5 moestuin ideeën voor op school of thuis

5 moestuin ideeën voor op school of thuis

(Door Karlien) Met de kinderen in de tuin of de moestuin werken is hartstikke leuk. Mijn grootste fout daarbij is dat ik veel te enthousiast van start ga, en daarna geen idee meer heb wat ik moet doen. Of dat ik voor zoveel planten helemaal geen ruimte heb in de tuin. Daarom deel ik 5 simpele moestuin ideeën voor op school of thuis.

Op de school van mijn kinderen is er een moestuin. Iedere week helpt een groepje kinderen mee in de tuin. Is er oogst, dan kunnen de ouders voor een klein bedrag groente kopen. Van de opbrengst worden nieuwe spullen voor in de moestuin gekocht.

Waar let je op als je met een moestuin start? Plant niet teveel tegelijk, kies een aantal groentes uit die je normaal ook al eet en lees je in over wat deze groente nodig heeft om goed te groeien.

Mijn kinderen vinden het heel erg leuk om te helpen in de tuin en de moestuin. Ze leren ervan, zijn buiten, we doen iets samen en ze zijn in beweging. Heel veel voordelen dus, zo’n moestuin! In principe kunnen ze overal mee helpen.

5 moestuin ideeën voor op school of thuis

Moestuin ideeën voor met kinderen

 1. Frambozen
  Onze grote favoriet zijn frambozen! Ik ben dol op dit fruit en in de winkel is het hartstikke duur. Zodra de eerste frambozen verschijnen, ben ik zo blij. In de zomer kijken de kinderen iedere ochtend en avond of er rijpe frambozen hangen.Grootste nadeel van frambozen zijn natuurlijk de stekels, je kan eventueel handschoenen aanschaffen voor de kinderen. Frambozen hebben veel zonlicht nodig. Wil je frambozen planten, dan kan dit het beste in maart of april.
 2. Tomaat
  In ons huishouden is tomaat denk ik het populairst als gezonde snack. We zijn er allemaal gek op. Tomaten hebben veel zonlicht nodig én het is makkelijk als je ze omhoog laat groeien. Dat scheelt heel wat ruimte. Zaai tomaten in maart of april in een bakje, en zet dat op de vensterbank. Half of eind mei zet je ze over in de tuin, als je zeker weten dat er geen vorst meer komt. Tomaten houden van water!Let wel op met kleine kinderen: de tomatenplant is giftig. Ik zette de tomaat daarom altijd in de voortuin, waar de kinderen nooit speelden.
 3. Wortels
  Mijn kinderen houden van wortels en vinden het heel leuk om wortels uit de tuin te halen. Ik vind de kleine zomerwortels veel lekkerder dan winterwortels. Zomerwortels kan je vanaf maart tot en met junu/juli zaaien.
 4. Komkommer
  Na de tomaat is de komkommer favoriet bij mijn kinderen. En ook komkommer kan je prima kweken in je moestuin. Je kan natuurlijk een komkommerplant kopen bij een tuincentrum. De kinderen (en ik ook) vinden het ontzettend leuk om te zien hoe uit een zaadje een plant ontstaat. Als het misgaat, dan beginnen we gewoon opnieuw. Komkommers houden van warmte, dus zet ze of in een kas, of op een warme en beschutte plek.
 5. Courgette
  Oke, deze groente is bij mijn kinderen niet zo favoriet. Alhoewel ze courgettesoep wel lusten. Courgette groeit heel makkelijk, en wordt ook ontzettend groot. Deze plant heeft flink de ruimte nodig!

 

Afbeeldingen: Shutterstock