Afleiding tijdens je taken, zo voorkom je het

Afleiding tijdens je taken, zo voorkom je het

Zit je net even lekker in de flow bij een taak waar je alle aandacht bij nodig hebt, komt er een collega storen met een klein vraagje. Hoewel je altijd graag helpt, is het wel irritant toch? Hoe je afleiding tijdens je taken op school kunt voorkomen.

Ik heb het hier dus over je tijd na schooltijd en niet tijdens de les. Al vind ik een vraag stellen terwijl ik net instructie sta te geven ook vervelend natuurlijk.

Afleiding tijdens je taken, zo voorkom je het

Eigenlijk wel meteen een mooi bruggetje, want hoe vaak je afgeleid wordt, ligt eigenlijk aan de schoolcultuur waarin je werkt. In workshops die ik geef zeggen deelnemers vaak dat ze het meeste last hebben van collega’s die langslopen met vragen. We willen als leerkracht altijd helpen en niemand teleurstellen. Maar als je op alle vragen van collega’s ingaat, kom je niet aan je eigen werk toe en stel je jezelf teleur. Natuurlijk moet er wel kans zijn om met elkaar te kletsen en vragen te kunnen stellen. Daarom pleit ik voor een focusuurtje.

Focusuurtje

In het kort komt het hierop neer: na een schooldag met de kinderen zorg je eerst voor een half uur pauze. Hierin kun je even bijkomen, over koetjes en kalfjes praten met collega’s en eventueel vragen stellen (al is dat dan eigenlijk geen echte pauze). Daarna sluit iedereen zich op in de klas, of kantoor. Directie, IB’er, leerkrachten, iedereen. Een uur om met volledige focus te kunnen werken! Vragen stellen aan elkaar kan dan na dat uur weer.

Op vergaderdagen ziet het er wat anders uit, vaak is er dan geen tijd en/of aandacht voor.

Prioriteren

Als jij weet wat je doelen zijn en waar je prioriteiten liggen, laat je je ook minder afleiden. Je weet dan wat je wanneer af wilt hebben en wordt niet de collega die altijd maar ja zegt. Want die krijgen ook het meeste afleiding op hun bordje. Je moet leren NEE zeggen.

Alle meldingen uit

Ik kan er dus niet tegen als ik telkens een klingetje van mijn mail hoor als ik aan het werk ben. Dat zit wel vaak in de schoolmail. Uit die mail! Geen plingeltjes, bliepjes, notificatie of rode bolletjes. Gewoon weg ermee. Zet ook de meldingen van je social media en WhatsApp uit, zo lekker rustig! Je kunt ook op school afspreken dat je mails alleen op bepaalde dagen leest of verstuurt als je weet dat die collega ook aanwezig is.

Briefje op de deur

Ik zeg het altijd tegen collega’s als ik full focus wil werken. Ze weten dan dat ik even niet bereikbaar ben. Als het kan, ga ik ook wel eens in een koffietentje werken. Dat geroezemoes op de achtergrond schijnt in je hersenen juist heel goed te werken voor focus. Alles wat je hoort, heeft niks met jouw werk te maken, dus pik je ook niet op. Lees hier meer. Maar als je op school werkt, kun je ook een briefje op de deur hangen, even niet beschikbaar, met de tijd erbij. Desnoods doe je de deur op slot. Alles om je eigen werk af te krijgen, i.p.v. dat van anderen.

Maar waarom dan?

Uit onderzoek blijkt dat het na afleiding best wel weer even duurt voordat jeje kunt concentreren op je taak. Het duurt zelfs een kwartier voordat je weer in die lekker (werk)flow komt die je daarvoor had. Lang hè?! Een tip om hier meer over te leren is het boek Focus AAN/UIT. Je bent dus zo snel afgeleid en het kost dus ook nog eens extra tijd om weer te herstellen na de afleiding.

Noice canceling koptelefoon

Ik zie wel eens collega’s die helemaal open lijken te staan voor een gesprek. Deur open, ogen op het scherm. Dan loop ik het lokaal in en zijn ze ineens aan het bellen. Of willen ze liever niet dat ik ze stoor. Blijken ze oortjes in te hebben waardoor ze me ook niet verstaan. Is mij niet altijd duidelijk dat ze dan niet gestoord willen worden. Ik heb zelf een noice canceling koptelefoon op, deze.  Dat is echt een bakbeest, zo’n unit op je hoofd ziet iedereen. Dan is het wel duidelijk hoor, dat je niet gestoord wilt worden.

Webinar De relaxte leerkracht

Kom je ook naar het webinar? Hierin vertellen we

  • dat alle ballen hooghouden heel erg 2021 is; hoe leer je dit jaar kiezen, ook voor je eigen geluk?
  • dat nee zeggen tegen het één, ja zeggen is tegen het ander: maar hoe doe je dat ‘nee’ zeggen?
  • hoe je ervoor zorgt dat de werkdruk niet toch weer oploopt, slim plannen;
  • hoe je van die rottige schuldgevoelens afkomt;
  • hoe je goed voor jezelf kunt opkomen, je zaken ook op school goed voor elkaar hebben;
  • waarom streng zijn voor jezelf niet de beste oplossing is….

Er staat een affiliate link in dit blog.