Afscheidscadeau voor de klas

Afscheidscadeau voor de klas

Afscheidscadeau voor de klas door Suzanne. Afgelopen week heb ik afscheid genomen van mijn groep 3. Daar hoorde natuurlijk een passend cadeau van de juf bij. Ik vertel je wat ik mijn leerlingen voor blijvende herinnering mee heb gegeven. 

Afscheidscadeau voor de klas

In principe neem je ieder jaar, in sommige gevallen na twee jaar, afscheid van je leerlingen. Door omstandigheden heb ik een aantal leerlingen nu zelfs drie jaar in de klas gehad.
Dat komt doordat ik in groep 1/2 werkte, maar in de loop van het jaar werden de klassen erg groot. We hebben er toen voor gekozen om een groep 2 te maken van leerlingen die naar groep 3 zouden gaan.

Ik heb leerlingen mee naar die groep genomen die ik al vanaf groep 1 in de klas had. Vervolgens mocht ik met deze club mee naar groep 3. De groep waarvan ik nu afscheid heb genomen, heb ik anderhalf jaar gehad. En ik vond dat ik ze met een bijzonder afscheidscadeau voor de klas naar huis moest laten gaan.

Blijvende herinnering

Als juf probeer ik altijd om een blijvende herinnering mee te geven aan de kinderen. Geen prulcadeautjes, maar echt iets met een betekenis. En het liefst ook iets persoonlijks.
Zo kwam ik op het idee om iets met een foto van de kinderen te doen. Tijdens het zoeken naar een origineel idee kwam ik op www.tagxedo.com.
Ik maakte voor alle kinderen van hun pasfoto een mooie woordwolk die ik vulde met woorden die bij het kind pasten.

Hoe werkt het?

Tagxedo is op zich een makkelijke website, maar je moet even weten hoe het werkt. Ik leg je stap voor stap uit hoe je zelf dit cadeau kunt maken.

Stap 1

Ga naar www.tagxedo.com. Tagxedo werkt met Silverlight en dat wordt door Google Chrome niet ondersteund. Houdt er dus rekening mee dat je bijvoorbeeld in Internet Explorer of via een andere browser werkt. Het werkt ook alleen op een laptop of computer, niet op een tablet.

Stap 2

Stap 2 Afscheidscadeau voor de klas

Klik rechtsboven op “create”. Je krijgt dan een scherm met rechts de woordwolk en links een menu.

Stap 3

Klik op “load”. Je krijgt nu een pop-up, waarin je de woorden die je wilt gebruiken in kunt vullen. Je vult de woorden in bij “Enter text”.
Voor dit afscheidscadeau heb ik bij ieder kind woorden gezocht die echt persoonlijk bij dat kind horen. Bijvoorbeeld de sporten of hobby’s van de kinderen of specifieke eigenschappen, zoals moppentapper of zangtalent.

Tip: Als je meerdere woorden achter elkaar wilt gebruiken, bijvoorbeeld ‘harde werker’, zet dan tussen de woorden een ~. Als je dat niet doet dan worden de woorden niet bij elkaar geplaatst in de wolk.
Klik op “submit” en je woorden worden in de wolk geladen.

Stap 4

Stap 4 Afscheidscadeau voor de klas

Om de vorm van de wolk aan te passen, klik je op het pijltje achter “shape”. Onderaan het menu dat je nu ziet, kun je zelf een vorm toevoegen, “add image”. Klik daarop en je kunt vanaf je computer een afbeelding uploaden.
Je krijgt dan een voorbeeld van het silhouette van je foto. Met behulp van de knoppen “Threshold” en “Blur” kun je de foto zo duidelijk mogelijk maken. Mijn ervaring is dat wanneer de Blur-schuif helemaal naar links staat, je de foto het duidelijkst kunt maken. Je moet dan zelf nog schuiven met de Threshold-knop, totdat je het beste resultaat hebt.
klik dan op “Accept” en je foto wordt in de woordwolk geladen.

Stap 5

Je hebt nu een foto waarin alle woorden kriskras door elkaar staan. Ik vind het persoonlijk mooier om de woorden allemaal dezelfde kant op te zetten. Je kunt dat aanpassen bij “Orientation”. Klik op het pijltje erachter en kies de richting die jij wilt.
Bij het pijltje achter “Font” kun je het lettertype aanpassen. Er is meer dan genoeg keuze. Let er op dat het lettertype goed leesbaar blijft in de woordwolk. Het verschilt per foto welk lettertype het beste past.

Stap 6

Stap 6 Afscheidscadeau voor de klas

Tot slot kun je de kleuren van je woordwolk aanpassen. Ook daarin is veel keuze. Van een witte achtergrond tot een zwarte en van woorden in verschillende tinten van een kleur tot alle kleuren van de regenboog.

Stap 7

Stap 7 Afscheidscadeau voor de klas

Als je helemaal klaar bent met het bewerken van je woordwolk dan kun je de foto’s opslaan. Klik daarvoor op “share/save”. Ik bewaar de afbeeldingen altijd als Image, 16MP JPG.

De foto’s zijn niet allemaal even groot, maar ik heb ze in Word in een rechthoek van 10×15 cm geplaatst en van daaruit uitgeprint, zodat ze mooi in het lijstje pasten.
Ik heb dit idee ook gebruikt om afscheid te nemen van collega’s die met pensioen gingen, juffen van mijn kinderen, bedankjes voor muziekdocenten. Er zijn talloze mogelijkheden, niet alleen met foto’s, maar ook met andere vormen. En met je eigen woorden maak je er een heel persoonlijk cadeau van.

Voor ieder kind een mooi lijstje er omheen en klaar is je afscheidscadeau voor de klas!

 

Een blijvende herinnering als afscheidscadeau voor de klas