseren!

Door Manon. Een van onze collega’s gaat dit jaar met pensioen. Wij gaan altijd met de collega’s die afscheid nemen om de tafel zitten om te kijken hoe zij dit willen doen. 10 ideeën om een gave Fancy Fair te organiseren!

De collega heeft een heel aantal jaar geleden mee een weeshuis opgezet in Zuid Afrika.  Kijk maar eens op www.apsa.nu. Daarom leek het hem erg leuk om met zijn afscheid een mooie Fancy Fair te organiseren ten bate van dit goede doel. Dat was een leuke klus voor ons. Samen met een paar enthousiaste collega’s zijn we meteen aan de slag gegaan en hoe dichterbij het komt hoe meer vorm het krijgt en hoe enthousiaster we worden.

Wel kwamen we er snel achter dat het organiseren van een Fancy Fair meer werk was dan we in eerste instantie gedacht hadden. We hebben meteen een draaiboek gemaakt om het overzichtelijk te maken voor ons zelf. Het was een hele klus. Daarom heb ik voor jullie 10 ideeën op een rijtje gezet!

10 ideeën om een gave Fancy Fair te organiseren!

1. Catering

Een goede Fancy Fair begint natuurlijk met een goede en uitgebreide catering. Zorg dat iedereen er wat kan drinken en iets lekkers kan nuttigen. Wij hebben gevraagd of er ouders of kinderen zijn die iets willen bakken, of klaarmaken om deze avond te verkopen. Denk daarbij aan taart, cupcakes, mini pizza’s, worstenbroodjes en ga zo maar door. Ook maken we een snoepwinkeltje waar kinderen zelf een snoepzakje kunnen samen stellen. We huren een koelkast en zorgen voor hangtafels en zitjes waar iedereen rustig even kan genieten van al het lekkers.

2. Spellen

We hebben gezorgd voor een 8-tal spellen. De kinderen kopen een stempelkaart en mogen met die kaart bijvoorbeeld blikgooien, muizen meppen, sjoelen, spijkerpoepen en proberen de bal  niet door de gatenkaas te laten vallen.  Als de stempelkaart vol is mogen ze iets grabbelen uit de grabbelton als beloning.  Ook maken we een touwtje trek kraam waar iedereen een leuke knuffel kan winnen.  In een ander lokaal kunnen kinderen bingo spelen voor kleine prijsjes. We maken een eenvoudige bingo kaart en zorgen er voor dat de bingo rondes niet te lang duren.

3. Creatief bezig zijn

Ook kunnen de kinderen op verschillende plekken knutselen of freubelen. Een leerkracht heeft een leuke techniekopdracht uitgezet waar de kinderen een kaart kunnen maken met een lampje er in. In een ander lokaal kunnen de kinderen zelf iets knutselen met de materialen die er liggen. Deze activiteiten worden beide geleid door een leerkracht.

In een ander lokaal kunnen de kinderen koek of cake versieren. Er wordt gezorgd voor allerhande versiersels en strooisels zodat de koek of cake naar eigen wens belegd kan worden. Dat wordt zeker weten smullen.

4. Muziek

In de expressiezaal maken we een heuse disco. Mensen kunnen hier muziek luisteren of meedansen met de clips die we laten zien op het grote scherm. Tegen betaling kun je een liedje of een clip aanvragen. Ook spelen we just dance met het grote scherm, altijd een succes bij de kinderen.

Aan alle kinderen op school wordt gevraagd of ze misschien deze avond muziek willen spelen. Kinderen die een instrument bespelen kunnen dit laten horen aan het publiek. We maken een indeling zodat ze niet de hele avond hoeven spelen en zelf ook nog van de Fancy Fair kunnen genieten.

5. Beauty en zo..

Een grote hoek wordt ingericht als beauty hoek. Hier kun je je nagels laten lakken, je haren laten invlechten, schminken en misschien wel glitter tattoos laten zetten. We hebben ouders en kinderen gevraagd om hierbij te helpen. We hangen een paar grote spiegels op, en we zijn nog op zoek naar een rode loper, zodat de kinderen ook een stukje kunnen lopen op een echt catwalk.

