Afbeeldingen delen in materiaal

Afbeeldingen delen in materiaal

Er wordt veel gedeeld in onderwijsland, heel fijn! Helaas zie ik steeds vaker afbeeldingen die niet rechtenvrij zijn. Afbeeldingen delen in materiaal kan wel rechtenvrij. Ik vertel je graag hoe ik dat doe. 

Afbeeldingen delen in materiaal

Afbeeldingen zoeken

Ik haal mijn afbeeldingen van verschillende plekken. De uitgelichte afbeelding bij de blogs zoek ik in Shutterstock. Hier heb ik als wat grotere blogger een gratis abonnement gekregen. Deze afbeeldingen mag ik in mijn blogs gebruiken, maar niet voor materiaal. 

Illustraties

De illustraties die ik voor mijn werkbladen gebruik of om bijvoorbeeld kleurplaten te maken, haal ik weer ergens anders vandaan. 

Teachers pay teachers

De mooiste illustraties haal ik bij Teachers pay teachers. Bijvoorbeeld om een leesbingo te maken. Ik zoek dan op clipart en een thema. Je moet dan wel goed kijken wat de voorwaarden van delen zijn. Ik mag deze afbeeldingen bijvoorbeeld niet gebruiken om kleurplaten van te maken, wel om materiaal te maken.  

iClipart

Voor kleurplaten en materiaal dat de leden van mijn bloggersteam maken, heb ik een abonnement op iClipart genomen. Deze mag ik delen waar en hoe ik maar wil. Maar hebben niet altijd de mooiste kwaliteit. 

123RF

Om mooie kleurplaten te maken, zoals de placemats voor kerst en de glas in lood kleurplaten, koop ik afbeeldingen in 123RF. Ik koop dan credits, kan ik zelf bepalen wanneer ik een afbeelding koop. Ik betaal er meestal 4 credits voor, dan is de afbeeldingen nog van goede kwaliteit voor in Word. Dan betaal ik dus €4,- voor een afbeelding, voor een placemat dus. Niet goedkoop, maar dat betaalt zich uiteindelijk terug in bezoekers en daarbij de opdrachten die ik krijg. 

Waarom rechtenvrij?

Op elke afbeelding zit auteursrecht en mag je dus niet zomaar delen. Je kan er zelfs een flinke boete door krijgen! Wil je hier meer over weten? Lees dan het blog van Charlotte’s law

Graphic and web design illustration Door 32 pixels

Afbeeldingen delen in materiaal