5x Uitdagende spellen voor kleuters

5x Uitdagende spellen voor kleuters

(door Karlien) Wat voor spelletjes doe je met hoogbegaafde kleuters? Welke uitdagende spellen voor kleuters zijn leuk? Het zijn vragen die veel kleuterleerkrachten en ouders van hoogbegaafde kinderen stellen. Ik deel een aantal tips.

Uitdagende spellen voor kleuters

1. Hoe heet dat dier… maar dan in een andere taal
Mijn jongste is gek op dieren. Eerst kende hij heel veel dierennamen in het Nederlands, daarna hebben we hem deze namen ook in het Engels geleerd. Via YouTube ving hij er ook al veel op in het Engels. Daarna wilde hij ook de kleuren in het Engels leren.

Bekijk ook de spellen voor kinderen boven de 8 jaar.

2. Bouw een gebouw na

Bouw een gebouw na
Mijn kleuter bouwt graag dierentuinen na. Maar we vragen hem dan wel om na te denken over de inrichting. Dat er een ingang is, een kassa, hokken voor de dieren, een buitenverblijf, wandelpaden. Je kan er zo ver in gaan als je wilt. Het hoeft natuurlijk niet te gaan om een dierentuin

3. Puzzel van de wereld
Wij hebben een aantal puzzels met het onderwerp topografie. Deze hebben wat meer stukjes dan “normale” puzzels voor kleuters: 100 – 300 stukjes. Daarnaast leren de kinderen ook meer over de wereld. Wij hebben een puzzel van Nederland, en een puzzel van de wereld. Wat ook leuk kan zijn is om een wereldkaart of landkaart op te hangen. Deze kom je soms voor weinig geld tegen in de kringloopwinkel.

4. Lichaam
Mijn oudste was (en is) gefascineerd door geneeskunde. Zij wilde alles weten over het menselijk lichaam. Je kan een kleuter een lichaam laten natekenen, en laten aangeven welk lichaamsdeel waar zit. Geef uitleg over de verschillende organen: waar zitten ze, wat is de functie. Wij kochten een boek voor kinderen waarin veel uitleg stond over het menselijk lichaam. Hier zat een grote poster bij waarop een skelet stond afgebeeld

5x Uitdagende spellen voor kleuters

5. Bouw een doolhof met blokjes

Mijn kinderen zijn hier gek op: bouw met duplo (of andere blokken) een doolhof. Vervolgens kan je een knikker door het doolhof bewegen. De constructies worden steeds ingewikkelder. Op deze manier leren ze vooruit denken: ze bouwen bijvoorbeeld ook doodlopende wegen.

Lees ook: toen bleek peuter ook hoogbegaafd

Andere ideeën qua uitdagende spellen zijn bijvoorbeeld het doen van proefjes, naar een (kunst)museum gaan en daar een speciale opdracht geven of ‘s avonds kijken naar de sterren. Je kan ontzettend veel vertellen over het heelal.

5x Uitdagende spellen voor kleuters

Kijk vooral naar de interesses van jouw kleuter/de kinderen in jouw klas. Vanuit die interesse kan je er zoveel andere gebieden bij halen. Mijn jongste is gek op dieren en vanuit dat oogpunt kan je aan de slag met letters, aantallen, andere talen, maar ook de natuur verkennen of naar een kunstmuseum en op zoek gaan naar een beeld of schilderij van een dier. Met gewone materialen kan je al heel veel uitdaging bieden!

Lees ook: zo daag je hoogbegaafde kleuters uit

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren