Alfabet WIN!

Alfabet WIN!

Waarschijnlijk heb je het boek al een aantal keer voorbij zien komen, want wat een parel is het! Ik heb het over het boek alfabet van Charlotte Dematons. Een prachtig geïllustreerd boek met alle letters van het alfabet en je kunt het winnen!

Dat ik fan ben van de boeken van Charlotte Dematons ben mag duidelijk zijn. Haar boeken zijn altijd zo gedetailleerd en rijk geïllustreerd! Denk aan bijvoorbeeld Nederland, waar ons mooie land fantastisch neergezet wordt.

Bekijk het boek hier

Alfabet

In alfabet vind je op elke spread een letter, alle 26 letter van het alfabet worden behandeld. Per spread kun je dus eindeloos zoeken naar alle woorden die bij die letter horen. Ideaal voor kleuters en groep 3 om de letters te leren, maar ook leuk voor de bovenbouw om bijvoorbeeld verhalen mee te schrijven. Er komen ook andere verhalen in terug die je dan weer kunt vertellen, zoals de ark van Noach.

Elke spread vertelt zijn eigen verhaal, met één centraal figuurtje dat telkens terugkomt: de letterdief. Je vindt hem als je zoekt naar de letter op de bladzijde. Kinderen houden van zoeken en speuren dus telkens naar de letterdief met de juiste letter van die spread.

Alfabet WIN!

Gedetailleerd én grappig

Wat ik zo knap vind: de illustraties zijn uitzonderlijk gedetailleerd en ook nog eens grappig. Want wat doet die broccoli in bikini daar op de bank? Hier worden kinderen door aangetrokken en moeten ze vast hard om lachen. Bij de ene letter zijn natuurlijk veel meer woorden te vinden dan bij de andere. Zo staan er bij de s enorm veel woorden in de stoomboot en is de y wat dunner bezaaid. Maar hoe knap is het om zoveel woorden te vinden én ook nog eens zo te verwerken dat het zelf een verhaal vertelt? Eigenlijk wil ik alle posters hebben en door de klas hangen. Beetje te druk misschien, maar het is zo mooi!

Materiaal

Website

Op de website alfabetboek.nl vind je tips om het boek op het Digibord te gebruiken en worden de woorden bij de afbeeldingen precies aangewezen.

Alfabet

App

Met de AR functie in de app kun je de woorden ook zien bij de afbeeldingen. Download de app voor Apple en voor Android.

Lestips

Zoekplaat

Je kunt de platen heel goed gebruiken voor het leren van de letters. Elke keer dat je een letter aanleert pak je de plaat erbij. Maak er een foto van of scan het in en toon de plaat op het Digibord. Helemaal handig als je de app erbij kan laten zien, zodat je de woorden ontdekt. Of schrijf samen de woorden erbij op het Digibord.

Alfabet

Woorden zoeken

In elke bouw en klas kun je woorden zoeken. Kleuters kunnen de beginletter van woorden zoeken, groep 3 kan er mkm en langere woorden mee opzoeken én schrijven. Hogere groepen kunnen er een spellingsprobleem uithalen of woorden zoeken waar ze nu qua spelling mee bezig zijn. Want hoe schrijf je yurt eigenlijk?

Schrijven

Verhalen schrijven, er zijn er tal te vinden in dit boek. Laat de kinderen gericht ergens naar zoeken, geef ze een opdracht, en laat ze daar een verhaal bij schrijven. Bijvoorbeeld: Waarom vechten de wallaby’s bij de letter w? Of welke afbeelding valt jou direct op bij de letter s? Schrijf je verhaal waarom het je opvalt en wat er vooraf gebeurt kan zijn.

Alliteraties

Achterop het boek vind je al mooie alliteraties, zoals b is van badlaken waarop een broccoli in een badpak de blauwe bergen bewondert. Laat de kinderen ook een zin maken met alliteraties erin behorend bij een letter.

WIN!

Dit boek moet je toch hebben? Ik mag een exemplaar weggeven van de uitgever, Hoogland & Van Klaveren. Laat hieronder (op de site dus) een reactie achter als je mee wilt doen. Maandag 29 juni maak ik de winnaar bekend.

Bekijk het boek hier

Er staat een affiliate link in dit blog.

Gerelateerde berichten