23 keer lerend spelen met Lego met winactie

Met LEGO® kun je eindeloos spelen, bouwen en ontdekken. Ik geef je tips om het spel uit te breiden. En je kunt een pakket met nieuwe funpacks voor de LEGO® Dimension winnen. 

LEGO® is heerlijk speelgoed voor verschillende leeftijden. Kinderen van 4 spelen er al graag mee (ook nog met Duplo), maar ik ken ook volwassenen die er nog helemaal los op gaan. Zoals nu met de LEGO® dimension game waar je funpacks voor kunt winnen (kijk daarvoor onderaan dit blog).

In de klas is het ook heel goed te gebruiken bij het leren.

23 keer lerend spelen met LEGO®

1. Ontwerpen

Alles begint natuurlijk bij het zelf ontwerpen van bouwsels. Zelf een auto ontwerpen, een huis maken of een vliegtuig echt in de lucht laten vliegen. Het kan allemaal. Laat een kind ook eerst eens een ontwerp maken op papier voordat hij het ‘in het echt’ uitvoert.

2. Sorteren

De blokjes lenen zich er goed voor om sorteren op verschillende eigenschappen:
– kleur
– lengte
– breedte

Bouw ook eens verschillende toren, de kinderen kunnen dan sorteren op hoeveelheid.

3. Patronen

Met Lego kun je mooie patronen maken door de blokjes van dezelfde grootte of kleur steeds terug te laten komen.

4. Bouwwerken nabouwen

Lego bouwsels

Lego bouwsels

Zoek verschillende bouwwerken online en laat die nabouwen. Nog leuker is kinderen zelf een bouwwerk laten ontwerpen waar je een foto van maakt. De andere kinderen bouwen dan deze foto na.

5. Spiegelen

Laat de kinderen een bouwsel maken en deze precies aan de andere kant gespiegeld namaken. Maak een lijn tussen de bouwsel door legoblokjes verticaal achter elkaar te leggen. De kinderen kunnen dit met behulp van een spiegel doen.

6. Nabouwen op gehoor

Laat twee kinderen samenwerken. Zet een bord tussen de kinderen. De ene leerling maakt een bouwwerk en vertelt aan het andere kind hoe hij het heeft gemaakt. De tweede leerling mag niet kijken, maar moet dus het bouwsel op gehoor (met aanwijzingen van de buurman) het bouwsel maken.

7. Plattegrond

Laat de kinderen een plattegrond maken van Lego. Ze kunnen dit ook eerst tekenen en uitbouwen in Lego. Laat ze het van verschillende kanten tekenen: voor-, zij- en achteraanzicht. De kinderen in de bovenbouw kunnen dit op schaal maken.

8. Torens van oplopend aantal

Laat de kinderen torens maken in oplopend aantal. Dus beginnend bij een en tot en met hoever ze kunnen. Laat ze het juiste cijfer erbij leggen.

9. Stopmotion

Met Lego kunnen de kinderen fantastische stopmotion filmpjes maken. Je kunt daar zelfs een speciale app voor downloaden.

10. Breuken leren

Een lerares vond een fantastische manier om haar leerlingen breuken leren met behulp van Lego.

11. Watertafel

Doe een blauw zeil in de watertafel. Laat het vollopen met water en leg er blokjes blauwe Lego in. Zet er teiltjes, emmertjes, schepjes en bekertjes bij. Laat de kinderen spelen met het water.

12. Knikkerbaan

Laat de kinderen een knikkerbaan maken van een Legoblad met de stukjes Lego erop. Laat de knikkers van boven naar beneden over de knikkerbaan rollen.

13. Invriezen

Vries wat van de Lego in en laat de kinderen ontdekken wat er gebeurd als het ijs smelt.

14. Ballonwagen

Laat de kinderen een Ballonwagen maken van Lego. Een leuk proefje!

15. Katapult

Laat de kinderen een katapult maken van Lego door twee wielen te gebruiken waar een plankje op ligt. Laat ze schieten met kleine blokjes lego.

16. Kleien

De kinderen kunnen de Lego gebruiken als kleivormpje en er zo mee stempelen in de klei. Let wel op welke klei gebruikt, anders heb je de kans dat je het uit de Lego moet pulken.

17. Stempelen

Doop de Lego in de verf en laat de kinderen ermee stempelen. Vooral de bovenkant van het blokje (met de puntjes) is leuk.

18. Autootje door de verf

Laat de kinderen een autootje ontwerpen van de Lego en doop deze met de wielen in de verf. Laat de kinderen over het papier rijden met hun autootje voor een leuk kunstzinnig resultaat.

19. Bowlen

Laat de kinderen torens bouwen van de Lego en zet deze rechtop op de grond neer. Gebruik een klein zacht balletje om de torens om te bowlen.

20. Staafdiagram

De Legoblokjes zijn ideaal om te gebruiken als staafdiagram. Tel bijvoorbeeld hoeveel er van een bepaalde fruitsoort gegeten wordt en zet dit neer in aantal Legoblokjes op elkaar.

21. Dobbelen

Lego blokjes zijn goed in te zetten in een dobbelspel. Laat de kinderen dobbelen en dat aantal pakken. Je kunt doen wie het eerste een toren heeft van 20 blokjes. Of zet een timer neer en tel hoeveel blokjes je hebt als de timer om is.

22. Geschiedenis naspelen

In de bovenbouw kun je de geschiedenislessen uitspelen met Lego. Leen wat ridders, soldaten of andere mannetjes van de onderbouw en speel belangrijke gebeurtenissen uit.

23. Letters en cijfers

Letters alfabet Lego

Lego letters

Laat de kinderen letters en cijfers nabouwen van Lego.

Meer tips?

6 IDEEËN VOOR LEGO DUPLO IN DE KLAS

Win

Heb je mijn blog over LEGO® DimensionsTM gezien? Daarmee leren de kinderen ook volop. Er zijn nieuwe funpacks (DC Comics Bane, Ghostbusters™ Slimer en LEGO® Ninjago™ Lloyd) en jij kunt ze alledrie winnen in een pakket! Laat me hieronder weten waarom je wilt winnen.

Koop LEGO® o.a. bij Intertoys.

Banner gesponsord blog