12 redenen waarom ik zo van lesgeven houd

Lesgeven is een fantastisch beroep. Zo mag ik elke dag acteren, duizenden boeken (voor)lezen en heb ik een vrijbrief om vies te worden. 12 redenen waarom ik zo van lesgeven houd

12 redenen waarom ik zo van lesgeven houd

1. Lezen!
Ik mag ongelimiteerd mijn grootste hobby uitoefenen in de klas: lezen. Heerlijk om de beste prentenboeken ter wereld in de klas te mogen voorlezen.
Ik lees zo vaak mogelijk voor. Ik jump op de tafel, brul als een leeuw, laat de kinderen schrikken, doe gekke stemmetjes en maak het eng door zacht te praten met een spooky stem. De kids zijn er dol op. En ik zo nog meer.

2. Kind blijven
Ik mag alles doen wat de kinderen ook doen. Heerlijk zandtaartjes bakken en eten, stellages bouwen in de klas, verteltafels maken met de kinderen, volop mijn fantasie gebruiken en ‘gewoon’ spelen. Het kind in mij hoeft niet te ontwaken, die is er gewoon altijd.

3. Creativiteit
Ik kan al mijn creativiteit in het vak kwijt. Leuke en interessante lessen bedenken en uitvoeren en ideeën die ineens in mijn hoofd poppen meteen doen. De kinderen voeden mijn creativiteit met hun eigen leuke ideeën.

4. Acteren
Mijn acteercarrière liep niet zo goed, dus ben ik maar leerkracht geworden. Geintje natuurlijk.
Maar ik ben dol op acteren. En dit kan elke dag! De lieve juf, de vrolijke juf en de maffe juf kan ik heel goed. Maar pas maar op als ik de Grote boze wolf, eeeeh juffrouw moet spelen.

5. Jaaaa, vies worden!
‘Wat heb je nou weer op je jurk?’ vraagt mijn man vaak. ‘O, vandaag is het modder. Ik heb met de kinderen naar kriebelbeestjes gezocht’. Of: ‘Ja, vandaag baal ik nogal. Het is ecoline en dat krijg je er niet uit. Ach ja, morgen maar weer shoppen. Vervelend hè?… ‘.
Je hebt altijd een goede reden om vies te worden, heerlijk!

6. Vrijheid
Binnen een aantal beperkingen heb ik alle vrijheid. Ik draai een klas van 20 tot 30 kinderen in mijn eentje. Ik bepaal wat er gebeurt en wanneer. En kan ook meteen mijn lessen aanpassen als dat nodig mocht zijn. Wat ik ook heerlijk vind: als ik online of in boeken inspiratie op doe, kan ik dit meteen in de klas uitproberen.

7. Kinderen inspireren
Hoe mooi is het dat ik de toekomstige generaties (een stukje) mag opleiden?! Ik mag ze inspireren hun talenten te ontwikkelen en dromen achterna te gaan. Geen mooier moment voor mij dan de kinderen die mee gaan met mijn ideeën, zelf inbreng hebben en daardoor tot leren komen.

8. Leren
Ik ben er dol op; kinderen iets leren. Leren moet gaan om het aanzetten van de knopjes, de kinderen uit te dagen, hun talenten ontwikkelen en ze helpen in hun algemene ontwikkeling. Heerlijk om daaraan te mogen bijdragen.

9. Dol op kinderen
De hele dag ben ik omgeven met kinderen. Hun onbevangenheid, eerlijkheid en humor kan ik zo waarderen. Niets mooier dan een leuke grap van een leerling die ook nog eens uitgevoerd wordt met een grote lach.

10. Verbeteren
Stiekem best lekker. Ik mag mensen verbeteren, want ik ben leerkracht ;).

11. Zelf leren
Ik leer elke dag: over mijn klassenmanagement, de verschillende meningen van de kinderen en mijn collega’s, de energie van de kinderen, van de feedback die ik krijg van de kinderen en van de onderwijswereld.

12. Humor
Ik heb zoveel lol met de kinderen en mijn collega’s! Grapjes maken, lachen met elkaar, fantastische anekdotes. Ik heb echt een heerlijk vak!

Daarom wensen alle ouders me ook altijd veel plezier als ze hun kinderen ‘s morgens komen brengen ;).

Waarom houd jij zo van lesgeven?