6x: Ons favoriete constructiemateriaal

6x: Ons favoriete constructiemateriaal

Door Bertine. Blokken: volgens mij kun je er nooit genoeg van hebben. Ons huis ligt er dan ook vol mee! En ook andere constructiematerialen zijn van grote waarde voor opgroeiende kinderen, zowel thuis als in de klas. Samenwerken, oplossingen bedenken, verbanden leggen: het spelen en experimenteren met verschillende constructiematerialen is ontzettend leerzaam en waardevol voor de ontwikkeling. Daarom vandaag 6x: Ons favoriete constructiemateriaal

6x: Ons favoriete constructiemateriaal

Duplo, vanaf ca. 2 jaar

Duplo

Onverwoestbaar en voor de meeste van ons een mooie herinnering aan onze eigen kindertijd. Ook dertig jaar geleden was het aanbod al mooi en gevarieerd, maar tegenwoordig is de keuze aan Duplo sets echt enorm. Van elektrische treinen tot kastelen en van een dierentuin tot een circus; het aanbod aan thema’s is enorm uitgebreid en er is voor ieder wat wils te vinden.

Maar het allerleukste blijft natuurlijk om zelf eindeloos te combineren en de mooiste constructies te maken. En ook simpelweg het bouwen van een enorme toren blijft voor kinderen geweldig om te doen. Met een peuter van 3,5 en een zoon van 6 kunnen wij onze Duplobak voorlopig nog niet missen!

Lego, vanaf ca. 4 jaar

Nog zo’n prachtig tijdloos concept waar inmiddels een aantal generaties mee is opgegroeid. Niet stuk te krijgen en het aanbod is zo ontzettend groot; je raakt nooit uitgebouwd. Er zijn prachtige lijnen voor meisjes van diverse leeftijden en ook voor jongens vanaf 4 jaar is er keuze genoeg.

Het in elkaar zetten van een set volgens de bouwtekeningen is een ontzettend leerzame en uitdagende activiteit. Kinderen leren verbanden leggen en een afbeelding van het platte vlak vertalen naar een driedimensionaal bouwwerk. Een klus waar ze uren mee bezig kunnen zijn. En ook hier geldt weer: zelf constructies bedenken en in elkaar zetten blijft misschien nog wel het allerleukst. Dat is ook zo fijn aan zowel Lego als Duplo. Heb je eenmaal een behoorlijke collectie verzameld dan kun je eindeloos combineren en de meest fantastische creaties maken. Kinderen kunnen hun fantasie helemaal de vrije loop late, een welkome afwisseling van de tablet of televisie.

Lees ook: MIJN PEUTERGROEP; HET BELANG VAN GOED ONTWIKKELINGSMATERIAAL

K’nex, vanaf ca. 6 jaar

K’nex

Wat ingewikkelder dan de bouwstenen, maar minstens zo mooi en tijdloos. Het in- en uit elkaar halen van de verschillende onderdelen vergt wat kracht wat K’nex minder geschikt maakt voor hele jonge kinderen, maar ook onze peuter is er op zijn manier al graag mee bezig.

Oudste maakt ook het liefst zijn eigen constructies, maar samen bouwen we ook geregeld een voorbeeld uit een van de instructieboekjes na. Deze zijn wel een stuk minder overzichtelijk dan de Lego- en Duplovoorbeelden, dus voordat kinderen helemaal zelfstandig aan de slag kunnen moeten ze wel in de midden- of bovenbouw van het basisonderwijs zitten. Tot die tijd is K’nex prachtig materiaal om mee te experimenteren en fantaseren.

Kapla, vanaf ca. 4 jaar

Kapla

Houten constructiemateriaal blijft mijn persoonlijke favoriet. Niet alleen is het ontzettend duurzaam, het is ook nog eens overal mee te combineren en ziet er mooi uit. Ondanks dat de blokken allemaal dezelfde afmetingen hebben kan er eindeloos mee worden gevarieerd. Mijn ervaring van zowel thuis als in de klas is dan kinderen zich met dit materiaal uren kunnen vermaken. Ook hier is een zo hoog mogelijke toren bouwen favoriet. Ik heb heel wat troste kleuters met hun bouwwerk op de foto mogen zetten! Een geweldige oefening in samenwerken.

Houten blokken, alle leeftijden

houten blokken

Net even anders dan Kapla, maar net zo leuk en uitdagend zijn de simpele houten blokken. Toen mijn kinderen kleiner waren hadden we een blokkenkar in huis waarvan de meeste blokken inmiddels zo goed als kaal zijn, zoveel is ermee gespeeld. Inmiddels beschikken we over een flinke bak blokken die nog afkomstig zijn van een buurmeisje van vroeger. Zeker 40 jaar oud, maar nog helemaal van nu! Samen bouwen is erg leuk, maar ook alleen komen mijn jongens tot de meest geweldige bouwwerken. Altijd leuk bij houten blokken: allerhande speelfiguren. Bij ons staan er regelmatig draken en dinosaurussen in een hok en ook ridders doen het altijd goed. Geweldig om de fantasie van je kind te stimuleren!

Lees ook: 20 KEER SPELEN MET PLASTIC DIEREN

houten blokken

Houten treinbaan, vanaf ca. 2,5 jaar

Tot slot nog de treinbaan. Ik denk dat niemand daar omheen kan. Ik heb er een voor de peuters op mijn werk, had er een in mijn kleutergroep en heb er al jaren een in huis. En overal wordt er even frequent en enthousiast mee gespeeld. Het aan elkaar puzzelen van de onderdelen en proberen de baan dicht te krijgen is een leerzame activiteit waar meestal veel samenwerken aan te pas komt. Daarnaast leren kinderen ook nog over bruggen en tunnels én leren ze over de werking van magneten door de wagons aan elkaar te koppelen. Meer dan genoeg redenen dus waarom de treinbaan nooit mag ontbreken!

BewarenBewaren

BewarenBewaren