Ameland met kinderen: educatieve tips

Ameland met kinderen: educatieve tips

Ik ben naar alle Nederlandse eilanden geweest en vind Ameland (samen met Texel) het meest geschikt om te verblijven met kinderen. Ik zet een aantal educatieve tips op een rij om op het eiland te doen.

In de zomervakantie zie je overal gezinnen op het eiland Ameland. Het is een kindvriendelijk eiland met leuke accommodaties, allerlei speeltuinen, een speelbos en educatieve uitjes. Wij waren er een week in de zomervakantie met een kleuter en een dreumes. We zijn er ook een weekje geweest toen onze jongste vier maanden oud was, ook dat ging prima. We hebben deze vakanties zelf betaald. Ik heb altijd meteen een vakantiegevoel als ik de boot op stap. Het voelt als reizen naar het buitenland. In 50 minuten vaar je met de boot naar het eiland en je kunt je auto meenemen.

Ameland met kinderen: educatieve tips

Wij waren op Ameland met onze kinderen toen het zo heet was. Dan kun je juist heel goed op een eiland zijn! Iets minder warm dan in het binnenland en een windje vanaf de zee, heerlijk! Ga dus zoveel als je kan naar het strand als je Ameland met kinderen bezoekt :). Soms word je daar gezandstraald, maar nu was het er heerlijk.

Plaatsen

Er zijn drie grote plaatsen in Ameland: Nes (de boot komt er vlakbij aan), Buren in het puntje van het eiland, Ballum in het midden van het eiland en Hollum.

Nes is de grootste plaats en hier is dan ook het meeste voor de kinderen te doen. Er is een bakkerij waar je ook kunt lunchen en koffie drinken, een ijssalon, een speelhal en veel leuke winkeltjes, met natuurlijk ook (strand)speelgoed en vliegers.

Het strand van Ameland

Het strand van Ameland

Het strand van Ameland is maar liefst 27 km lang! Het is er heel schoon, je vindt er geen rommeltje tussen het zand. Alleen wat kwallen en zeewier ;). Voor kinderen is het strand natuurlijk altijd geweldig. We hadden voor allebei onze kinderen een emmertje, schepje en vormpjes om cupcakes te maken mee. Hier hebben ze uren mee gespeeld! Onze oudste heeft samen met zijn vader veel zandkastelen vlakbij het water gebouwd, dit deed hij het liefste de hele vakantie.

Het strand bij Hollum en Nes vind ik het fijnste. Bij Ballum is het strand ontzettend breed, dus moet je een aardig stukje lopen voordat je bij de zee bent. Met kinderen is het fijn om er snel te zijn, zeker als je allerlei spullen mee hebt, zoals een tentje tegen de wind en voor wat schaduw.

Strandpaviljoens

Het strand van Ameland

Ik vind het altijd heerlijk om in een strandtent te zitten, boekje te lezen en eventueel uitzicht te hebben op onze kleuter die in het zand speelt. In elke plaats heb je één strandpaviljoen en we hebben ze allemaal uitgeprobeerd.

Onze favoriet is The Sunset in Hollum. We verbleven in Hollum, dus konden we hier makkelijk op de fiets naar toe. Het personeel is ontzettend aardig, ze maken altijd een praatje hoe druk het ook is. De koffie is goed en lekker sterk, handig met jonge kinderen die al vroeg opstaan en de zelfgemaakte boterkoek die je erbij krijgt is echt heel erg lekker! Ze draaien best hard de muziek, hip over het algemeen, maar dat vind ik wel gezellig. Voor €5,- huur je een strandstoel voor het paviljoen en met zelfbediening heb je 10% korting. Maar de banken, overal staan loungesets, zitten ook echt fijn.

Ameland met kinderen: educatieve tips

Robbentocht

Vanwege het warme weer hebben we deze overgeslagen, maar een aanrader is één van de Robbentochten vanuit Nes. Het is een tocht van twee uur, dus voor onze dreumes ook wat te lang. Maar zeker wel een tips als je Ameland met kinderen bezoekt. Ik denk dat het voor kleuters wel al heel leuk is. Onze oudste vindt varen in ieder geval fantastisch en noemt de veerboot van Holwerd naar Ameland het leukste van de vakantie.

Tijdens de tocht wordt er van alles verteld over Ameland, de natuur en natuurlijk over de zeehonden die in deze altijd prachtige Waddenzee te zien zijn. De Waddenzee behoort sinds 2009 tot het Werelderfgoed UNESCO.

Natuurcentrum Ameland

Natuurcentrum Ameland

Het meest educatieve uitje van het eiland is het Natuurcentrum Ameland in Nes. En het is er ook echt leuk! Met een museumkaart heb je gratis toegang tot het museum. We hebben deze zelf aangeschaft en komen daarmee vaak op de leukste plekken. Er zijn verschillende ruimtes met tentoonstellingen in het museum.

Begane grond

Natuurcentrum Ameland

In allerlei aquaria zie je de onderwaterwereld met allerlei vissen. Er is ook een groot aquarium bij een theater waar je naar de vissen kunt kijken die in de Noordzee leven. En die kunnen best groot zijn! Door de zitzakken kunnen de kinderen heerlijk hangen terwijl ze naar de vissen kijken.

Natuurcentrum Ameland

In de andere ruimtes vind je een tentoonstelling over de flora en fauna van Ameland. Het is interactief gemaakt met bijvoorbeeld spelletjes die je kunt doen.

Natuurcentrum Ameland

Er is nu een tentoonstelling over al het plastic dat in de zeeën rondzwerft. Met plastic worden allerlei kunstzinnige objecten gemaakt, Sea Blue, waar de kinderen doorheen kunnen lopen. Op bepaalde dagen kunnen kinderen ook meewerken aan de tentoonstelling.

En verder

In de waterzaal op de eerste verdieping kom je van alles te weten over zeehonden, bruinvissen en potvissen. Met de lift kom je bovenin de toren waar je een prachtig uitzicht hebt op het eiland.

Blotevoetenpad

Blotevoetenpad

Sinds ons avontuur in Zuid-Limburg ben ik fan van blotevoetenpaden en onze kleuter ook! Dus toen ik hem vertelde dat er één bij het Natuurcentrum Ameland was, moesten we wel gaan! Deze is ook niet zo lang: rond de 20 à 30 minuten. Je komt allerlei ondergronden van Ameland tegen: bos, duinen, strand, polder en natuurlijk modder van het wad.

Blotevoetenpad

Ook zijn er bijen te vinden onderweg en een insectenhotel. Echt een leuk uitje voor kinderen, je hoeft maar €1,50 per persoon te betalen.

Blotevoetenpad

Blotevoetenpad

En heel avontuurlijk waren er ook kriebelende brandnetels onderweg die gelukkig alleen mij te pakken kregen.

Meer musea

Er zijn nog meer musea op het eiland te vinden waar wij niet zijn geweest: Bunkermuseum, Cultuurhistorisch museum, Maritiem museum, Landbouw Juttersmuseum, De Vuurtoren en verschillende molens.

Speeltuinen

Als je Ameland met kinderen bezoekt is het fijn om ze te laten spelen. Om even uit te leven en de motoriek te oefenen zijn speeltuinen fijn voor jonge kinderen. De Vleijen is een natuurgebied tussen Nes en Buren. In het natuurgebied staan allerlei speeltoestellen, zoals glijbanen, een klimpaal, een vlot en een kasteel dat zich middenin de vijver bevindt.

En is het slecht weer? Dan kun je naar de binnenspeeltuin op Vakantiepark Klein Vaarwater. Er is een hele lange glijbaan die van helemaal bovenin tot in de kelder gaat. Een valtoren in de vorm van de Amelander vuurtoren, balkanonnen. En voor peuters tot en met 3 jaar is er een aparte speelhoek, met o.a. een ballenbad, een glijbaan en een superleuke ballenzweefmachine.

Spelen in het bos

Bos Hollum

In de bossen van Ameland waren ook speeltuintjes te vinden en andere leuke dingen om te bekijken voor kinderen, zoals de kabouters en de eendenkooi in Hollum. Je kunt er makkelijk wandelen, maar ook langsfietsen, aanrader!

Bos Hollum

Ameland met kinderen verblijf

Er zijn verschillende campings, vakantiewoningen, bed and breakfast en hotels te vinden op het eiland.

Boomhiemke

Boomhiemke

Wij verbleven een week op Boomhiemke van Roompot. Dit was voor een week in de zomervakantie met ons vieren ongeveer €1200,-. Best prijzig, maar het huisje was netjes, vrij nieuw nog, mooi ingericht en met alle faciliteiten die we wilden. Er zat bijvoorbeeld ook een oven en een afwasmachine in. Er staan al veel huisjes, dus wij hadden geen last van huisjes die nog gebouwd werden. Even verderop was dat wel zo.

Boomhiemke

Toen we aankwamen zagen we wel allerlei vingers van een ander kind op de ramen staan. Ik belde hiervoor de receptie en al binnen een uur kwam iemand de ramen zemen. Dit deden ze niet zo vaak, vanwege het opstuivende zand, maar vingerafdrukken keek niet zo fijn.

Faciliteiten

Boomhiemke

In de ochtend én de avond kon je dansen met Koos Konijn vooraan het park (bij de receptie). Ook kon je knutselen en je aanmelden voor speciale activiteiten van het animatieteam.

Boomhiemke

Er zijn verschillende speeltuintjes op het park te vinden en ook een eenvoudig binnenzwembad (zonder glijbaan). We hebben het er in ieder geval naar ons zin gehad.

Fietsverhuur

Op het vakantiepark kun je fietsen huren, dat vond ik wel echt ideaal! We liepen erheen om ze op te halen en weer weg te brengen, een stuk makkelijk dan eerst naar het dorp gaan. Kan natuurlijk ook, overal op Ameland kun je fietsen huren. Twee fietsen voor ons met achterzitje en een eigen fiets voor onze kleuter was €95,- wat ik nog wel betaalbaar vond. We hebben ze in ieder geval intensief gebruikt.

Zwembaden

Op het eiland zijn ook zwembaden te vinden, zoals overdekt zwembad De Golfslag op vakantiepark Klein Vaarwater in Buren (wel met glijbaan) en buitenzwembad De Schalken (ook met glijbaan).

Ik vind het dus echt een ideaal kindereiland. Wat is jouw favoriete activiteit op Ameland? Laat het weten in een reactie. 

 

Ameland met kinderen educatieve tips