5x spelen in het speellokaal

5x spelen in het speellokaal

(Door Suzanne) De herfst is nu toch echt begonnen. Regen en wind zorgen ervoor dat we niet altijd naar buiten kunnen. Maar gelukkig hebben we een speellokaal om lekker te bewegen. 5x spelen in het speellokaal

Vijf verschillende activiteiten voor in het speellokaal

Gymles in hoeken

Eerder schreef ik al over het grote aantal kleuters in mijn groep. Tijdens de gymles wil ik dat alle kinderen actief bezig zijn. Door de grote groep te verdelen in kleine groepen zorg ik ervoor dat alle kinderen aan de beurt komen.

Lees ook: GROTE KLEUTERGROEPEN; HOE ZORG JE DAT JE IEDER KIND BLIJFT ZIEN?

Tijdens een hoekenles bied ik verschillende activiteiten aan. Bijvoorbeeld een activiteit bij het klimrek, een activiteit met gooien en vangen, een activiteit met balanceren en een spelvorm. De groepjes rouleren tussen de verschillende activiteiten.

Omdat 32 kleuters in een speellokaal erg druk is, maken we vaak ook een activiteit op de gang. De wand tussen de gang en het speellokaal bestaat uit een grote raampartij, zodat ik wel het overzicht kan houden.

Dansen

“Er zat een klein zigeunermeisje” en “zakdoekje leggen” zijn nog altijd succesnummers in mijn klas. Maar naast deze Gouden Ouden plan ik soms ook een dansles in met de groep.
We oefenen met lopen op de maat van de muziek en het lopen van een patroon.

Het klinkt oubollig, maar volksdansen met een kleutergroep is echt een aanrader! Op internet en YouTube zijn vele voorbeelden te vinden.

De parachute

Iedere kleuterklas zou een parachutedoek moeten hebben. Er zijn talloze spelletjes te bedenken met de parachute. Wij hebben een groot exemplaar, waardoor er zelfs met een grote groep voor iedereen plaats is.

Probeer er eens voor te zorgen dat een bal op het doek blijft rollen. Of laat een paar kinderen onder het doek liggen terwijl de rest van de groep het doek omhoog en omlaag beweegt.
Of laat een aantal kinderen onder het doek door rennen om van plaats te wisselen.

Het allerleukste is om uiteindelijk met zijn allen onder het doek te kruipen. Daarvoor splits ik de groep nu wel in jongens en meisjes, om ongelukken te voorkomen.
We doen het doek drie keer omlaag en omhoog en bij de derde keer lopen we naar het midden van het doek terwijl we de rand vasthouden. En dan genieten van de snoetjes van de kinderen!

Kinderyoga en bewegingsverhaal

De perfecte combinatie én altijd makkelijk aan te passen aan het thema. Neem bijvoorbeeld het griezelthema van de kinderboekenweek. In de klas praten we over waar de kinderen bang voor zijn.
In het speellokaal gaan we op avontuur en komen we allerlei spannende dingen tegen, zoals spinnen en spoken. We combineren het verhaal met oefeningen vanuit kinderyoga. (Ook een aanrader om daar eens een cursus in te volgen.)

We sluiten de les af met een ontspanningsoefening. Voorbeelden van mindfulness bij kleuters  vind je onder andere in het boek “Spelen in stilte”.

Lees ook: REVIEW: SPELEN IN STILTE

Hutten bouwen

In de zomer doen we dat graag buiten, maar ook in de gymzaal kun je geweldige hutten bouwen.
Ik zet een doos met doeken en knijpers neer en de kinderen kunnen aan de slag.
We gebruiken het klimrek, de glijbaan, kasten en banken voor onze bouwwerken.
Bouw bijvoorbeeld een het hol van de gruffalo of de pakjesboot van sinterklaas.

Genoeg ideeën om de herfst en de winter in het speellokaal door te komen. Heb jij nog andere ideeën, laat het ons weten!

Succes!

Uitgelichte foto: Shutterstock

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren