11 keer wat leerkrachten moeten weten over moeders

 Ze doen echt hun best om op tijd op school te komen, ze zijn blij als ze hun kind netjes hebben afgeleverd en ze zijn stikjaloers op de orde in de klas. 11 keer wat leerkrachten moeten weten over moeders.

1. Ze doen echt hun best om op tijd op school te komen
Probeer jij maar eens een kleuter in zijn kleren te persen als hij alle kanten op spartelt en roept: ‘NEE! Ik wil mijn piratenpak aan vandaag!’ Of als de dochter na een uur aan de ontbijttafel te hebben gezeten nog maar een hap van haar boterham heeft genomen.

2. Ze blij zijn als hun kind überhaupt netjes in de klas is gedropt
De ochtend ziet er als volgt uit: eten klaar maken, rugtassen vullen (o nee, gisteren halfvolle melkbeker vergeten eruit te halen, juk!), kinderen achter de vodden aan zitten, kind kleding zonder vlekken aan laten trekken en rennen, vliegen, vallen, opstaan en weer doorgaan.
Als het kind dan zonder kleerscheuren de klas in is gestuurd, kunnen ze opgelucht ademhaling. Het is weer gelukt. Waar is de koffie?

3. Ze hebben ook de bibbers voor een oudergesprek
Een rapportgesprek is heus niet alleen spannend voor de leerkracht. Ook ouders kunnen met knikkende knieën op bezoek gaan bij de leerkracht. Is mijn kind wel lief geweest? Heeft hij goede cijfers? Heeft ze vriendinnetjes in de klas? En, heel belangrijk: heeft ze het wel naar haar zin op school. Oftewel: wat heeft de leerkracht te vertellen over MIJN kind? Pfff, spannend hoor.

4. Dat hij dat van zijn vader heeft 
Als het kind toch een beetje gek blijkt te doen, heeft hij dat van zijn vader. Moeders herkennen heel veel van zichzelf in hun kind. Vooral het lief zijn voor andere kinderen, het goed luisteren naar de juf, goed zijn best doen tijdens het werken en de toetsen. Maar heeft hij eens een gekke bui, dan heeft hij dat zeker van zijn vader. En met hem is het gelukkig ook helemaal goed gekomen.

5. Ze zijn stikjaloers op de orde in de klas
‘Nu zeg ik maar tegen haar: eet je bord leeg, of ik zeg het tegen de juf. En dat werkt!’ Moeders hebben soms al moeite met de orde met hun eigen kroost. Ze zijn stikjaloers op het natuurlijk overwicht van de leerkracht. Ze zien al weken op tegen het kinderfeestje van hun kind, want vijf, tien of soms zelfs wel vijftien van die blagen bij elkaar. Hoe doet de leerkracht dat toch alleen met 30 kinderen?

6. Ze vinden het fantastisch om een optreden te zien van hun kind
Ook al duurt het shinemoment maar 2 seconden, ze zouden het voor geen goud willen missen. Moeders doen hun uiterste best om bij de uitvoering van hun kind te zijn, ook al valt dat net onder een hele belangrijke vergadering op hun werk. En als ze er zijn wordt er regelmatig een traantje weg gepinkt. ‘Wat doet mijn kind dat toch leuk.’

7. Alles wat de leerkracht zegt is heilig
‘Maar de meester zegt…’ roepen de kinderen de hele dag. Op school gaat het er nou eenmaal anders aan toe dan thuis. Elke plek heeft zijn eigen regels. Maar de regels van school worden thuis regelmatig herhaalt. Moeders hebben er een dagtaak om uit te leggen dat je thuis echt geen wc ketting om hoeft als je naar het toilet moet, je ook niet je vinger hoeft op te steken voordat je mag praten en dat je ook niet in een rij hoeft te staan voordat je buiten gaat spelen.

8. Thuis wordt alles wat er op school gebeurt herhaald
Dus lieve leerkrachten: pas op wat je zegt. Alles komt thuis terug. Net zoals leerkrachten die horen wat de ouders gisteren weer hebben uitgespookt. Er wordt regelmatig schooltje gespeeld waarbij er op dringende toon tegen de knuffels gepraat wordt: ‘Je gaat nu recht op je stoel zitten! Ik wil dat je naar het bord kijkt! Nee, je stoel is niet bedoelt om ondersteboven op te hangen.’

9. Ze hebben moeite met loslaten
Hun poepiewoepsie een hele dag achter laten in een klas vol met drukke kinderen en een leerkracht die hij nog helemaal niet kent? Brrr. Ga jij maar eens in je eentje bij een groep onbekende mensen vertellen wie je bent, wat je komt doen en (nog erger) hoe oud je bent. De moeder schuift het kind voorzichtig daar naar toe.
Vanaf de geboorte is moeders de belangrijkste persoon in het leven van een kind en nu is het: move over! De leerkracht komt eraan! ‘Let it gooooo’ van Frozen lijkt makkelijker dan het is.

10. Er speelt zich een heel leven af op het schoolplein
Allemaal verschillende type moeders die het fijn vinden om even met elkaar te kletsen over hun fijne kroost of over de leerkracht. Werkelijk alles wordt besproken. Wellicht een idee voor scholen: een koffiekamer speciaal voor de ouders. Om alles (positief graag!) eens door te spreken onder het genot van een kopje koffie in plaats van in de kou op het plein. En dan meteen even luizen kunnen plukken, boeken kunnen lezen met de kinderen of paasstukjes kunnen komen maken ;).

11. Ze proberen echt wel te oefenen met hun kind
Ze rent door het huis, want er moet nog naar kantoor gebeld, er liggen nog zes manden vuile was, je kunt geen stukje aanrecht meer zien door de vaat en de kinderen moeten nog naar voetbal, ballet, muziekles en toneel. O ja er moeten ook nog boodschappen worden gedaan, want vlees vergeten. En als ze even vijf minuten kan zitten, blijkt het huiswerk nog geoefend te moeten worden. Oké, de timer staat aan, GO!

Wat vind jij dat leerkrachten echt moeten weten over moeders? Zet ze hieronder in een reactie. 

En andersom:

10 DINGEN DIE JE MOET WETEN OVER LEERKRACHTEN