8 gekke dingen die je als leerkracht mee kunt maken

Zo af en toe beschrijf ik eens een dag in de kleuterklas. Ook erg leuk om mijn eerste blogje over het voor de klas staan te lezen. Je kunt flink wat bijzondere dingen mee maken in de klas. Leerkracht, elke dag anders. Vandaar 8 gekke dingen die je als leerkracht mee kunt maken. 

Gekke dingen leerkracht

8 gekke dingen die je als leerkracht mee kunt maken

1. De verstopte wc

We kennen het allemaal wel. Je staat net lekker uitleg te geven over een of andere moeilijke som, komt er een leerling binnen stormen. ‘Er ligt een grote plas voor de wc en nu kan ik niet gaan. Dan wordt ik helemaal nat!’. Snel zet je de rest van de klas aan het werk. Zuchtend en steunend loop je naar het toilet. Je houdt je hart al vast. Als je bij de jongenswc aan komt (op de een of andere manier gebeurd dit alleen de jongens) zie je de ravage. Wcpapier all over the place, een vloer die vol ligt met water en een overstromende wc. De plastic handschoenen zijn natuurlijk nergens te vinden, dus haal je met je blote handen (bah!) de boosdoener, een volle wcrol uit de wc.

2. Plassen op gekke plekken

En als de wc verstopt zit, plas je toch gewoon ergens anders? Zo heb ik wel eens een jongetje betrapt dat achter de enige boom op het schoolplein stond. Tja, als je dat thuis ook mag. Maar wat dacht je van een plasje doen in de huishoek? Deze leerling voelde zich blijkbaar erg thuis daar ;). Plassen achter de blauwe container (voor oud papier) heb ik ook mee gemaakt. Uiteraard niet door mezelf. Er schijnen zelfs leerkrachten te zijn die het goed vinden als je in een emmer plast. Als je de les maar meemaakt.

3. Poep

Van het plasverhaal gaan we over naar de wat viezere versie. Want helaas heb ik al een keer de poep van de muren van de wc staan schrobben. Exploreren noemen we dat. Laten we het hier maar bij houden ;).

4. Spugen

Laatste vieze ding in dit rijtje. Want ook spugende kinderen hebben we allemaal wel eens mee gemaakt. Een tip: speelzand erop strooien helpt heel goed, trekt het allemaal in. Stel je voor. Een leerling voelt zich niet zo lekker. Ze klaagt over buikpijn. Nou gebeurt dat wel vaker, dus je kijkt het nog even aan. Na het buiten spelen trekt ze haar jas uit bij de kapstok. Ze piept dat ze zich nu echt niet lekker voelt. Je wilt net naar haar toe lopen, als er een golf naar voren wordt gelanceerd. Over de vloer en helaas ook over de jassen van een aantal andere kinderen. Het is winter en buiten onder het vriespunt. Dat wordt ouders bellen voor een nieuwe jas.

5. Skelet

Je hebt vijf weken zomervakantie gehad. Je bent helemaal uitgerust en hebt zin om je nieuwe klas in te richten. Je fietst het achterplein op waar de fietsenstalling staat. Je oog valt op iets geks op het plein. Het blijkt het skelet van een poes te zijn. Deze is blijkbaar vredig op jullie schoolplein heen gegaan. Een skelet van een vogel dat tegen de ramen op gevlogen is, is natuurlijk ook goed mogelijk.

6. Vast in het hek

Het is buiten speeltijd. Je klas rent lekker rond over het plein. Opeens hoor je geschreeuw achter je. Het help geroep komt vanaf het hek. Je durft eigenlijk niet te kijken. Langzaam draai je je om. Ja hoor, Pietje zit met zijn hoofd vast in het hek. De concierge moet erbij worden gehaald om de spijlen te buigen, danwel door te zagen.

7. Overal verf

Je geeft les in de kleuterklas. Twee kinderen kozen voor verven. Iedereen is rustig aan het werk, dus je besluit even naar het toilet te gaan. Als je terug komt, vind je werkelijk alles onder de verf. De muur, de stoelen en de tafels. Ook de twee kinderen zitten van top tot teen onder.

8. Op het dak

De klas speelt wederom buiten. Als je alle kinderen naar binnen roept, blijk je er een te missen. Je vraagt je klas naar de leerling, maar niemand heeft een idee. Ineens hoor je ‘Joehoe!’ boven je. De leerling blijkt op het dak geklommen te zijn. Hoe hij erop gekomen is, weet niemand. Eraf mag hij via de ladder doen.

Welke gekke dingen heb jij mee gemaakt in je carriere als leerkracht?