6 ideeën voor Lego Duplo in de klas

Lego Duplo is mateloos populair onder kleuters. Ook in mijn klas wordt duplo elke werkles uit de kast getrokken om fijn mee te bouwen. Naast bouwen kun je er nog meer mee doen. 6 ideeën voor Lego Duplo in de klas. 

6 ideeën Duplo

6 ideeën voor Lego Duplo in de klas

1. Boekenteller

Maak een boekenteller met de blokjes Duplo. Voor elk boek dat voorgelezen wordt in de klas of wat de kinderen zelf lezen, zet je een blokje op de toren. Spreek van tevoren een aantal blokjes af waar een beloning op volgt.

2. Letters

Maak letters van de Duplo. Bijvoorbeeld de eerste letter van je naam. Of de letter van de week.

3. Thema

Bedenk voor elk thema een bouwwerk. Geef de kinderen een gerichte opdracht. Bijvoorbeeld: maak een boot of een vis bij het thema water. Een figuur bij het thema beroepen. Een auto of een verkeersbord in het thema vervoer, etc.

4. Verstoppen met begrippen

Maak een huisje van de Duplo. Maak het huisje in verschillende lagen. Verstop telkens iets in het huisje (bijvoorbeeld een knikker, een poppetje of een snoepje) en laat de kinderen raden waar het ligt. Ze zeggen de begrippen erbij. Bijvoorbeeld: de knikker ligt beneden aan de linkerkant van het huisje.
Zo kun je ook het poppetje naast, voor of achter het huisje zetten. De kinderen vertellen waar de knikker ligt ten opzichte van het poppetje.

5. Kleuren

Bouw een toren van de Duplo. Begin bij de primaire kleuren. Als je naar boven bouwt, zet je de gemengde kleuren er bovenop. Dus geel en rood krijgen een oranje blokje boven zich. Blauw en geel een groen blokje. En blauw en rood krijgen een paars blokje. Wellicht kun je de toren en dus de gemengde kleuren uitbreiden.

6. Verhalen

Laat de kinderen iets bouwen en er verhalen bij verzinnen. Dit kan helemaal goed als je Lego Duplo gebruikt met allerlei figuren erop. De kinderen bouwen, verzinnen het verhaal, oefenen het toneelstukje en spelen dit voor je uit met het duplo.

Op Lespakket staan 5 leuke rekenactiviteiten met Duplo.

Allerlei soorten Lego Duplo kun je kopen.

Hoe gebruik jij Duplo in je klas? 

Follow Maike Douglas-Westland’s board Lego Duplo in de klas on Pinterest.

Gesponsord blog