Aanvullende ideeën kinderboekenweek 2018

Aanvullende ideeën kinderboekenweek 2018

(Door Deveney) Naar aanleiding van het lespakket voor de kinderboekenweek 2018 van Maike bedacht ik nog een aantal leuke activiteiten om tijdens de kinderboekenweek met mijn klas te doen. De activiteiten zijn op niveau aan te passen, waardoor je ze in iedere groep kunt gebruiken. Hierbij mijn ideeën kinderboekenweek 2018.

Aanvullende ideeën kinderboekenweek 2018

Idee 1: Maak een woordweb

Ik merk dat de kinderen het in mijn klas fijn vinden om vooraf aan een thema samen een woordweb te maken. Voordat het thema begint, bedenken we wat we al over dit onderwerp weten. Ik plak er voor groep 1/2 vaak afbeeldingen bij en bespreek deze nog eens. In groep 3/4 laat ik de kinderen er vaak bij tekenen en in hogere groepen maken we er een hele poster van, waarbij ik de deel-onderwerpen over de groep verdeel. Aan het einde van het thema, in dit geval vriendschap, vullen we gezamenlijk het woordweb aan met alles wat we hebben geleerd! Super om het thema te evalueren en te zien wat de kinderen allemaal hebben meegekregen.

Idee 2: Filosofeer over vriendschap

Ga met de kinderen eens filosoferen. Als je dit nog niet eerder hebt gedaan, leg dan eerst uit wat filosoferen is. Ik leg altijd de nadruk op dat er geen foute antwoorden zijn. Alle gedachten mogen gezegd worden!  Praat bijvoorbeeld over: Wat is vriendschap? Hoe maak je vrienden? Hoe kies je vrienden? Is dit bij iedereen anders? Hoe belangrijk zijn vrienden? Vraag vooral naar uitleg en waarom de kinderen dit vinden.

Idee 3: Complimenten geven

Niet alleen vrienden zijn aardig voor elkaar en helpen elkaar, maar klasgenoten ook! Praat over wat complimenten zijn en hoe je deze aan elkaar geeft. Zelf heb ik eens met Valentijnsdag in groep 3 alle kinderen een post-it gegeven met een naam van een klasgenoot erop. Hier moesten zij een compliment voor schrijven. Uiteindelijk heb ik alle complimenten in de vorm van een hart op het prikbord gehangen, zodat de leerlingen de complimenten zelf in alle rust konden bekijken. Een dag later heb ik de opdracht besproken: ‘Hoe was het om een compliment voor een ander te bedenken? Hoe vond je het om een compliment te ontvangen?’

Ouders betrekken bij het geven van complimenten? Laat alle ouders een compliment voor hun zoon of dochter mailen, print deze uit en leg deze ‘s ochtends op de tafels van de leerlingen!

Heb jij nog aanvullende ideeën voor de kinderboekenweek 2018? 

Aanvullende ideeën KBW

Afbeelding: Two boys reading notebook sitting on bench at school. Door kikovic