9 dingen die leraren doen die andere leraren verschrikkelijk vinden

9 dingen die leraren doen die andere leraren verschrikkelijk vinden

Alle leraren verzamelen! Ik ben dol op jullie, ik ben er tenslotte zelf ook één. Maar er zijn van die dingetjes die sommige leraren doen waar ik wat minder goed tegen kan. Lezen met een korrel zout en eventueel aanpassen als je jezelf herkent :P.

Welke dingen vinden we dan zo verschrikkelijk? 

1. “Ga je nu al naar huis?” roepen

Ja, het is 16.00 uur en ik ga nu al naar huis! Ik heb namelijk mijn zondagmiddag besteed aan een thema voorbereiden en ik ben klaar voor vandaag. Dat jij tot net heb zitten lopen beppen met je overbuurvrouw-leraar ben je zeker even vergeten? 

2. Werkboekjes kopiëren voor het hele schooljaar

Ik snap dat niet, dat je aan het einde van het schooljaar nog überhaupt de puf hebt om je komende schooljaar al helemaal voor te bereiden? En moet je dan echt in de tijden van de rapporten een dag lang het kopieerapparaat bezet houden? Tegen de tijd dat ik een keer aan de beurt ben is de toner op of de printer weer eens stuk.

3. Verkleinwoordjes gebruiken

“Heb je net lekker lesgegeven aan de kindjes? Hebben jullie nog leuke werkjes gemaakt voor het lentefeestje? Of heb je lekker buiten gespeeld en met je bipsje op het zandbakje gezeten?” De gruwel! Het zijn mijn leerlingen, we werken knetterhard en ik heb zeker niet de tijd om rustig te zitten buiten.

4. Niet voorlezen

Ik bedoel: hoe dan? Voorlezen is toch het leukste dat er is? En zo belangrijk voor de taalontwikkeling en het (leren) lezen. Voorlezen moet elke dag, standaard, punt. Punt gemaakt? Ik kom het helaas veel als invaller tegen, klassen waar amper voorgelezen wordt. Nogmaals: hoe dan?! 

5. “O, heb jij dat nog niet gedaan?” zeggen

Hoe bedoel je, je hebt de rapporten al af die je pas over drie maanden moet meegeven? En je hebt al je commissiewerk al gedaan terwijl je de eerste vergadering nog moet plannen? Leuk voor je. Ik denk dat je straks alles opnieuw kunt doen, succes hè?!

6. Benoemen dat X zich zo voorbeeldig gedroeg bij jou

Ik kom mijn hart uitstorten bij je hè?! Ik heb het even zwaar en wil gewoon even mijn verhaal kwijt. Daarna kan ik misschien best wat tips gebruiken. Maar kom niet bij me aanzetten met: “Dat deed hij bij mij nou nooit!”

7. Een vraag stellen aan het einde van de vergadering

Dan heb je al anderhalf uur op die rottige klapstoel gezeten – en ik kan niet zo goed stilzitten-, komt Mien weer aan met een vraag waar iedereen vervolgens een half uur lang een plasje over moet doen. Ik ga vast naar huis, joe joe. 

8. Op iedereen antwoorden klikken

En dan dat er als enige antwoord in de mail staat: JA. Sommigen doen het er gewoon om. 

9. 100.000 vragen hebben

Als ik na schooltijd aan het werk ben, is mijn energielevel meestal al gedaald rond de 10%. Ik heb al mijn aandacht nodig voor mijn eigen werk en niet om alle vragen van collega’s te beantwoorden. Daarom heb ik ook het focusuurtje bedacht. 

Wat zijn jouw irritaties?