Kindgesprekken voeren in de klas

9 x waarom ik kleuterleerkracht ben

De hele dag taartjes eten, geen nakijkwerk hebben en heerlijk spelen. 9 x waarom ik kleuterleerkracht ben. Waarom koos jij voor dit mooie vak?

9 x waarom ik kleuterleerkracht ben

1. Ik heb geen nakijkwerk

Hoe heerlijk is het om na een dag hard werken met de kinderen in je bureaustoel te ploffen en lekker geen nakijkwerk te hebben. Dat mijn klas ontploft is, ik tig observatielijsten heb in te vullen en alles klaar moeten zetten voor de volgende dag negeer ik.

2. Feestjes vieren

Kleuters zijn dol op feestjes, muziek en dansen. En ik dans gezellig mee, haal ik meteen weer wat stappen voor mijn stappenteller. Af en toe een beetje kots en plas opruimen van kinderen die het te spannend vinden, draai ik ook mijn hand niet meer voor om.

3. In alle vroegte materiaal maken

Ik sta er hoor om 7.30 uur in de keuken van de school met een kop dampende (niet te drinken) koffie naast me. Verf regelen, verjaardagshoed fröbelen of zelf klei maken. Lekker in alle vroegte knutselen, wie wil dat nou niet?

4. Heerlijk spelen als kleuterleerkracht

Wie kan nou zeggen dat ze nog in de huishoek mag spelen? Ik ben tante, zus, baby of moeder en eet in een restaurant, ga naar de dierenarts of breng een bezoekje aan een pretpark. Net echt.

5. De hele dag taartjes eten

Zandtaartjes, kleitaarten, zelfgebakken taartjes in het poppenkeukentje. En ik mag ze allemaal opeten als kleuterleerkracht, hoe lekker is dat?

6. Kletsen, kletsen, kletsen

Ik mag uitgebreid over mijn weekend praten. Dronken gedanst op de bar? Ik vertel het mijn kleuters. De hele dag liggen Netflixen? Ik bespreek de nieuwste films met de kinderen. En hoor hun verhalen inclusief de verhalen van de achterbuurvrouw van hun nicht en de hond van de kat van de olifant van de achternicht van de tante. Love it!

7. De hele dag performen

Toneelstukjes spelen, alle overgangen bezingen, gek doen. Zie je jezelf als bovenbouwleerkracht al de hele dag zingen? Ik bedoel maar.

8. Je bent een superheld

Komen de kleuters je in het wild tegen? Dan ben je echt helemaal DE bom! Als een superheld word je toegeroepen: “Juf !!! of MEESTER!!!” inclusief een dikke knuffel. Of ze durven niets tegen je te zeggen, je bent tenslotte ook een idool.

9. Ik mag alle lessen zelf ontwikkelen

Soms is het fijn, even een lesje uit een methode halen. Maar veel leuker vind ik het om zelf lessen te ontwikkelen en te bedenken. Ook al betekent dat soms dat ik uren op Pinterest ronddwaal voor inspiratie.

Waarom ben jij kleuterleerkracht? 

Afbeelding van Daniel Jedzura/Shutterstock

 

9x waarom ik kleuterleerkracht ben