30 warm weer activiteiten buiten en binnen

Het is warm. Tijd om met water te spelen of andere rustige spelletjes te doen om het goed vol te houden. 30 warm weer activiteiten buiten en binnen

Alvast een tip: zorg voor veel bakken met water: grote, kleine, dikke en dunne. Alles wat je kunt vinden. Vul ze samen met de kinderen. Zorg voor genoeg handdoeken, zodat je het geknoeide water snel kunt drogen. Vraag de ouders eventueel om droge kleding mee te geven. Bekijk ook allerlei leuk waterspeelgoed.

Bekijk hier zwembadjes

30 activiteiten bij warm weer voor buiten en binnen

1. Chinese waaier

Waaier maken

Maak een tekening op een (gekleurd) papier. Of kleur een mandala in. Knip de mandala niet uit. Vouw het papier als een strook om en om aan de korte kant, zodat je een waaier krijgt. Plak het uiteinde van de waaier vast met plakband of washi tape. Je kunt ook de stroken na het vouwen laten inkleuren en daarna de waaier dicht plakken. Je kunt ook twee waaiers maken en die aan elkaar plakken voor een bredere waaier.
Het is ook leuk om er een echte Chinese waaier van te maken door een lang stuk papier te vouwen en aan de uiteindes een ijslolliestokje te plakken. Zo kun je je waaier echt open en dicht vouwen.
Waai die koelte maar naar je toe!

Bekijk hier gekleurd papier

2. Knikkerbaan

Water door de knikkerbaan

Zet de knikkerbaan in een bak. Laat de kinderen met een gieter of een beker water gieten in de knikkerbaan. Zo stroomt het water de route die anders door de knikker afgelegd werd.

Bekijk hier een knikkerbaan

3. Spelen met schaduw

Zoek de schaduw op het plein of in de tuin op. Ontdek samen de figuren die door de schaduw worden gemaakt. Trek deze over met stoepkrijt.

4. Speel met scheerschuim

Spelen met scheerschuim

Spuit de scheerschuim op tafel of in een bak en spelen maar. Schrijf de letters, maak woorden, zet de cijfers erin en tel of maak sommen. Verf met scheerschuim. Stop er allerlei voorwerpen in, zoals plastic auto’s, poppetjes, stenen, etc. Spelen maar!

Bekijk hier scheerschuim

5. Watermuur

Het kost je even wat tijd, maar dan heb je zeker wat: een watermuur! Juf Henrike van Kleuterklasse maakte een hele mooie en vertelt je hoe je het kan maken.

6. Verven met stoepkrijt

Verven met stoepkrijt

Je kunt stoepkrijtverf maken door het stoepkrijt te raspen. Giet daarna een beetje water bij de rasp en je verf is klaar. Met een kwast kun je deze verf op de stoep verven.
Je kunt ook met stoepkrijt figuren tekenen op de stoep en met een kwast met water over de tekening gaan.

Juf met stoepkrijtverf

7. Verven met water

Verf met een kwast met water op het krijtbord of op de stoep.

8. Geurwater

Maak geurwater met de kinderen. Zoek bloemetjes buiten of neem ze mee van huis. Geef de kinderen een plastic bakje met water en de bloemetjes. Laat ze hier een geurend water van maken. Je kunt ook wat etherische olie mee nemen om het extra lekker te laten ruiken.

9. Verschillende watertafels

Zet allerlei bakken water neer. Stop in elke bak ander materiaal bij het water. Bijvoorbeeld cijfers, letters, stenen, diamantjes, schelpen, poppetjes, zand, lego, etc. Spelen maar!

10. Gekleurd water

Zorg voor verschillende kleuren water door er een beetje kleurstof aan toe te voegen. Laat de kinderen de watertjes mengen en ermee spelen door bijvoorbeeld trechters, lepels, verschillende bakken en maatbekers aan toe te voegen.

Bekijk hier kleurstof

11. Spelen met afwasmiddel

Sop met sponsen

Je kunt allerlei activiteiten met zeepsop doen. Doe wat afwasmiddel bij het water en je krijgt al veel sop. Stop het in een grote bak en leg er wat speelgoed in. Laat de kinderen de spullen zoeken en wassen.
Je kunt er ook wat zand bij doen voor een extra effect.

12. Sponsen

Sponsen met water in een bak

Stop veel sponsen in een bak met water. Laat de kinderen het water eruit knijpen, bouwen met de sponsen en spullen schoonmaken.

