12 keer Lerend spelen met de dino’s van Freek Vonk en de AH

Het is nu al een rage, de spaaractie van de Albert Heijn waarbij je van alles kunt leren over dinosaurussen. Met het gebruik van moderne technologie, zoals AR en VR, supercool! 12 keer lerend spelen met de dino’s van Freek Vonk en de AH

Waarom deze actie?

Vanaf september kan iedereen naar Naturalis om het skelet van T. rex te bekijken; de eerste originele en meest complete T. rex buiten de VS. Anne Schulp, paleontoloog en dino-expert bij Naturalis: “De komst van T. rex is voor alle dinoliefhebbers een heel groot moment. We vinden het geweldig dat we kinderen, samen met Albert Heijn, alvast kunnen voorbereiden op de komst van T. rex. Er valt zoveel te vertellen en leren over deze magische dieren.”

Wat is AR en wat is VR?

Met de dinoapp (gratis) van Albert Heijn kun je gebruik maken van AR en VR.

AR AH dino

AR staat voor Argumented Reality (je voegt iets toe aan de werkelijkheid). In de app kun je de speciale dino’s die je hebt gespaard op laten komen en via je telefoon in je huiskamer laten lopen. Je kunt hier een foto van maken.

VR bril
VR staat voor Virtual Reality (je creëert een virtuele reality). Je hebt hier een speciale VR bril voor nodig waar je je smartphone in stopt. In de app lopen de dino’s levensecht door het beeld en kun je 360 graden om je heen kijken. Freek Vonk vertelt je van alles over de dino’s die je “in het echt” tegen komt. Voor de klas heb ik een plastic variant gekocht, wel zo veilig ;).

12 keer Lerend spelen met de dino’s van Freek Vonk en de AH

1. Zelf plakken

Zelf plakken dino AH

Het begint al met het zelf plakken van de dinoplaatjes in het boek. Ik laat “mijn” kleuters samenwerken om zo de plaatjes op de juiste plek te krijgen. Ze moeten goed kijken naar de cijfersymbolen, ze praten over de dino’s met elkaar en op de bladzijde van de botten moeten ze ook nog eens goed puzzelen om de botten op de juiste plek te krijgen.

2. Aftellijst

Maak een aftellijst met 150 vakjes en kruis daar samen het aantal vakjes aan van de plaatjes die je al hebt. Zo kun je ook meteen zien hoeveel je er nog moet. Je kunt ook een aparte aftellijst maken voor het aantal dubbelen dat je hebt.

3. Dubbelen bakje

Zet een speciaal bakje neer waar je alle dubbele plaatjes in doet. Zo kunnen de kinderen snel zelf zoeken naar het plaatje dat ze nog moeten. Kies een kind die ze op goede volgorde zet van de telrij (en laat iemand die daar minder goed in is helpen ;)). Zo zijn de plaatjes snel te vinden. Laat de kinderen wel ook altijd weer een plaatje dat ze zelf dubbel hebben terug doen.

4. Nu nog levende dino’s

Maak een verzameling van de dino’s die nu nog leven of erg op de dino’s van toen leefden. Bespreek de kenmerken van die dieren. Waarmee lijken ze er nog zo op dino’s?

5. De geschiedenis

Koppel je geschiedenisles aan de spaaractie. Vertel over de tijd van de dino’s, het Trias en de Jura. Laat de kinderen een tijdlijn maken van het Trias en de tijdperken ervoor en erna. Bespreek specifieke kenmerken van die tijd.

6. De botten van een T.Rex puzzelen

Laat de kinderen de botten van de T.Rex overtrekken. Laat ze allemaal een aantal botten uitknippen zodat het een puzzel wordt. Laat ze in groepjes de puzzel maken.

7. Botten van je eigen lijf

Bespreek de namen van de botten van je eigen lijf. Vergelijk ze met de dino, welke zijn hetzelfde en welke heel anders? Bij Kleuterportaal kun je de botten van het mensenskelet tellen. Hoeveel heeft de T.Rex er meer?

8. Sporen

Spoorzoeken is fantastisch voor alle kinderen. Geef ze allemaal een loep en laat ze sporen zoeken op het plein. Je kunt de AR van de app erbij gebruiken om de dino’s bij de sporen te laten lopen en dat op de foto te zetten.

9. Laat de dino lopen (AR)

Laat de kinderen met AR in de app de dino naar een bepaalde plek lopen. Bijvoorbeeld naar de letter of cijfer van de week, of naar het juiste antwoord van een som. Als je op het beeld tikt, loopt de dino daar naar toe.

10. Zoek de fotoplek (AR)

Maak een foto met de dino in beeld van een bepaalde plek. Laat de kinderen ontdekken op welke plek je die foto gemaakt hebt.

Freek en de dino's

11. Verteltafel dino’s

Laat de kinderen een verteltafel maken met het juiste landschap en de dino’s. Je kunt hiervoor de poppetjes gebruiken die je bij de AH kunt kopen. De kinderen kunnen Freek avonturen laten beleven met de dino’s. Met de AR kun je de dino’s bij de verteltafel rond laten lopen.

12. Stopmotion

Met behulp van de dinopoppetjes en de dino’s in de app (AR) kun je de kinderen een stopmotion filmpje laten maken. Meester Sander legt uit hoe je dat (ook met kleuters) kunt doen.

Meer tips

40 ACTIVITEITEN MET DE DIERENPLAATJES VAN FREEK VONK (de tips met de plaatjes zelf kun je ook gebruiken bij de dinoplaatjes)

WERKBLADEN DINOSAURUSSEN VOOR KLEUTERS EN GROEP 3

THEMA DINOSAURUSSEN (LES)TIPS VOOR DE ONDERBOUW VAN DE BASISSCHOOL

DINOSAURUSSEN VAN JOZUA DOUGLAS REVIEW EN DOETIPS

DINO’S & VR IN DE KLEUTERKLAS, EEN GEWELDIGE UITDAGING! (app tips van Meester Sander)

Boekenvlog 1: boeken over dinosaurussen (van juf Sanne)