Afscheid van de leerlingen: afscheid kaartjes

Afscheid leerlingen: afscheid kaartjes

Afscheid leerlingen: afscheid kaartjes. Voor elk kind een oorkonde met daarop waar hij of zij goed in is of in uitblonk afgelopen schooljaar. Leuk idee voor de laatste schoolweken. 

Afscheid leerlingen

Aan het einde van het schooljaar wil ik de kinderen vaak iets kleins meegeven ter herinnering van het afgelopen jaar. Ik maakte vaak hetzelfde kaartje voor alle kinderen tegelijk, met iets van fijne vakantie erop. Maar nu maakte ik individuele kaartjes die je kunt uitprinten en meegeven aan elk kind. Je hoeft alleen nog de naam in te vullen.

Download ook het vriendenboekje voor de klas

Wat is het idee?

Het is een idee van een van mijn collega’s dat ik zag langskomen tijdens de musical van groep 8. Alle kinderen krijgen een oorkonde of certificaat uitgereikt aan het einde van het schooljaar. Ze deed dat in een presentatie en noemde het op. Mijn idee was om er afscheid kaartjes van te maken.

Je print de oorkondes allemaal uit. Voor elk kind bedenk je een kaartje en schrijft zijn/haar naam erop. Ik maakte er expres 36, zodat je voor elk kind een uniek exemplaar hebt en je ook een aantal, die je misschien niet zo passend vindt, niet hoeft te gebruiken. Lamineren kan ook, zodat ze netjes blijven en een echt certificaat of oorkonde lijken.

Dit is leuk voor groep 8 tijdens de musicalavond, maar ook zeker voor de andere groepen voor het einde van het schooljaar.

Bekijk ook: CADEAUTJES AFSCHEID LEERKRACHT BASISSCHOOL

Download afscheid kaartjes

Afscheid van de leerlingen_ afscheid kaartjes-2

Oorkonde einde schooljaar

Waarom in de overtreffende trap?

Ik heb erover nagedacht om de niet de grootste trap te nemen, maar een stapje ervoor, zoals: grappige leerling of talentvolle leerling. Maar ik heb juist de meest overtreffende trap gebruikt, omdat ik denk dat elk kind eens wil horen waar hij of zij de beste in is. Zeker de kinderen die dit eigenlijk nooit te horen krijgen of die weinig complimenten ontvangen.

Soms klinkt het een beetje gek en zou je het misschien anders willen noemen. Toch koos ik voor deze woorden, wat online research gaf aan dat het kan. Het is misschien spreektaal, maar het zal de kinderen daardoor juist aanspreken.

Juf Bianca bedacht ook leuke cadeautjes voor het afscheid.

Gesprek

De kaartjes kunnen een mooi gesprek aanzwengelen. Zo kun je het hebben over de betekenis van de termen, maar ook over waarom je een bepaalde leerling bij een kaartje bedenkt. Als je groep het aan kan, is het ook heel tof om ze zelf de kaarten te laten verdelen. Komen ze samen uit de termen? En kunnen ze alle kinderen uit hun klas ergens plaatsen? Een mooie manier om af te sluiten als de kinderen een hechte band hebben met elkaar.

Als er een leerling afscheid neemt, kun je ook een vriendenboekje maken met de hele klas.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren