5 redenen om een lammetjesdag te bezoeken

De lammetjesdagen zijn een leuk, goedkoop uitje voor het hele gezin. In maart en april zijn ze door het hele land te vinden. Suzanne geeft 5 redenen om een lammetjedag te bezoeken. 1. Er is een hoog knuffelgehalte
Wie wordt er niet week van al die knuffelige lammetjes? En op een lammetjesdag is er niet één, maar zijn er minstens honderd lieve, kleine lammetjes die je mag aaien, vasthouden en soms zelfs een flesje kunt geven. De snoetjes van de kinderen als ze zo’n diertje op schoot hebben, onbetaalbaar!

2. Het is erg leerzaam
Als juf vind ik het stiekem ook wel belangrijk dat de kinderen iets leren van een uitstapje. Natuurlijk bezoeken we de nodige speeltuinen, maar een uitstapje naar een geitenboerderij of lammetjesdag is zeker zo leuk en ze leren er ook nog wat van!
Tijdens de lammetjesdag waar we de laatste keer zijn geweest, werd bijvoorbeeld ook uitgelegd wat er met de wol van de schapen gebeurd. Kinderen konden zelfs een ouderwets spinnenwiel uitproberen. Mooi om te zien dat in één omgeving toch alle kinderen op hun eigen niveau met leren bezig zijn. Voor de jongsten is het begrip “lammetje” en de omgang met dieren al een hele ervaring. Oudere kinderen kunnen meer met verzorging van dieren aan de gang. En ook mijn oudste van 9 vond het interessant om eens rond te lopen op de boerderij en te zien hoe schapenwol verwerkt kan worden.
Leren in een echte omgeving werkt echt het beste!

Lammetjesdagen Collage

3. Kennismaking met Oerrr
Op de lammetjesdag waar wij waren, stond ook een stand van Oerrr. Kinderen konden er kleuren, knippen, plakken, in een voeldoos op onderzoek gaan en bekijken wat Oerrr precies inhoudt. De vele vrijwilligers stonden de gehele dag ter beschikking voor vragen en uitleg.
Oerrr is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten waarbij alle kinderen van 0 tot 12 jaar zelf de natuur ontdekken. Voor een kleine bijdrage ben je een heel jaar lid en ontvang je onder andere elk seizoen nieuwe ontdekkaarten, waarmee je erop uit kunt. Wij zijn al inmiddels al een heel aantal jaren lid en hebben al heel wat kaarten verzameld. Iedere keer is het weer feest als er een nieuwe envelop in de bus valt!
Stichting Natuurmonumenten zal waarschijnlijk niet op elke lammetjesdag aanwezig zijn, maar op de website https://www.natuurmonumenten.nl/kinderen/oerrr/wat-is-oerrr kun je alle informatie vinden. Zeker de moeite waard!

4. Het is een gezellig familie-uitje
Zoals ik al eerder schreef, bezoeken we natuurlijk ook speeltuinen met het gezin. Maar daar aangekomen gaan de oudste twee hun eigen gang en zien we ze meestal niet of nauwelijks. De jongste heeft gelukkig nog net wat meer begeleiding nodig, maar ook hij vindt dat hij alles best al zelf kan. En dus wordt het stukje wat we echt gezamenlijk doen tijdens het bezoeken van een speeltuin, beperkt tot het autoritje heen en terug en de eet- en drinkpauze tussendoor. Niks mis mee en zeker ook heerlijk om de kinderen los te laten en met zijn tweeën te genieten van een warme kop koffie. Maar wil je net iets meer het samen-gevoel stimuleren, dan is een lammetjesdag absoluut een aanrader.
Overigens kunnen de kinderen na het bezoek aan de dieren vaak ook nog spelen op de boerderij en staat de koffie ook al klaar. Zo sla je twee vliegen in één klap.

5. Je helpt de boer met je bijdrage
De meeste boeren zullen voor het bezoeken van de boerderij een kleine bijdrage vragen. Dat geld komt (meestal) geheel ten goede aan de dieren. Dus naast dat jij met je gezin een leuke dag hebt, help je ook de boer nog vooruit.

Wil je meer weten over lammetjesdagen en wanneer je bij jou in de buurt een lammetjesdag kunt bezoeken, google dan op “lammetjesdagen + je woonplaats”.

Knuffel!