15 types leerkrachten die we allemaal kennen

De leerkracht die ‘zo lekker jong is gebleven’, de niets-is-te-gek leerkracht en de ik-bewaar-alles-leerkracht, we kennen ze allemaal. In welk type herken jij je? 

1. De zoek-het-kind-in-jezelf leerkracht

Dit is de leerkracht die ‘zo lekker jong’ is gebleven. Hij speelt graag mee met de kinderen, doet het liefst tikkertje in de pauze en dramatiseert in vergadering graag de leerlingen uit de klas.

2. De duizendpoot leerkracht

Lessen voorbereiden, administratie doen en de doppen op de verfbussen draaien. Deze leerkracht kan het tegelijkertijd. Geef hem maar een opdracht, want hij vaart bij zo veel mogelijk tegelijk doen.

3. De ik-leef-op-cafeïne leerkracht
Koffie of cola (light) zijn de drankjes die altijd ergens in de buurt van deze leerkracht staan. Deze leerkracht ademt en leeft cafeïne. Zonder dit gouden goedje komt hij zijn dag niet door.

4. De niets-is-te-gek leerkracht

Compleet in ridderpak, met lans en zwaard stapt deze leerkracht de klas in bij een les geschiedenis. Om vervolgens bij aardrijkskunde tien soorten aarde op tafel te gooien. In vergadering komt hij met de meest bizarre ideeën. En kinderen kunnen nog uren na schooltijd bij hem aankloppen voor extra hulp.

5. De duizend-ideeën leerkracht

Deze leerkracht barst van de ideeën. In de klas heeft hij altijd stof om de lessen zo leuk mogelijk te maken. In vergaderingen roept hij altijd de beste oplossingen voor problemen. Je kunt altijd bij deze collega terecht voor wat inspiratie.

6. De creatieve leerkracht

De mooiste surprises en knutselopdrachten komen bij deze leerkracht vandaan. Kinderen zijn altijd bij met deze creatieve skills. De mooiste knutsels maken ze in het jaar dat ze bij deze leerkracht in de klas zitten.

7. De ik-zing-of-fluit-de-hele-dag leerkracht

‘Ik ben vandaag zo vrolijk, zo vrolijk, zo vrolijk’, etc. Deze leerkracht is altijd vrolijk en zingt het liefst de hele dag. Je hoort deze juf of meester al van ver fluitend aankomen. De overgangen en het liefst alle lessen brengt hij zingend door.

8. De super-goed-met-ouders leerkracht

Heb je een moeilijk oudergesprek gepland? Vraag deze leerkracht er maar bij, want hij is supergoed met ouders. Hij weet ze aan jouw kant te krijgen in een spannend gesprek. Ouders lopen weg met deze juf of meester en staan te juichen als hun kind bij deze leerkracht in de klas komt.

9. De altijd-positief leerkracht

Deze leerkracht is niet boos te krijgen. Het glas is altijd halfvol. Hij weet overal een positieve wending aan te geven. Loop even bij deze collega langs als je je dag niet hebt.

10. De dol-op-boeken leerkracht

Je spot deze leerkracht altijd met een boek in de hand. Vakliteratuur, een kinder- of prentenboek, dat maakt niet. Het liefst leest hij de hele dag voor. Vergeet de methodelessen maar, ook het rekenen komt uit de boeken.

11. De competitieve leerkracht

Deze leerkracht ziet alles als een spel. Hij daagt zijn kinderen dan ook uit om tot het einde te gaan. Heel goed voor de talentontwikkeling.

12. De herhaling-is-belangrijk leerkracht

Deze leerkracht valt graag in herhaling en vertelt het liefst alles drie keer. Heel fijn voor kinderen die wel wat herhaling kunnen gebruiken.

13. De altijd-blijven-lachen leerkracht

‘Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen’, is het motto van deze leerkracht. Tegenslag? Maakt niet uit, alles wordt opgelost met een grapje.

14. De ik-bewaar-alles leerkracht

Uitpuilende kasten met allerhande frutseltjes kun je bij deze leerkracht vinden. ‘Je weet ten slotte nooit wanneer je het nog eens nodig kan hebben’. Wil je iets hebben voor een bepaalde les? Bij deze leerkracht vind je het!

15. De praat-graag leerkracht

Alle leerkrachten horen zichzelf graag praten. Maar deze leerkracht praat veel en snel. In sneltreinvaart heeft hij de stof er door heen, waardoor er ook tijd overblijft voor de creatieve lessen. Een samenwerking met de creatieve leerkracht werkt dan ook heel goed.

*overal waar je hij leest, kun je uiteraard ook zij lezen.

Ken je ook nog een andere type leerkracht? Zet het hieronder in een reactie (alleen positief).