6 typen ouders die mee gaan op excursie

Als docent in Artis ziet Willemijn elke dag leerkrachten die komen met hun klas. Altijd zijn er dan begeleiders mee, vaak moeders. Ze heeft verschillende soorten moeders op een rijtje gezet. Welke herken jij?
6 typen ouders die mee gaan op excursie

Het woord moeder kan natuurlijk ook vervangen worden door vader. Ik ben benieuwd in welke moeder je jezelf herkent!

Met je klas op pad naar iets leuks, sommige noemen het schoolreisje, andere noemen het op excursie gaan. Het is vooral heel erg leuk voor de kinderen, het maakt niet uit wat je gaat doen. Gelukkig krijg je als leerkracht meestal hulp van ouders. Omdat het bij veel gezinnen nog steeds zo is dat de vaders fulltime werken, gaan er vooral moeders mee als begeleider op excursie.

6 typen ouders die mee gaan op excursie

#1 De moeder die alles beter weet dan de leerkracht

Er zijn altijd moeders die het heel leuk vinden om mee te gaan op excursie. Ze weten waar je wat te eten kunt halen, weten het beste waar de wc is en weten de beste route in het park/het museum. Deze informatie lopen ze dan ook de hele dag te schreeuwen. Handig voor als de leerkracht zich even niet lekker voelt, maar verder is dit niet nodig.

#2 De stille moeder

Deze moeder houdt haar groepje bij elkaar, telt ze, maar laat de kinderen zelf de weg bepalen. Tijdens de les zit ze achteraan en houdt zich stil. Een ideale moeder voor tijdens een les!

#3 De moeder die ook leerkracht is

Deze moeders houden zich meestal een beetje op de achtergrond. Ze willen niet laten blijken dat ze ook leerkracht zijn. Echter zodra een kind iets doet wat niet mag, grijpt ze in. Aan de manier waarop ze ingrijpt is te merken dat ze leerkracht is. Deze moeders wil je hebben!

#4 De moeder die alleen met haar eigen kind bezig is

Deze moeder gaat mee omdat ze dan meer tijd heeft met haar kind. De leerkracht heeft dit kind dan ook in het groepje van deze ouder gezet. Verstandig? Dan zal per kind verschillen. Tijdens mijn lessen zitten deze kinderen dan vaak bij moeder op schoot. Het kind heeft meer aandacht voor de moeder dan voor de les en dat is jammer.. Soms wil je wel dat een moeder mee is, bijvoorbeeld als een kind heel bang is, maar het werkt niet altijd.

#5 De moeder die alleen maar met haar telefoon bezig is

Deze moeder gaat mee zodat het lijkt alsof ze betrokken is bij school. Ze begeleidt de kinderen onderweg naar de les, maar tijdens de les is ze vooral bezig met haar eigen telefoon, luistert niet naar de les en komt pas in actie als de les voorbij is. Heel soms kruipen ze uit hun schulp en gaan ze foto’s maken van hun eigen kind, met die telefoon natuurlijk.

#6 De moeders die het heel gezellig hebben met elkaar

Tijdens de les zitten de moeders achter in het klaslokaal op krukken. Het is eigenlijk net als in de klas: achterin de klas kun je stiekem praten. Het is oké als je even iets tegen elkaar zegt, maar een half uur lang het weekend met elkaar bespreken… Ik vind dat niet zo leuk en dat kunnen jullie vast begrijpen! Het ergste is nog als de leerkracht mee gaat praten… Dit heb ik twee weken geleden meegemaakt. Gelukkig zeiden de kinderen er wat van, haha! Die waren eindelijk stil en die dames maar doorkletsen. Totdat een meisje zei: ‘sssst!’

Welke ouder herken jij?