13. Modder

Spelen met modder is altijd leuk! Vooral op de speciale modderdag.

14. Baby’s badderen

Bijna iedereen heeft wel een pop. Laat de kinderen deze wassen. Maak een bad voor de baby door een grote bak te vullen met water en wassen maar! Extra leuk is het om tandenborstel toe te voegen om ook goed de tanden te poetsen.

15. Spelen met ijs

Maak van tevoren allerlei vormen van ijs. Vries bijvoorbeeld een ballon in gevuld met water. Maak ijsklontjes in verschillende maten. Vul verschillende soorten bakjes met water en vries dit in. Doe al het ijs in een grote bak en laat de kinderen ermee spelen, ontdekken en bouwen.

16. Zelf ijsjes maken

Zelf ijs maken

Laat de kinderen ijs maken door aangelengde limonade in ijsklontbakjes of speciale ijsjesmakers te doen. De kinderen kunnen ook gezonde ijsjes maken door fruit fijn te stampen en dit te vermengen met water. Een dag wachten en dan heerlijk smullen van je eigen ijsje.

Limonade ijsklontjes maken

17. Water glijbaan

Knip allerlei vuilniszakken open en plak deze met ducktape aan elkaar. Leg het uit, het liefste op een grasveld, en spuit er water op. Glijden maar op de waterglijbaan!

18. Sensomotorische fles

Sensomotorische fles thema onder water

Maak een sensomotorische fles. Stop hier allerlei materialen in zoals steentjes en schelpen.

19. Kwal in een fles

Kwal in een fles

Maak een kwal in een fles.

20. Slippers knutselen

Teenslippers met kralen maken

Smeer verf op je voeten en maak een afdruk op het papier. Knip vier stroken af. Plak de stroken in een driehoek tegen elkaar. Twee per voet. Plak een sticker of diamantje in het midden. Je teenslipper is klaar.
Je kunt ook een ketting met kralen rijgen en deze gebruiken als houder voor de tenen.

Bekijk hier strijkkralen

21. Waterballonnengevecht

Dit vergt even wat voorbereidingstijd, maar is wel erg leuk: een waterballonnengevecht. Maak groepen, zoals de meiden tegen de jongens. De leerkrachten tegen de kinderen. Of groepjes door elkaar. Gooien maar!
Je kunt de kinderen vragen waterballonnen te vullen of van huis mee te nemen. Of vraag om wat hulp van ouders om de waterballonnen te vullen.

22. Zonnetjes knutselen

Laat de kinderen een cirkel trekken op geel papier. Laat ze zichzelf goed bekijken in de spiegel. Ze tekenen zichzelf in de zon.

30 warm weer activiteiten buiten en binnen

23. Supermarkt bezoek

In de supermarkt is het lekker koel! Een mooie gelegenheid om een bezoek te brengen aan de supermarkt. Praat over de producten, over de prijs van de producten en koop wat. Laat de kinderen afrekenen.

24. Zwembadjes

Laat alle kinderen zwembadjes van huis mee nemen en zet ze samen op. Vul de badjes ook samen.

25. Hapspelletjes

Vul bakken met water en stop hier stukjes appel of komkommer in. Laat de kinderen de stukjes met hun mond eruit halen. Je kunt voor de hygiene alle kinderen een eigen bakje geven. Doe dit bijvoorbeeld bij de fruithap.

26. Kappertje

Laat de kinderen kappertje spelen. Laat ze kapsel bij elkaar maken door veel water te gebruiken, te kammen en elastiekjes erin te doen.

27. Zonnebrillen knutselen

Knutsel een zonnebril. Teken een bril met een wit potlood op zwart papier en knip deze uit. Laat het versieren met stickers, ponsplaatjes, diamantjes en snippers gekleurd papier.

28. Tuinslang

Neem de tuinslang mee naar buiten en maak iedereen nat. Er zijn ook speciale waterspeeltoestellen om aan te sluiten aan je tuinslang.

29. Bellenblaas

Bellenblazen is ook altijd leuk, zeker met warm weer. Er zijn goede recepten online voor extra grote bellen.

Bekijk hier een grote bellenblaas

30. Water voetbal

Vul allerlei plastic flessen met water. Laat ze open. Geef alle kinderen een fles met water. Laat ze tegen elkaar voetballen. De flessen met water moeten om gevoetbald worden.

Wat is jouw tip voor warm weer? 

Er staan affiliate links in dit blog

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren