Vijf tips om anders buiten spelen met kleuters.

5x Anders buiten spelen met kleuters

(Door Suzanne) Bij de kleuters is buiten spelen een vast onderdeel van het programma. En hoewel ze zich prima vermaken met fietsen, steppen en voetballen, vind ik het ook heel waardevol om ander buiten spel te stimuleren. Vijf tips om anders buiten spelen met kleuters. 

Vijf tips om anders buiten spelen met kleuters

1. Maak met stoepkrijt een wegennet op de speelplaats

Iedereen een krijtje en tekenen maar. Al snel hadden we een hele stad bij elkaar getekend. Het werd helemaal feest toen de auto’s van binnen mee naar buiten mochten om ook echt over de zelf getekende weggetjes te rijden.

Bekijk hier stoepkrijt

2. Speel Oud-Hollandse spelletjes

En dan bedoel ik dus bijvoorbeeld “Schipper, mag ik over varen?” en “Er zat een klein zigeunermeisje”. We hebben inmiddels een aardig repertoire van oude liedjes die de kinderen eindeloos kunnen blijven herhalen.
Tik- en vangspelletjes zijn ook erg in trek.

Lees ook: 13 TIPS OM HET BUITENSPELEN TE VERRIJKEN

3. Ga op insectenjacht

Vergrootglazen, potjes en pincetten in de aanslag, want we gaan beestjes zoeken. Het meest stille meisje ontpopte zich tot een ware held. Ze was de enige die dat enge beestje in het potje durfde te doen.
Terug in de klas konden we de beestjes heel goed bekijken en hebben we ze nagetekend. En natuurlijk hebben we ze na school weer vrij gelaten.

4. Doe mee aan de nationale modderdag

Dit is een gegarandeerd succes! Ieder jaar organiseert het IVN de jaarlijkse modderdag. Dit jaar vindt modderdag plaats op donderdag 29 juni. Je kunt je klas kosteloos aanmelden via de website van het IVN. Modderdag is overigens voor kinderen van 0 tot 12 jaar, dus de hele school kan meedoen!
Maak bijvoorbeeld je eigen blote-voeten-pad, boetseer een kunstwerk van modder of doe de modderdans in de zandbak.

5. Zet een fietsparcours uit

Compleet met zebrapaden, haaietanden, rotondes en kruispunten. Vraag alle kinderen om hun eigen fiets mee te nemen naar school.
Ieder jaar organiseren wij op school, met hulp van ouders, een fietsparcours. Alle regeltjes die tijdens de verkeerslessen aan bod zijn geweest, komen nu in de praktijk terug.
Het is voor een kleuter al geweldig dat hij zijn fiets mee naar school mag nemen, maar op deze manier is het ook nog heel erg leerzaam.

Veel plezier met buiten spelen. Laat het mooie weer maar komen!

Lees ook: 30 ACTIVITEITEN BIJ WARM WEER VOOR BUITEN EN BINNEN

Uitgelichte foto: Shutterstock

 

5 tips voor het buiten spelen met kleuters