25 tekenen dat je boekverslaafd bent

Geef het maar toe, je bent boekverslaafd (ik ook!). En als je een familielid of vriend ervan verdenkt heb je nu een lijst om onder de neus te schuiven. 25 tekenen dat je boekverslaafd bent

25 tekenen dat je boekverslaafd bent

1. Dolblij als de (Kinder)boekenweek weer is gestart

Je racet op de eerste dag van de (Kinder)boekenweek naar de winkel. Stuiterend ga je door de winkel. Welke boeken zal je nu eens meenemen? Je mag nu eindelijk best wat meer dan een exemplaar tegelijk kopen. Bij de kassa doe je een vreugdedansje: JE KRIJGT ER NOG EEN GRATIS BOEK ALS GESCHENK BIJ OOK!

2. Altijd een boek bij je

Waar je ook gaat, je hebt altijd een boek bij je. Ga je met de trein? Dan stop je maar liefst drie boeken in je tas. Je zou er onderweg maar een uitlezen… Bij het vliegtuig ga je vaak over de toegestane aantal kilo’s heen. Veel te veel boeken in je koffer meegesleept. Zelfs op de fiets neem je een boek mee. Je kijkt uit naar een goed pauzemomentje, even een paar (lees honderd) bladzijdes lezen.

3. Je twijfelt over een e-reader

Die geur en dat gevoel als je door een boek bladert! Daar kan geen e-reader tegenop. Maar ja. Als je zoveel boeken leest als jij is het ook wel weer handig dat je heel veel boeken tegelijk in een apparaatje mee kunt slepen. Scheelt je wat bezoekjes aan de fysiotherapie. ‘Ja, ik heb last van een tassen-vol-boeken-sjouw-rug.’

4. Verstopt achter een boek

Als ze je niet kunnen vinden hoeven ze maar het spoor van boeken dat je op de grond achterlaat te volgen of te kijken in een van de hoeken. Daar zit jij verstopt achter een boek, op een kussen met een grote kop thee in je hand. En maar bladeren en lezen. (En ja, dat geldt ook voor kinderen).

5. Constant de tijd vergeten

Je gaat ‘eventjes lezen’. Dat betekent bij jou vaak uren achtereen lezen in hetzelfde boek. Het is ook zo spannend/grappig/leuk/droevig* *doorstrepen wat niet van toepassing is. Zo ben je vaak om 2.00 uur ‘s nachts nog aan het lezen terwijl de wekker toch echt weer om 5.00 uur weer gaat.

6. Boeken zijn je beste vriend

Een avondje vrij? Zin in een weekendje omringt met vrienden? Dat betekent voor jou alleen maar lezen. Daar haal jij troost, humor of liefde uit.

7. ‘Zijn er hier geen draken dan?’

Soms lopen fictie en realiteit totaal door elkaar. Dan probeer je ineens je vervelende lerares om te toveren in een kikker, sta je met je lans klaar om een prinses te redden van een draak of probeer je op de rug van je hond te vliegen door de lucht. Niet zo handig in real life (beetje zielig voor je hond ook).

8. Vergeten te eten

Als je in een goed boek zit negeer je het knorrende gevoel in je maag, omdat je het ontbijt en de lunch al overgeslagen hebt en je nu toch echt eens een pizzaatje zou moeten bestellen voor het avondeten. Maar het boek is zo fantastisch. ‘Sssht maag!’

9. Stemmingswisselingen

Hoe je je voelt is compleet afhankelijk van welk boek of welke scene uit een boek je aan het lezen bent.

10. Boeken zijn heilig

Kinderen moeten er dus uiterst voorzichtig mee omgaan. ‘Nee, niet op de grond leggen!’ ‘Nee, niet aan je babybroertje geven!’ En ‘Nee al helemaal niet dubbelvouwen!’ ‘Doe voorzichtig met MIJN boek!’
Zo weet je ook precies aan wie je het boek wel en vooral aan wie je het niet kunt uitlenen, want niet terug, ezelsoren aan de bladzijdes of smoezelige bladzijdes. Je houdt een strikt lijstje bij met datum van uitgave en datum van teruggave door een van je vriend of familielid. En je bent bovenal uiterst verdrietig als het boek er niet meer zo mooi uit ziet als bij aankoop.

11. Been there, done that

Je hebt het idee dat je al veel van de wereld gezien en mee gemaakt hebt. Alleen door het vele lezen.

12. Verjaardagslijstje? Alleen maar boeken

Komt je verjaardag er weer aan? Je verlanglijstje bestaat meestal alleen uit boeken.

13. Welk boek moet ik je nu weer geven?

Je vrienden en familie weten dat je boeken fantastisch vindt. Ze moeten wel de grootst  mogelijke moeite doen om je een boek te geven dat je nog niet hebt gelezen.

14. Forget about Netflix

Jij binge-leest liever boekenseries.

15. Boekwinkel is een snoepwinkel

Je kan niet wachten tot je salaris weer is gestort. Dan mag je weer naar dat leuke boekwinkeltje op de markt. Je zegt je partner en je kinderen gedag: je bent ‘even boeken kijken’. Je bedoelt: uren neuzen tussen de boeken. Je partner is als je terug komt alvast begonnen met koken, hij kent je langer dan vandaag.

16. Hoera voor de bibliotheek!

Als je niet uren in de boekwinkel te vinden bent, dan wel in de bibliotheek. Je spreekt tegenwoordig met je sociale contacten in het bibliotheek cafe af. Je bent er toch.

17. Boekenadvies

Iedereen komt bij jou langs voor boekenadvies. Jij weet de bestsellers-to-be, het perfecte prentenboek voor op kraamvisite en de nieuwste thrillers te vertellen.

18. Liefde voor de herfst

Pfff alweer zon? De herfst kan voor jou niet vroeg genoeg beginnen. Lekker onder een dekentje op de bank een van je lievelingsboeken lezen.

19. Boeken overal

Je hele huis ligt ermee bezaaid. Boekenkasten in je woonkamer, je slaapkamer en op zolder. Boeken in de badkamer, op de eettafel, in de vensterbank en op de kinderkamer. Je huis leeft-ruikt-ademt boeken.

20. Drie boeken tegelijk

Je leest het liefst drie boeken tegelijkertijd. Ze zijn allemaal even leuk en je durft er geen een even weg te leggen.

21. Haat gesloten boekwinkels

Het is een marteling om langs gesloten boekwinkels te lopen. Al die mooie boeken in de etalage!

22. Niet met lege handen naar huis

En is de boekwinkel wel open? Je kunt er niet uit weg lopen zonder een boek te kopen.

23. Boek als leerkracht

Je bent in de veronderstelling dat boeken je alles leren. Jij hebt geen leerkracht meer nodig ;).

24. Spel spelen met je boeken

De stapel boeken in huis lijken net een spel Jenga. En nu moet je net dat onderste boek hebben…

25. Het boek is altijd beter

De enige keer dat jij in de bioscoop te vinden bent is als er een remake van een boek is. Maar het boek is altijd, ik herhaal ALTIJD, beter.

En ben je verslaafd? Lucky you, boeken zijn fantastisch!