6. Markt

Onderdeel van de Fancy Fair is ook de kindermarkt. Na een oproep hebben ouders en kinderen speelgoed en kinderboeken kunnen inleveren op school. Deze kunnen we dan verkopen op deze avond. In een lokaal zetten we grote tafels neer waar we de spullen op kunnen uitstallen. Leerkrachten en ouders helpen bij de verkoop. Tip: verzamel in de weken er voor vast wat plastic tassen waarin je de boeken of het speelgoed kunt mee geven.

7. Prijzen winnen

Op verschillende plekken kunnen er erg leuke prijzen gewonnen worden. Er is een loterij waar iedereen loten voor kan kopen. De lotenverkoop start je al enkele weken voor dat de Fancy Fair is zodat het een beetje gaat leven binnen je school. We laten gepast betalen en dat zorgt er voor dat we meteen al wat wisselgeld hebben voor op de Fancy Fair zelf.

Ook staat er op de Fancy Fair een grote pot met knikkers waar mensen kunnen raden hoeveel knikkers er in zitten. Hiermee valt ook een leuke prijs te winnen.

We hebben ook een kleurwedstrijd gemaakt in drie categorieën. Kinderen kunnen deze avond een kleurplaat kleuren en deze inleveren in de dozen die we daarvoor gemaakt hebben. In de week na de Fancy Fair maken we winnaars bekend.

8. Overige activiteiten

Onze wijkagent komt deze avond met een echte politieauto op het schoolplein. Kinderen kunnen een kijkje nemen in de wagen, vragen stellen en natuurlijk op de foto met de auto.            We hebben bij ons op school een ouder met paarden en zij komen deze avond met een rijpaard waar kinderen een rondje op mogen rijden.

9. Financiën en sponsors

Mensen kunnen tijdens de Fancy Fair op een centrale plek bonnen kopen waar ze alles mee kunnen betalen. De activiteiten kosten dan bijvoorbeeld 1 bon, en bij de catering kosten dingen 1 bon of 2 bonnen. Ook bij de markt staan diverse prijzen maar ook hier wordt met bonnen betaald. Op deze manier hoeft er maar op 1 plek met geld gewerkt te worden. De loterij is hierbij een uitzondering, daar mogen mensen wel met geld betalen maar alleen als ze gepast kunnen betalen.

Veel dingen voor de Fancy Fair hebben wij gesponsord gekregen. We willen de kosten natuurlijk zo laag mogelijk houden. De plaatselijke supermarkten sponsoren drank en lekkers, bekers, koffie etc. Ook hebben we de ondernemers in het dorp aangeschreven of ze een prijs voor de loterij ter beschikking willen stellen, en we kregen daarop veel positieve respons. We waren helemaal verbaasd hoe iedereen klaar stond om te helpen. Wauw!

Ook hebben sommige ouders binnen je school een eigen bedrijf of werken ze bij een bedrijf wat wil helpen. Deze ouders moet je zeker vragen!

10. Hulp!!

Zonder hulp kom je er natuurlijk niet. Vraag collega’s, mensen uit de buurt, kinderen en ouders om te helpen. Je hebt deze handen hard nodig. Vraag een collega het geld te beheren, en zorg dat je als organisatie zelf je handen vrij hebt om in te springen waar dit nodig is.

Als laatste is het natuurlijk belangrijk dat je reclame maakt, je wil natuurlijk dat er veel mensen komen naar je Fancy Fair. Schrijf een stukje op je site, plaats het op Facebook.  Een stukje in het wijkblad of weekblad van je dorp. Maak mooie posters en hang deze overal op, in je school maar ook bij het consultatiebureau, de frietzaak, de BSO  en in winkels.

Lees ook: HOE ZORG JE VOOR EEN GESLAAGDE MEESTERS- EN JUFFENDAG?

Wij hopen natuurlijk zoveel mogelijk geld op te gaan halen.

Ik ben wel benieuwd of jullie nog leuke tips voor me hebben, ik hoor het graag!

Hopelijk heb ik jullie ook weer wat inspiratie gegeven!!

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

BewarenBewaren

BewarenBewaren