5x peutermateriaal voor het thema: Zomer

5x peutermateriaal voor het thema: Zomer

Door Yvonne. Ben je nog op zoek naar leuke activiteiten voor het thema zomer voor de peuterspeelzaal of kinderdagverblijf? Zoek dan niet verder. In deze blog vind je 5x peutermateriaal voor het thema: zomer die je kunt downloaden en leuke activiteiten mee kunt doen.

Laat het duidelijk zijn dat je peuters niet zomaar werkbladen geeft. Peuters moeten ontdekken door te doen en niet via een werkblad. Daarom hieronder wat suggesties en ideeën wat je met werkbladen kunt doen.

5x peutermateriaal voor het thema: Zomer

1. Schelpen tellen

Nodig:
– Een heleboel schelpen
– Een dobbelsteen

Je kunt de schelpen op de werkbladen laten leggen en ze daarna (samen of laten) tellen. Als variatie kun je met de dobbelsteen laten gooien. Eerst daar de stippen tellen en dan het werkblad zoeken met net zoveel schelpen. En dan daar de schelpen op laten leggen, en weer tellen.

Schelpen tellen

Schelpen tellen

2. Schelpen groot en klein

Nodig:
– Weer een heleboel schelpen. Nu grote en kleine schelpen door elkaar
– Een zandtafel

Laat de peuters de schelpen uit de zandtafel zoeken (of zet een afwasteiltje met wat zand en de schelpen erin op tafel) en laat ze bepalen of het een grote of een kleine schelp is. Niks is verkeerd. Al spelende komen ze er achter dat de ene schelp klein is en de andere groot. Zo oefenen ze deze tegenstelling en spelen meteen heerlijk met zand.

Grote of kleine schelp

Grote of kleine schelp

3. IJsjes van groot naar klein

Nodig:
– De uitgeknipte ijsjes van het knipvel
– Gekochte ijsjes of zelfgemaakte ijsjes, in verschillende groottes

Laat de peuter de juiste uitgeknipte ijsjes op het werkblad leggen, van groot naar klein, Benoem samen met de peuter de verschillen in groottes. Deze activiteit is helemaal leuk om verschillende maten ijsjes te kopen (of te maken) en ook daarin de verschillende groottes te ontdekken. En daarna lekker opeten natuurlijk!

IJsjes van groot naar klein

IJsjes van groot naar klein

Lees ook: WERKBOEKJE ZOMER KLEUTERS

4. Zoek dezelfde kleur

Nodig:
– Materiaal in rood, blauw, geel en groen (dit kan zijn materiaal dat al geschikt is om te sorteren maar kunnen ook wasknijpers zijn of misschien zelfs geverfde schelpen)

Laat de peuters het materiaal op de strandbal leggen in dezelfde kleur. Een activiteit als dit nodigt ook uit om niet zittend te doen. Leg de werkbladen, eventueel uitvergroot op A3,  in het (gym)lokaal en laat ze door het lokaal lopen, het materiaal zoeken en naar de strandballen brengen.

Zoek dezelfde kleur

Zoek dezelfde kleur

5. Themakaarten

Nodig:
– zoveel mogelijk echt materiaal zoeken dat bij de kaarten hoort
– een koffer of grote tas

Laat de kinderen de koffer zien en laat zien welk materiaal erin zit. Laat nu ook de kaarten zien. Praat over de spullen die uit de tas komen en de kaarten. Later kun je de kinderen de spullen zelf uit de tas laten halen, laten benoemen en de kaart laten aanwijzen. Of verstop de voorwerpen in de klas en laat de kinderen zoeken en ze komen brengen als ze zijn gevonden. Weten ze hoe het voorwerp heet?

Je kunt de kaarten ook 2x printen en er dan een memoryspel mee maken. Zo oefenen de kinderen spelenderwijs de woorden, en breiden zo hun woordenschat uit.
Probeer ook de activiteiten die je in de periode dat je dit thema doet aan te laten sluiten bij de woorden. Dus een activiteit met zand en schelpen. Of een knutselactiviteit waarbij de kinderen een zwembroek of bikini kunnen verven.

Themakaarten zomer

Themakaarten zomer

Bekijk ook: THEMA ZOMER; OP REIS, VAKANTIE, ZOMERVAKANTIE

BewarenBewaren