Activiteiten Valentijnsdag

Activiteiten Valentijnsdag

Door Yvonne. Hier vind je 10 activiteiten Valentijnsdag. Voor peuters heb ik dit vertaald in de onderwerpen lief vinden en vriendschap. 

Activiteiten Valentijnsdag

1. Kaart maken

Maak met elkaar valentijnskaarten voor diegene die we lief vinden. Dat kan een vriendje of vriendinnetje zijn, maar ook papa of mama. Ik maakte 4 kaarten die je kunt laten kleuren, verven met waterverf, maar je kunt ze ook laten beplakken met kleine stukjes vliegerpapier. Download de kaarten hier en vouw het A4 één keer om zodat de kaart in een A5 envelop past.

Kaarten Valentijnsdag

Download hier de kaarten

2. Sorteren met gekleurde hartjes

In deze download vind je een hart. Print ze uit in de kleuren die je wilt oefenen met de peuters, vergroot ze eventueel en lamineer ze. Leg ze in de groep en vraag de kinderen om bij de kleuren speelgoed of andere spullen te vinden op de peuterspeelzaal met dezelfde kleur. Maak ook het speciale pop up hart.

Download hier het hart.

3. Steen afdruk vingers

Steen afdruk vingers

Maak een lief cadeau door grote stenen te verzamelen. Maak met de vingertop een klein hartje op de steen door met de vinger er twee keer verf op te drukken. Lak ze eventueel af om de verf te beschermen. Pak de steen samen in en laat de peuter hem aan iemand geven die ze lief vinden.

4. Ontdekbak gekleurde rijst met letterhartjes

Als een van de activiteiten Valentijnsdag kun je de ontdekbak op je groep vullen met gekleurde rijst. Je kunt hiervoor het recept gebruiken van juf Maike.
Gebruik dan rode kleurstof om de rijst rood/roze te kleuren. De peuters kunnen met kleine bakjes, dopjes, schepjes en lepeltjes spelen met de rijst. Heb je peuters die letters erg interessant vinden dan kun je ook de hartjes in de download printen op roze of rood papier, lamineren en toevoegen aan de ontdekbak. Op de hartjes staan letters. Ze kunnen dan dezelfde letters bij elkaar zoeken.

Download hier de letters in hartjes

5. Maan en sterren

Lees tijdens deze activiteiten Valentijnsdag ook het boek ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’, bekijk het hier. Na het lezen kun je samen een maan en sterren gaan plakken op papier. Gebruik daarvoor zwart papier en laat de peuters zelf een maan en sterren knippen en plakken van geel papier.

6. Beweging

Als je ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ voorleest hoeven de peuters niet op hun stoel te blijven zitten. Tijdens het voorlezen kun je de bewegingen nadoen die Hazeltje en Grote Haas maken.
Je kunt tijdens het lezen je armen strekken naar opzij, je kunt op je tenen gaan staan en je groot maken, je kunt je tenen aanraken (op de handen gaan staan is nog best moeilijk), je kunt springen net als Hazeltje en zo hoog mogelijk als Grote Haas.

7. Boeken over lief vinden en vriendschap

Andere boeken die leuk zijn om voor te lezen en aansluiten bij de onderwerpen lief vinden en vriendschap.
– Wil jij mijn vriendje zijn? van Eric Carlebekijk het hier
Gonnie & Vriendjes van Olivier Dunrea, bekijk het hier.
Kikker vindt een vriendje van Max Velthuijs, bekijk het boek hier.
– Mila en haar vriendjes van Judith Koppens & Anouk Nijs, bekijk het hier. 
– Houden van Jules van Annemie Berenbrouckx, bekijk het hier.

8. Liedje over bloemetjes

Dit liedje is leuk om samen te zingen in de kring. Als je een bloemetje gebruikt die de peuters dan kunnen weggeven heb je een leuke activiteit. Geef steeds een andere peuter de bloem, zing met alle peuters het liedje en laat de peuter dan de bloem weggeven aan een andere peuter

Een bloemetje
Ik geef een heel mooi bloemetje
een bloemetje aan jou
Omdat ik je zo lief vind
omdat ik van je hou
Ik geef een heel mooi bloemetje
als is het wel wat klein
’t Zou leuk zijn als we elke dag
twee dikke vriendjes zijn

Uit: Voetje voor voetje, Beweegliedjes voor peuters op muziek van Jean van Vugt
door Marianne Busser en Ron Schröder

Luister hier naar de melodie van het liedje

9. Groepswerk

Wij horen BIJ elkaar

Maak samen een leuk groepswerk tijdens de activiteiten Valentijnsdag. Maak een bij zoals op de foto en hang ze bij elkaar. Je hebt nodig: geel papier, zwarte strookjes voor de strepen van de bij, doorzichtig papier voor de vleugels en twee oogjes. Knip van het gele papier een ovaal als lijfje voor de bij. Laat de kinderen een bij maken. Hang er de tekst ‘Wij horen BIJ elkaar’ bij.

Download hier de tekst ‘Wij horen BIJ elkaar’

10. Hart stempelen

Print het hart uit dat je bij activiteit 2 kunt downloaden. Zorg dat je voor alle kinderen een hart hebt. Verder heb je nodig: pom poms – knijpers – verf.
Knijp een pom pom tussen een knijper en laat de peuters de knijper dopen in de verf. Daarmee kunnen ze nu op het hart stempelen.

 

Valentijnsdag; 10 activiteiten voor peuters