14x materialen voor op de lichttafel

14x materialen voor op de lichttafel

Door Yvonne. Sinds vorig jaar hebben we een lichttafel op de peuterspeelzaal. Kinderen zijn gefascineerd door het licht en spelen veel langer met materiaal op de lichttafel dan aan een normale tafel. We gebruiken de lichttafel in de ontdekhoek; spelend ontdekken van materiaal. 14x materialen voor op de lichttafel

Voorbeelden van materiaal dat bruikbaar is op de lichttafel

1. Doppen

Doppen lichttafel
Wij gebruiken doppen altijd al voor “sorteer” activiteiten. Doppen kunnen ook prima gebruikt worden op de lichttafel. Het licht schijnt een beetje door de doppen heen.

2. Glazen steentjes

Glazen steentjes

Glazen steentjes die ook wel worden gebruikt in een aquarium kunnen ook goed gebruikt worden. Het licht schijnt er mooi doorheen.

3. Plastic vormen in diverse kleuren

Plastic vormen in diverse kleuren

Deze vormen hebben we besteld via internet. De kinderen vinden het leuk om ze netjes neer te leggen op de kleur of op vorm.

4. Lichtgevende maan en sterren

Lichtgevende maan en sterren

Je kent ze wel: De in het donker oplichtende maan en sterren die je op het plafond van de kamer van je kind plakt. Deze zijn ook erg handig om te gebruiken op de lichttafel. Het licht schijnt er doorheen en de kinderen vinden het leuk ze op de lichttafel te leggen en ermee te spelen.

5. Plastic ijsblokjes

Plastic ijsblokjes

De bekende plastic ijsblokjes die je in de vriezer kunt doen om te laten bevriezen; ze zijn ook erg leuk op de lichttafel.

Lees ook: SPELEND LEREN MET DE LICHTBAK

6. Houtschijfjes

Houtschijfjes

Deze bieden we ook aan. Dit materiaal laat geen licht door dus het effect is anders dan bij bovenstaande materialen.

7. Knutselmateriaal

Knutselmateriaal

Kijk eens in de knutselkast. Ook daar ligt materiaal wat de kinderen kunnen gebruiken. Wij bieden bijvoorbeeld houten stokjes, veertjes en glitters aan.

8. Schelpen

Schelpen

Het materiaal kun je ook aanpassen aan het thema van het moment. Bijvoorbeeld schelpen als de zomer aan de orde komt.

9. Knopen

Knopen

Knopen gebruiken we ook voor “sorteer” activiteiten. Ook op de lichttafel kunnen de kinderen ermee sorteren.

10. Ontdekflesjes

Ontdekflesjes

De ontdekflesjes, die we al eerder maakten, kunnen door de doorschijnende vloeistof ook goed gebruikt worden. De kinderen zijn nog meer gefascineerd door de vulling in de flesjes vanwege het licht.

11. Vergrootglazen

Vergrootglazen

In onze ontdekhoek hebben we grote vergrootglazen. Ook deze zijn bruikbaar op de lichttafel. Verzamel bijvoorbeeld in het voorjaar bloemetjes en laat deze onderzoeken met het vergrootglas. Of bijvoorbeeld in de herfst herfstbladeren.

12. Spiegels

Spiegels

Ook de spiegels uit de ontdekhoek geven weer een hele ander effect.

13. Een bak met zand

Een bak met zand

In een lage bak doen we een laagje dun zand. Hierin kunnen de kinderen met bijvoorbeeld hun vingers tekenen. Doordat het licht dan steeds anders door het zand schijnt, blijven de kinderen gefascineerd door het licht.

14. Een bak met water en wat verf

Een bak met water en wat verf

In de lage bak doen we nu wat water en wat druppels verf (ecoline kan ook). Met een kwast of stokje mengen de kinderen zelf de kleuren door het water.

Lees ook: DIY: MAAK JE EIGEN LICHTTAFEL

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren