Als je peuter wil leren lezen - tips

Als je peuter wil leren lezen – tips

Door Karlien. Je peuter wil leren lezen. Dat kan, er zijn peuters die willen leren lezen. De één heeft interesse in letters, de ander heeft een grote broer of zus die wil leren lezen. Ik deel mijn ervaring met een peuter die wilde leren lezen en ook deel ik tips hoe je ermee om gaat. 

Mijn (hoogbegaafde) dochter was net 2 jaar toen ze opeens letters op papier “tekende”. Het is daarom haast overbodig om te zeggen dat ze interesse had in letters en leren lezen. Mijn zoon, nu 3,5 jaar, is amper bezig met letters en leren lezen. Ik lees hem voor en ik maakte een keer een letterslinger voor hem. Maar verder gaat zijn ervaring met leren lezen als peuter niet.

Je peuter wil leren lezen

Je peuter wil leren lezen. De een zegt dat je dit moet afremmen, de ander zegt dat je het moet stimuleren. Ik ben van het voorzien in de behoefte van je kind. Als mijn peuter (of kleuter) interesse heeft in letters, dan zorg ik ervoor dat er meer informatie beschikbaar is. Ook geef ik antwoord op alle vragen. Maar ik ga het niet extra stimuleren.

Hoe voorzie je in de behoefte om te leren lezen?

Er zijn heel veel manieren waarop je kunt voorzien in de behoefte van je peuter die wil leren lezen. Daarvoor hoef je echt geen extra spullen aan te schaffen.

Letters zijn overal: op kledingstukken, op verpakkingen, op reclameborden. En met pen en papier kom je een heel eind. Maak de letters heel groot en laat je peuter deze inkleuren of natekenen. Teken alle letters, laat je peuter ze inkleuren en maak hiervan een letterslinger. Of ontdek samen met je peuter de letters van zijn naam, of die van mama, papa, oma of opa.

Tip! Oma en opa maak je heel blij met een geschreven briefje van je peuter waarop “Opa” en “Oma” staat.

Materialen voor het leren lezen

Maar ik kan me ook voorstellen dat je het leren lezen wilt stimuleren met spullen. Dit is wat ik gebruikte.

  • Magneetletters
  • Alfabet puzzel
  • Alfabet foam puzzelmat
  • Letterstempels
  • Boekjes waarin je letters kan natekenen
  • Memory met letters / korte woorden
  • Badspeelgoed letters
  • ABC boekjes

Lees ook: HOE DAAG JE HOOGBEGAAFDE KLEUTERS UIT?

Digitale tips

Wij werkten met de software van Bereslim, deze software is speciaal ontwikkeld voor kinderen die willen leren lezen. Het is op het basisniveau en daarom ook geschikt voor peuters. Lees meer daarover in mijn review.

De apps van Juf Jannie (niet gratis) staan goed bekend. Gebruik bijvoorbeeld de app Juf Jannie Letters leren of Juf Jannie leren lezen.

Kan je kind al een beetje lezen, dan zijn deze werkbladen voor beginnende lezers aanraders!

Hoe ga jij om met een peuter die wil leren lezen?

Uitgelichte foto: Shutterstock

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Gerelateerde berichten