4328. Dochter van een Zwarthemd WIN

4328. Dochter van een Zwarthemd WIN

Deze meivakantie las ik het boek 4328. Dochter van een Zwarthemd. Het gaat over een meisje van zeventien dat na WOII wordt opgesloten in kamp Westerbork, omdat haar vader bij de NSB zat. Een aangrijpend verhaal, want ook zij wordt flink vernederd. Je kunt een exemplaar winnen.

4328. Dochter van een Zwarthemd WIN

Het boek is fictie, maar wel gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Antje Backx-Buursma . De auteur van het boek, Bianca Mastenbroek, interviewde haar over haar leven en schreef naar aanleiding daarvan dit boek. Het verhaal speelt zich zowel af middenin de Tweede Wereldoorlog en erna. In de oorlog ziet ze steeds meer de impact van de keuzes van haar vader. Maar vooral na de oorlog is ze zich er heel bewust van. In kamp Westerbork is ze een nummer en wordt ze uitgehongerd, mishandeld en getreiterd. Haar hele leven draagt ze de last van de keuzes van haar vader mee. Ze werd altijd als “de NSB’er” gezien, terwijl het haar vader was die deze keuze maakte. Zij was zelf minderjarig in de oorlog, maar toch wordt ze gestraft.

Bekijk het boek hier.

Je hoort er weinig over, de tijd na WOII en hoe NSB’ers werden gestraft. Natuurlijk moest er berechtiging komen, maar ook voor hun kinderen? Kinderen zijn altijd slachtoffer van de keuzes van hun ouders, maar moesten ze dan ook gestraft? Ik vind van niet en zeker niet op de wijze waarop dat is gebeurd na de oorlog. De Nederlanders zochten een schuldige na alle ontberingen en kwamen uit bij de NSB. In het boek lees je (deels) welke gruweldaden in de kampen na de oorlog zijn begaan. Ik vind het heel belangrijk om (geschiedenis)verhalen vanuit meerdere kanten te bekijken. Je leest het vanuit Antje en kunt je dan ook goed inleven. Ik moest even wennen aan de schrijfstijl met vaak wat kortere zinnen. Maar eenmaal gewend, las het vlot en was het spannend.

Zapp

Vanaf 8 april jongstleden kun je het leven van Antje volgen tijdens de Tweede Wereldoorlog via de Insta stories & Youtubekanaal van Zapp.

De auteur

Bianca Mastenbroek (1975) is geboren en getogen in De Moer en woont sinds 1995 in Eindhoven. Ze volgde de studie Techniek en Maatschappij aan de Technische Universiteit Eindhoven en begon pas met schrijven toen ze als milieuadviseur ging werken. Nu heeft ze ruim 30 boeken op haar naam staan, waaronder Vrij In 2019 won ze voor haar historische roman Hendrick, de Hollandsche indiaan de Jonge Beckman en de Thea Beckmanprijs.

 

4328. Dochter van een Zwarthemd WIN

Win

Je maakt kans op een exemplaar van dit boek. Zet hieronder (op de site) een reactie als je mee wilt doen. Dinsdag 17 mei mail ik de winnaar.