5 milieu educatieve uitstapjes met kinderen

5 milieu educatieve uitstapjes met kinderen

Door Mirjam. Gezellig erop uit met het gezin en tegelijkertijd de kinderen iets bijleren over natuur en milieu? Al op jonge leeftijd worden kinderen geconfronteerd met de effecten van klimaatverandering. Het is niet alleen duidelijk merkbaar, maar het onderwerp wordt ook steeds vaker behandeld in lessen op school en bijvoorbeeld in het jeugdjournaal. Je kunt zelf ook het gesprek met je kinderen aangaan, tijdens een van deze milieu educatieve uitstapjes met kinderen.

Milieu educatieve uitstapjes

Thuis proberen wij milieubewust te leven. Wij betrekken onze kinderen van 16, 7 en 4 daar ook bij. Ze weten bijvoorbeeld waarom er geen vlees op tafel komt en waarom we geen ballonnen aannemen na een bezoekje bij de bouwmarkt. Het zijn de kleine dingen die het verschil maken. Op mijn blog deelde ik al eens tips voor het vergroten van milieubewustzijn bij kleine kinderen.

Eén van die tips is het bezoeken van natuurcentra en andere plekken waar ze aandacht besteden aan milieu educatie. Hieronder zal ik een aantal van die milieu educatieve uitstapjes voor kinderen met jullie delen.

Musea

Een museumbezoek is voor kinderen allang niet meer saai. Musea doen hun uiterste best om ook de jongste bezoekers te boeien. Met wisselende exposities en interactieve tentoonstellingen worden kinderen het museum in gelokt. Musea waar je momenteel meer kunt leren over het klimaat, de natuur en het milieu zijn onder andere Nemo Amsterdam, het Zaans Natuur Milieu Centrum en Natuurmuseum Fryslan.

Milieu Educatie Centra

Waar kinderen echt alle antwoorden op hun vragen krijgen is in een Milieu Educatie Centrum. Door Nederland vind je diverse centra, zoals Milieu Educatie Centrum De Bevelanden in Goes. Ook in bijvoorbeeld Nieuwegein, Eindhoven en Oegstgeest vind je soortgelijke centra.

Vaak worden hier workshops georganiseerd of wandelingen in de natuur met een boswachter of andere natuurexpert.

Kabouterpad

Je hoeft niet expliciet op zoek te gaan naar milieu educatieve uitstapjes voor kinderen. Je kunt ze ook zelf organiseren. Door er vaak op uit te gaan in de natuur, leren kinderen meer over flora en fauna. Ze leren zo respect te hebben voor de natuur. Zeker als je als ouder meer kunt vertellen over verschillende bloemen, planten en bomen die jullie onderweg tegenkomen. Je hoeft geen wandelende encyclopedie te zijn hoor! Google is je beste vriend. Je kunt ook op zoek naar een kabouterpad.

Maak eventueel thuis een bingo kaart of een speurtocht, zodat de kinderen een doel hebben tijdens het uitstapje.

5 milieu educatieve uitstapjes met kinderen

Zwerfafval wandeling

Wil je jezelf echt nuttig maken tijdens een wandeling? Ruim dan de rommel op die jullie onderweg tegenkomen? Neem een prikker en een vuilniszak mee en prikken maar! Bij veel gemeenten kun je gratis een prikstok aanvragen en ophalen.

Maak er samen met de kids een wedstrijd van. Wie kan de meeste sigarettenpeuken vinden? En wie ruimt de meeste plastic zakjes op? Leg onderweg uit wat voor schade al dit afval kan berokkenen. Dieren kunnen het per ongeluk opeten en er ziek van worden. En een egel kan vast komen te zitten in een chipszak. Oudere kinderen kun je uitleggen dat als afval blijft liggen het uit elkaar valt tot miniscule stukjes die in de bodem terecht komen en zo de grond en ook ons drinkwater kan vervuilen.

Dierenparken

Nu zijn niet alle milieu activisten even blij met dierenparken. Helaas gaan veel dierentuinen gepaard met behoorlijk wat dierenleed. Maar er zijn een aantal parken die zich echt wel voor een goed doel inzetten. Een goed voorbeeld hiervan is Ecomare op Texel. Ze vangen zieke dieren op (die bijvoorbeeld vast komen te zitten in vissersnetten of plastic hebben ingeslikt) en maken ze weer beter, om ze vervolgens weer terug te laten in het wild.

Bovendien vind je in dit opvangcentrum een grote tentoosntelling over het effect van de mens op de natuur. Dit merken wij bijvoorbeeld aan de visstand en natuurlijk aan al het afval dat uit de zee wordt gevist.

Lijkt het jou ook leuk om eens een van bovenstaande uitstapjes met je kinderen te organiseren?

Meer duurzame tips deel ik op mijn groene blog eengoedverhaal.nu.

Liefs, Mirjam

Moeder van Noah (16), Eli (7) en Filou (4).