5 leuke lesideeën rondom kerst in de bovenbouw

5 leuke lesideeën rondom kerst in de bovenbouw

Door Manon. In deze blog geef ik je 5 leuke lesideeën rondom kerst in de bovenbouw. Ik zie namelijk onwijs veel ideeën langs komen voor de onderbouw, maar ik vind het in de bovenbouw net zo leuk om bezig te zijn rondom het thema kerst. Vandaar deze 5 tips!

5 leuke lesideeën rondom kerst in de bovenbouw

Affiche maken voor het kerstdiner

Om te beginnen met een schriftelijke activiteit rondom kerst leek me dit ontzettend leuk en leerzaam. Elk jaar hebben wij op school een kerstdiner op de donderdag voor de kerstvakantie. Kinderen nemen allemaal iets lekkers mee en bij het kaarslicht eten we met z’n allen in de klas. De kinderen uit je klas kunnen hiervoor een mooie affiche maken. Het intro van de les zal gaan over het ontwerpen van de affiche: wat moet er op komen staan? Welke informatie moeten we niet vergeten, en welke illustraties passen er goed bij?

Ook kun je het hebben over de layout. In een groepje gaan de kinderen aan de slag met het ontwerp, en vanuit dat ontwerp maken ze een eerste opzet. Met de opzet van de affiche schuiven ze aan bij een andere groepje en wisselen ze tips en tops uit. Daarna gaan ze hun ontwerp verfijnen en uiteindelijk maken ze een eindproduct. Dat kan digitaal of gewoon knippen en plakken, daar zijn de kinderen vrij in.

Filosoferen over kerst

Wat als kerst in de zomer zou zijn? Tijdens kerst in de bovenbouw kunnen je uren filosoferen. Wat als….? Door het stellen van deze vragen kunnen kinderen goede gesprekken met elkaar voeren. Geweldig waar ze mee komen.

Als wij filosoferen zitten we in een kring zodat iedereen elkaar goed kan zien. We spreken altijd alf dat je alles mag zeggen, dat er geen foute antwoorden zijn en dat niks gek is. Soms is het zelfs hoe gekker hoe beter. Als leerkracht leg je de eerste vraag aan de kinderen voor, Wat als kerst in de zomer zou zijn? Al gauw ga je er achter komen dat deze enkele vraag al snel nieuwe vragen opwekt en zonder dat je het weet ben je zo een uur verder. 

Een nieuw kerstlied schrijven

De kinderen in mijn klas blijven het leuk vinden: het schrijven van een nieuw lied, in dit geval dus een kerstlied. Ze kiezen een bekende melodie, wat in dit geval ook van een al bekend kerst liedje mag zijn. Op die melodie schrijven ze een nieuwe tekst. Ze moeten hierin erg creatief zijn, zeker wanneer een zin niet helemaal pas op het ritme.

Bij deze activiteit kunnen de kinderen zelf kiezen met wie ze werken. Ze werken minstens in een tweetal en maximaal met vier persoenen. Na het schrijven (en soms ook herschrijven) is het natuurlijk het allerleukst wanneer de kinderen hun nieuwe kerst liedje ook zelf zingen in de klas tijdens kerst in de bovenbouw. Dat zorgt soms wel even voor wat gegiebel maar het resultaat is altijd geweldig! Ook leuk om deze kerst liedjes nog eens te zingen tijdens de kerstviering of kerst diner.

Kerst foto maken

Steeds vaker maken mensen een foto kerstkaart. Hoe leuk is dat om er met de kinderen ook een te maken? Allereerst gaan de kinderen in een klein groepje brainstormen over hoe hun kerst kaart foto er uit moet zien. Wat willen ze er allemaal op hebben, en wat hoort er echt bij? Welke spullen hebben ze daar voor nodig en hoe komen ze aan die spullen?

Nadat alle materialen verzameld zijn is het tijd om de foto te gaan maken. Mocht je in het bezit zijn van een green screen, kunnen de kinderen natuurlijk nog meer kanten op en zorgen voor een spectaculaire achtergrond, helemaal in kerstsfeer natuurlijk. Wanneer de kinderen de foto’s genomen hebben is het de bedoeling dat ze zelf kiezen welke foto de allermooiste is. Die foto laat je dan afdrukken als een echte kaart en op die manier kan ieder kind een mooie kerst kaart naar iemand sturen.

Kijkdoos of moodboard maken in kerst sfeer

Om met een creatieve opdracht af te sluiten tijdens kerst in de bovenbouw heb ik nog twee leuke lesideeën. Het maken van een kijkdoos blijft leuk, voor jonge maar zeker ook voor oudere kinderen. De kijkdoos moet een kerstsfeer uitstralen en kan eventueel aangekleed worden met led kerstlampjes. Deze zijn verkrijgbaar met een batterijtje die je aan de buitenkant van de doos zou kunnen bevestigen. Mooi als  kinderen met verschillende (natuurlijke) materialen aan de slag gaan, zodat ze een echt kerst tafereel kunnen neerzetten. 

Het maken van een moodboard is leuk als je veel (winterse) tijdschriften hebt. Een moodboard kan voor ieder kind in een ander formaat zijn. Alles wat een kind bij kerst vindt passen mag er op komen. Het kunnen plaatjes zijn, maar ook eigen tekeningen of kleine materialen. Het leuke aan een moodboard is dat het voor iedereen anders is en dat de resultaten heel verschillend kunnen zijn. Mooi om daarna met kinderen een gesprek te voeren over wat er op het moodboard te zien is en waarom ze dat op het bord hebben geplaatst. Op het einde kun je de moodboarden van alle kinderen tentoonstellen als aankleding bij het kerstdiner, of om door de ouders te laten bewonderen. Wat zullen de kinderen trots zijn!

En jij?

Hopelijk heb ik je geïnspireerd en op leuke ideeën gebracht. Heb jij nog leuke tips voor mij? Ik hoor ze graag!

Wil je nog meer lestips? Kijk dan op de overzichtspagina thema kerst

Afbeelding: Christmas. Smiling Child in Red Santa Hat Door Artmim

5 leuke lesideeën rondom kerst in de bovenbouw