5 x creatief knutselen met je kids tijdens de vakantie

5 x creatief knutselen met je kids tijdens de vakantie

Verveling bij kinderen tijdens de vrije dagen kan heel goed zijn. Maar soms willen we graag dat ze zich bezig houden met leerzame activiteiten. Een middagje creatief knutselen is altijd leuk. Het is niet alleen gezellig, maar ook erg interessant en leerzaam. Er gaat niets boven een middag creatief bezig zijn. Met deze leuke knutseluitdagingen komen jullie met gemak de weekenden en vakantie(s) door!

5 x creatief knutselen met je kids tijdens de vakantie

Visjes kijken met de onderwaterkijker

Gebruik een plastic bak van ijs, yoghurt of een andere vergelijkbare verpakking en snijd een rond gat in de bodem. De bovenkant van de bak dek je af met huishoudfolie, die kun je vastzetten met een rubberen elastiekje. Zodra je door de kijker naar het water kijkt, zal je merken dat het folie werkt als een vergrootglas. Het leven onder water is een stuk interessanter dan dat je misschien voor ogen hebt. Er leven diverse beestjes van alle soorten en maten! Met deze gave zelfgemaakte onderwaterkijker kunnen je kids en jij samen het leven onder water bestuderen. Schep allereerst een flinke emmer vol met water uit de sloot, de vijver of een meertje en neem dit mee naar huis. Nu kan het knutselen beginnen!  Leerzaam en leuk!

Zelf je fotolijstjes maken en decoreren

Er slingeren hier en daar vast een hoop foto’s waar nog geen fotolijstje voor klaarligt. In dit geval is dit knutselwerkje de perfecte oplossing! Natuurlijk kun je dit ook combineren met een leuke fotoshoot. Eerst gezellig fotolijstjes in elkaar knutselen en versieren en vervolgens lekker opdoffen en voor de camera duiken! Maar eerst even terug naar de fotolijstjes.. Hoe ga je te werk? Kies een mooie kleur karton uit en knip dit in het gewenste formaat. Vervolgens kun je de randen versieren met kleine stukjes crêpepapier, sprankelende kraaltjes of schelpjes die je op het strand gevonden hebt. Dit kan eigenlijk met van alles dat je mooi vindt en in huis hebt. Maak het lijstje compleet met een prachtige foto!

Een spaarvarken in elkaar knutselen

Een spaarvarken leert kinderen al van jongs af aan met geld om te gaan en is bovendien superleuk om te maken! Hoe ga je te werk? Blaas een ballon op tot hij een ronde vorm heeft. Scheur vervolgens verschillende repen van een krant of tijdschrift af en maak het behangplaksel klaar (volgens instructies) in een afwasteiltje. Doop een reep krant in het plaksel en plak dit op de ballon. Herhaal dit proces totdat de ballon helemaal dik is geworden en je krant op is. Nu is het tijd voor de pootjes! Knip een lege toiletrol doormidden en papier-maché de pootjes vast aan de ballon. Zo maak je vier pootjes en een snuitje. Het staartje kun je maken van aluminiumfolie. Voor de oortjes kun je het stukje van een eierdoos (waar het ei in ligt) gebruiken. Ook dit papier-maché je aan de ballon. Laat alles één tot enkele dagen drogen (afhankelijk van de dikte). Is het geheel droog? Dan volgen enkel het verfgedeelte en het gleufje aan de bovenkant nog. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met sparen!

Aardappelstempels maken

Dit is een klassiek knutselwerkje, waar je als ouder misschien nog bekend mee bent van je eigen kinderjaren. Een eenvoudige en superleuke manier om weer eens anders met verf om te gaan, ook kun je helemaal los gaan met verschillende vormen. Bovendien kun je je aardappelstempel voor bijna alles gebruiken. Het pimpen van je OnePlus 6 hoesje, een oude tas of een oud kledingstuk een make-over geven of je kamermuur opvrolijken. Het kan allemaal met jouw stempels! Je hebt hier enkel 1 grote aardappel, 1 aardappelmesje, 1 stift en je favoriete kleuren in waterverf voor nodig. Start door de aardappel door middel te snijden met het mesje. Teken een leuk figuurtje op het snijvlak met de stift. Dit kan een hartje, bloemetje, klavertje vier of iets anders leuks zijn! Vervolgens snijd je voorzichtig plakjes aardappel weg rondom het getekende vormpje. Let hierbij goed op dat je het motiefje niet aanraakt en zorg dat je niet in je vingers snijdt! Na het uitsnijden moet je de stempel even droog maken met keukenrol. Pak je favoriete kleuren waterverf erbij en het stempelen kan beginnen!

Een eigen hoesje ontwerpen

Tegenwoordig hoeft knutselen niet altijd meer veel inspanning te kosten. Je kunt namelijk ook online iets maken of ontwerpen. Zo kun je een T-shirt laten bedrukken of zelf een iPhone X hoesje ontwerpen. Laat je creativiteit de vrije loop en ga aan de slag in de online ontwerptool! Gebruik een eigen afbeelding of kies een motief uit de vele printjes, maak het geheel af met een leuke quote of stukje tekst. Hebben jouw kids nog geen smartphone? Laat ze dan een hoesje voor jouw telefoon ontwerpen. Lekker nadenken en creatief zijn, een geslaagde knutsel activiteit als je het ons vraagt!

Lees ook: 16 TIPS OM BINNEN TE DOEN IN DE VAKANTIE

Dit is een #jufmaikeadd