We hebben er een tijdje op moeten wachten, maar de herfst is nu toch echt aangebroken. Dat zien we natuurlijk ook in de kleuterklas. 5 keer herfst knutselen met kleuters

5 keer herfst knutselen met kleuters

Bladermannetjes en bladervrouwtjes

Bladermannetjes en bladervrouwtjes

Wat heb je nodig?
– gedroogde, platte herfstbladeren
– herfstvruchten, zoals eikels, beukennootjes en helikoptertjes van de Esdoorn
– grote witte vellen papier
– sterke lijm

Hoe werkt het?
De kinderen maken van verschillende bladeren een poppetje. Verzamel veel verschillende bladeren, zodat de poppetjes ook verschillend worden. Gebruik de nootjes om bijvoorbeeld oogjes te maken.
Het is ook leuk om dieren te maken met de bladeren.

Parapluutjes

parapluutjes

Wat heb je nodig?
– verschillende kleuren vouwblaadjes
– vetkrijt
– grote witte vellen papier

Hoe werkt het?
Ik heb de stappen die de kinderen maken bij het vouwen al gemaakt, zodat de kinderen (van groep 2) zelfstandig kunnen vouwen.
Bij stap 1 vouw je het papier diagonaal dubbel, vervolgens vouw je het papier weer open. Bij stap 2 vouw je de zijkant langs de schuine vouw. En bij stap 3 vouw je ook de andere kant langs de vouw.
Zo ontstaat een vlieger. De kinderen vouwen 3 vliegers en plakken die vervolgens op het papier. Met vetkrijt tekenen ze een steel aan de paraplu en een poppetje erbij.

Lees ook KNUTSEL HERFSTBOOM KNOPEN

Paddenstoelen

Paddenstoelen

Wat heb je nodig?
– klei
– placemats
– evt. verf als de klei droog is

Hoe werkt het?
Ik heb deze les stilgestaan bij de verschillende delen van de paddenstoel. We hebben eerst de klei in twee grote stukken en één klein stukje verdeeld.
Vervolgens hebben we een bal gemaakt van een groot stuk. Die bal hebben we op de placemat uitgerold tot we een steel voor de paddenstoel hadden.
Daarna hebben we van het andere grote stuk nog een bal gemaakt. Door met je duimen in het midden van de bal te drukken, kun je een kommetje maken. Dat wordt het hoedje van de paddenstoel.
Het kleine stukje klei hebben we gebruikt om de stippen van de paddenstoel te maken.
Nadat de kinderen klaar waren heb ik de hoedjes en de stippen nog eens stevig aangedrukt, zodat ze tijdens het drogen niet losraken. Als de klei droog is, kun je de paddenstoel verven.

Lees ook: HERFST KNUTSEL BOOM

Spinnen

Spinnen

Wat heb je nodig?
– kastanjes
– chenilledraad
– strijkkralen
– plakoogjes
– een prikpen

Hoe werkt het?
Ieder kind krijgt 8 gelijke stukken chenilledraad (of pijpenragers) die ze mogen versieren met de strijkkralen.
Ik heb met een prikpen eerst gaten in de kastanje gemaakt, voordat ik de chenilledraden erin hebt geprikt. Dat werkt makkelijker en buigt de draad niet direct.
Buig het uiteinde van de draden een keer om en werk af met een strijkkraal, zodat de kinderen zich er niet aan kunnen prikken.
Je kunt de kinderen zelf oogjes laten knippen of je kunt plakoogjes gebruiken.

Lees ook KNUTSELEN MET BLAADJES

Herstbomen

Herstbomen

Wat heb je nodig?
– bruin papier
– eierdozen
– blaadjes
– scharen
– lijm
– evt. een ponsje van een herstblad

Hoe werkt het?
Leg het bruine papier in de breedte voor je en trek een lijn schuin omhoog, van halverwege de linkerzijde naar iets onder de rechterbovenhoek.
Laat de kinderen het papier over de hele breedte inknippen van de bovenzijde tot aan de witte lijn. Houdt steeds ongeveer een centimeter breed aan. Je kunt eventueel de lijnen die geknipt moeten worden ook voortekenen.
Rol vervolgens het bruine papier op. Begin daarbij aan de kant waar het ingeknipte stuk het kortst is. Dit worden de hoogste takken. Plak het papier vast, zodat het niet meer uitrolt.
Je kunt nu beginnen met het vouwen van de buitenste stroken. Maak per tak meerdere vouwen, zodat de boom meer vorm krijgt.
Ik heb de bomen die klaar waren in een eierdoos gezet. De kinderen hebben met een pons figuurtjes uit herfstbladeren geponst. Andere kinderen hebben zelf blaadjes geknipt.
De eierdoos zelf hebben ze ook nog versierd met bladeren en dennenappels.

Veel knutselplezier!