9x activiteiten met een vakjes dobbelsteen

9x activiteiten met een vakjes dobbelsteen

Door Yvonne. Laatst bestelden we voor op peuterspeelzaal een dobbelsteen met insteekvakjes. Er zijn veel mogelijkheden om deze dobbelsteen bij activiteiten in te zetten. 9x activiteiten met een vakjes dobbelsteen

Ik heb 9 activiteiten verzonnen.
Je kunt de activiteiten doen in de grote groep/kring, maar uiteraard ook in de kleine groep/kring.
Ik heb de activiteiten met elkaar gecombineerd, zodat er een activiteit op beide zijden van het kaartje een activiteit staat. Tevens heb ik de kaartjes gelamineerd, zodat ze langer meegaan.

Lees ook: JE WEET DAT JE PEUTERJUF BENT ALS JE….

9x activiteiten met een vakjes dobbelsteen

1. Liedjes

Liedjes

Ik koos de 6 meest favoriete liedjes van onze peuters, zocht er plaatjes op internet bij en knipte de plaatjes op maat. Nu kan er een peuter de dobbelsteen gooien en dan zingen we met alle peuters het liedje dat op de afbeelding staat.

2. Kleuren

Kleuren

Op de achterkant van de liedjeskaarten heb ik 6 kleuren gekozen. Genoeg activiteiten te bedenken met deze kleurendobbelsteen:
– De kleuren laten benoemen
– Zoek samen in de kleding die de kinderen dragen de gegooide kleur
– Ga op zoek in de klas naar speelgoed wat de kleur heeft van de dobbelsteen
– We hebben ook losse liedjeskaarten in deze kleuren; leg een aantal van deze kaarten op de grond in de kring en laat een peuter een liedje uitkiezen met de kleur die gegooid is met de dobbelsteen.

3. Bewegingen

Bewegingen

Ik vond leuke plaatjes op de site van www.kleuteridee.nl welke ik goed kon gebruiken voor deze dobbelsteenactiviteit. Ik heb de afbeeldingen van de site iets verkleind, zodat ze in de dobbelsteen passen. We kunnen nu met de dobbelsteen gooien en dan samen de bewegingen uitvoeren.

4. Tellen

Tellen

Op de website https://www.rekenen-oefenen.nl kwam ik plaatjes tegen die ik mooi kon gebruiken voor het tellen. Er staan vingers en stippen op. Ook deze afbeeldingen heb ik iets aangepast op het formaat van de dobbelsteen. Eventueel kunnen we er afbeeldingen van de cijfers bij pakken en zo een start maken met de link van vingers/stippen naar het cijfer zelf (dit zou dan in de 3+ zijn waar vaak kinderen al bezig zijn met tellen en cijfers)
Verschillende activiteiten:
– Tellen met je vingers.
– Het juiste aantal kinderen op een rij zetten en tellen.
– Het juiste aantal voorwerpen (gekoppeld aan het thema) pakken en tellen.

5. Plaatsbepaling

Plaatsbepaling

Met een beer en een stoel ben ik aan de slag gegaan om foto’s te maken van verschillende plaatsbepalingen (op, onder, naast, voor, achter, tussen) Nu kunnen we na het gooien van de dobbelsteen de beer nadoen en ook gaan zitten waar de beer zit.
Zo oefenen we spelenderwijs de plaatsbepalingen.

6. Muziekinstrumenten

Muziekinstrumenten

De afgebeelde muziekinstrumenten heb ik zelf op de foto gezet. Een leuke activiteit met de muziekinstrumenten; we pakken de instrumenten en verdelen de instrumenten onder de kinderen. Nu gaan we dobbelen en de kinderen dat het instrument vasthebben dat nu boven ligt, mogen een deuntje spelen. Daarna stoppen we met spelen en gooien we opnieuw!
Zo oefenen we meteen met beginnen op een teken en weer stoppen.

7. Lichaamsdelen

Lichaamsdelen

Deze afbeeldingen zocht ik wederom op internet. 3 Afbeeldingen van de zintuigen en 3 afbeeldingen van lichaamsdelen. Natuurlijk kun je bijvoorbeeld bij het been ook knie, enkel, onderbeen, bovenbeen en voet benoemen, laten aanwijzen en erover praten.

8. Vormen

Vormen

Met de vormenfunctie in Word kon ik deze kaartjes zelf maken. Ook hierbij kunnen de kinderen de dobbelsteen gooien en benoemen welke vorm ze zien. We hebben ook nog een spel waar al deze vormen in voorkomen. Dit kunnen we er bij pakken en dan kunnen de kinderen de gegooide vorm uit het spel erbij nemen.

9. Woorden van de week

9x activiteiten met een vakjes dobbelsteen

Bij elk thema hebben we woorden van de week. De afbeeldingen van deze woorden heb ik verkleind, zodat ze in de dobbelsteen passen. We hebben 4 woorden van de week, maar we stoppen in de 2 overgebleven vakjes een moeilijk woord van de week ervoor. Zo wordt dit woord nog eens extra herhaald. We kunnen nu met de dobbelsteen gooien en dan het woord dat boven ligt benoemen. We kunnen dan over het woord praten, het voorwerp van het woord erbij zoeken, het woord opzoeken in het themaboek, etc.

Alle bovengenoemde activiteiten zijn natuurlijk ook te doen zonder dobbelsteen maar de kinderen vinden het spelen met de dobbelsteen heel erg leuk en het lukt hen langer om de concentratie erbij te houden. Ermee spelen doen we maximaal 5 tot 10 minuten maar je kunt de dobbelsteen ook aanbieden tijdens het speelwerken/spelen en de kinderen zelf met de dobbelsteen laten spelen.

Lees ook: HOEKEN IN DE PEUTERSPEELZAAL: DE BOUWPLAATS

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren