11 dingen die alle ouders van een kleuter herkennen

Ze zijn engeltjes op school, maar bengeltjes thuis. Ze zijn dol op poep en denken dat alles kan. 11 dingen die alle ouders van een kleuter herkennen

11 dingen die alle ouders van een kleuter herkennen

1. Engel op school, bengel thuis

Tijdens het oudergesprek hoor je het weer: ‘Wat een schatje is uw zoon toch, daar wil ik er wel tien van in de klas!’ En jij antwoordt maar weer eens met ‘Dat is thuis wel anders.’ Kinderen hebben een speciale interne knop die ze indrukken als ze thuis komen. Zo veranderen ze plotsklaps van het lieve visje Nemo in de ik-ben-even-geen-vegetarier-meer angstaanjagende haai uit dezelfde film.

2. ‘Poep, poep, poep, poep, poeoeoeoeoeoep! Zei ik al poep?’

Er is een regel wat grappen betreft: het is alleen grappig als het over poep gaat. Je kan een clown inhuren die met zijn hoofd in een emmer over de kop gaat en languit op zijn billen valt. Het is alleen grappig als hij over een drol uitglijdt. Wil je de kleuter echt aan het schaterlachen krijgen? Maak een grap over poep eten. Succes gegarandeerd.

3. Iemand of iets is altijd wel nat

‘Waarom is je tas nat?’ ‘Waarom is je onderbroek nat?’ Waarom is je zusje, de kat, de mat bij de voordeur, de bank nat?’ De zin ‘Waarom is … (vul maar in)nat?’ komt dagelijks uit je mond rollen.

4. Wat de juf (of meester) zegt is waar

Kleuters wil is wet, maar net daarboven staat de juf of meester. ‘Waarom eet je niet?’ ‘Van de juf moeten we eerst een liedje zingen voordat we mogen beginnen.’ ‘Ik wil dat je nu je schoenen aantrekt!’ ‘Nee, van de meester mag mijn buurvrouw altijd helpen.’
Je kunt het ook sneaky gebruiken. ‘Als je nu je bord niet leeg eet, zeg ik het morgen tegen de juf.’ ;)

5. Kleding is ineens belangrijk

Kon je je peuter nog een kekke broek met bijpassend leuk jasje aantrekken, nu moet je je klaarmaken voor een pittig gesprek. ‘Nee, je mag vandaag niet je olifantenpak met panterprint rokje eroverheen en fluorescerend roze legging eronder aan.’

6. Je moet TEN ALLE TIJDEN pleisters bij je hebben

Pleisters zijn zo magisch als het toverstokje van een goede fee en kunnen je kind beter troosten dan jijzelf. Ze zijn ook heel goed in te zetten als stickers, om kapot speelgoed vast te plakken en om het babybroertje mee te versieren.

7. ‘Ik wil ook een hapje!’

Heb je geen zin om je favoriete, eindelijk-ga-je-overstag-want-lijnen Tony chocolony (karamel zeezout toch?) te delen met je kleuter? Gewoon zeggen dat het pittig is. Houden ze niet van.

8. Stickers zijn binnen no-time op

Heb je weer eens een velletje Jip en Janneke stickers gescoord bij de Hema, want in de uitverkoop, de volgende dag is het hele velletje leeg. Je komt de stickers overal tegen. Op de koelkast, de tafel, de bank, als je niet oppast ook op je auto, de wasmachine, de rugtas van school, of op de pop. Het kan ook gewoon in zijn geheel op een vel papier zijn geplakt. Het stickervel moet ALTIJD in een keer op.

9. Op school wel eten, thuis niet

Je kind vertelt trots thuis dat ze bloemkool hebben gekookt en gegeten in het kader van een of ander gezond eten project. Je denkt: ha mooi, dat vindt hij dus lekker en besluit het de volgende dag te koken. FOUT. Je denkt toch zeker niet dat hij het thuis ook gaat eten he… Daar is het opeens helemaaaaaaal niet lekker of wordt het stiekem doorgeschoven naar de hond.

10. Alles is mogelijk

Kleuters denken echt dat alles mogelijk is. Jezelf omkleden als Piet voor een volle klas met kinderen? Je bent Piet, niet de moeder van… Heeft de meester net vertelt dat hij op vakantie is geweest met het vliegtuig, komt je kind thuis aan met ‘Vanmiddag gaan we met het vliegtuig naar Amerika en dan eten we daar bij de Mc Donalds. En morgen trouw ik met papa en dan nemen we de apen van de dierentuin als huisdier en eten we taart die tot de wolken komt.’ Tuurlijk joh, denk je. Maar je durft het niet hardop te zeggen. Veel te schattig al die wilde plannen.

11. Je verveelt je nooit met die schatten

Ze zijn zo leuk met hun warme knuffels, wilde ideeën en heerlijk gespeel. En ze veranderen zo snel. Denk je de ene dag dat een bepaalde aanpak thuis goed werkt, is het de volgende dag weer totaal anders. Geniet er maar van, ze zijn zo groot.