10 Activiteiten rond het boek “Rupsje Nooitgenoeg”

Activiteiten Rupsje Nooitgenoeg

Activiteiten Rupsje Nooitgenoeg (Door Yvonne) Altijd een mooi boek om in de klas als leidraad voor een thema te gebruiken: Rupsje Nooitgenoeg. Het magische moment dat de rups een vlinder wordt en je dan de gezichten van de peuters ziet…. geweldig! Behalve voorlezen kun je ook erg leuke activiteiten verzinnen voor dit boek. Hieronder 10 activiteiten die wij op de peuterspeelzaal deden.

Activiteiten Rupsje Nooitgenoeg

1. Rupsen maken met kralen

Neem wat chenilledraad en maak een knoop in een van de uiteindes. Met de kralen van de kralenplank kunnen de kinderen nu rupsen maken. Hiermee oefenen ze de fijne motoriek, maar je kunt ook meteen patronen maken laten oefenen; bijvoorbeeld roze en gele kralen om en om rijgen.

Bekijk het boek hier

2. Rupsen maken

Maak rupsen op verschillende manieren. We lieten de kinderen kiezen welke rups ze wilden maken.
– rups van eierdoos: knip een rij uit een eierdoos en laat deze verven. Versier daarna samen met oogjes en voelsprieten (chenilledraad)
– rups van klei: gebruik grijze klei, zodat de rups uiteindelijk mee naar huis kan. Laat oogjes maken van bijv. strijkkralen.
– rups van playmais: wat een mooi materiaal om rupsen mee te maken! Laat eerst een toiletrolletje kleuren, als cocon tenslotte mogen ze met de playmais een rups maken voor in de cocon.

3. Versje over een rups

Met leuke vingerversjes houd je de kinderen betrokken in de kring. En meteen goed voor de taalontwikkeling!

Een rupsje knaagde aan een blad
De tuinman zei ‘zeg mag jij dat?’
Ja, zei het rupsje heel brutaal
Dat doen wij rupsjes allemaal!
(maak tijdens het opzeggen met je vinger een beweging alsof het een rupsje is)
– onbekende bron, maar met dank aan mijn collega die hem kende!

4. Rups met knijpers

Print wat rupsen van een kleurplaat op internet. Verf de houten knijpers in de primaire kleuren (of gebruik plastic knijpers in die kleuren). Hiermee krijgen de kinderen meer kracht in de handen, oefenen ze de fijne motoriek en zijn ze met kleuren bezig.

10 Activiteiten rond het boek “Rupsje Nooitgenoeg”

5. De dagen van de week

Op veel peuterspeelzalen wordt al aandacht besteed aan de dagen van de week. Je kunt het eten van rups door de week heen terug laten komen in de dagen die in je kring hangen. Zoek plaatjes van het eten dat rups eet en lamineer dit. Plak dit vervolgens op de dagen van de week. Dus op maandag 1 appel, op dinsdag 2 peren, etc. Zo kun je, terwijl je het boek leest, meteen de dagen in je kring aanwijzen en het eten benoemen dat rups eet.

6. Sorteren met een rups

Maak in Word een rups van 4 cirkels in 4 kleuren. Maak een gezicht en knip in elke cirkel een rondje uit en plak dit vervolgens op een schoenendoos, snijd dan uit de deksel de rondjes zodat de peuters iets in de doos kunnen stoppen. Je hebt nu een sorteerdoos die mooi aansluit bij het thema. Gebruik nu kleurdopjes of verzameldoppen in die kleuren. Je peuters kunnen nu de dopjes op kleur in de rups stoppen.

10 Activiteiten rond het boek “Rupsje Nooitgenoeg”

7. Appelmoes maken

Reken op 1 appel per 2 kinderen. Schil de appel, verwijder het klokhuis en geef elk kind een halve appel. Laat ze de appel met een bestekmes in kleine stukjes snijden. Verzamel alle appelstukjes in een pan en voeg dan een beetje water en kaneel toe (eventueel een klein beetje suiker). Laat de kinderen in de keuken zien hoe de pan op het vuur gaat. Als het qua veiligheid mogelijk is, kun je de kinderen één voor één in de pan laten roeren. Fijnstampen met een stamper, laten afkoelen en daarna heerlijk samen opeten!

Lees ook: TIEN LEUKSTE PRENTENBOEKEN OP DE PEUTERSPEELZAAL

8. Dienblad met rupsen

Gebruik een vakjesdienblad en leg in de kleine vakjes papiertjes met verschillende kleuren. Zorg voor wat kunstgras in het grote vak. Knip chenilledraad in de verschillende kleuren van de vakjes en leg er een pincet bij. Zo kunnen ze de gekleurde rupsjes in de juiste vakjes leggen.

10 Activiteiten rond het boek “Rupsje Nooitgenoeg”

9. De rups eten geven

Beplak een Pringlesbus met groen papier. In de deksel maak je een klein gaatje dat de mond van de rups is, versier de rest van de deksel als zijn gezicht. Laat de jongste peuters met hun vingers macaroni (het ‘eten’) in de rups stoppen.

10. Ontdekhoek

Tot slot een leuke activiteit, maar niet helemaal in het thema van ‘Rupsje Nooitgenoeg’.
Vul je Ontdekhoek met kippen/duivenvoer. Leg er kleine bakjes, kleine schepjes en trechters bij. De peuters vinden het heerlijk om hier mee te spelen.

Bekijk hier het boek van Rupsje Nooitgenoeg.

Bekijk ook de leuke knutsel van Rupsje Nooitgenoeg.