Annie M.G. Schmidt Dag

Annie M.G. Schmidt Dag

Annie M.G. Schmidt is op 20 mei geboren. Daarom is het nu elk jaar op die datum de Annie M.G. Schmidt dag. Het is altijd een goede dag om extra tijd te besteden aan lezen toch? Tips om aandacht aan deze mooie dag te besteden.

Ik vergeet het nooit meer, mijn eerste kennismaking met de prachtige boeken van Annie M.G. Schmidt was toen ik Floddertje mocht spelen als kleuter. Ik weet ook nog precies wie mijn hondje Smeerkees was. Ik mocht tijdens de voorstelling aan ouders in een grote bel zitten om schoon te worden, prachtig vond ik het. Het wordt tijd dat ik dat boek eens zelf koop om aan mijn eigen kinderen voor te lezen. Tijdloos deze verhalen, we hebben verder wel een aardig rijtje in huis ;).

Annie M.G. Schmidt Dag 2022

Wie is Annie M.G. Schmidt?

Annie M.G. Schmidt werd op 20 mei 1911 geboren in Kapelle en overleed op 21 mei 1995 in Amsterdam, een dag na haar verjaardag dus. Ze is vooral bekend als schrijfster van boeken, maar ze schreef ook liedjes, toneelstukken, gedichten en musicals. Ze won in haar carrière vele prijzen, zoals de Gouden Griffel voor Otje en de Kinderjury prijs voor Pluk redt de dieren. Inmiddels staat ze zelfs in de Canon van Nederland, aangezien ze voor haar tijd tegendraads was en ook schreef. Vanwege haar verjaardag op 20 mei is het die datum Annie M.G. Schmidt dag.

Bekijk hier alle boeken van Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidtlezing

Elk jaar is er een Annie M.G. Schmidtlezing in het Kinderboekenmuseum. Dit jaar is de eer aan Marit Törnqvist. Het thema dat zij koos is Waar ligt de grens, extra actueel nu. Terwijl de hekken rond Europa hoger en hoger worden, wordt er binnen die hekken gesproken over het belang van diversiteit en inclusie.  Iedereen verdient dezelfde kansen en moet zich gerepresenteerd zien. Wat betekent dit voor schrijvers en illustratoren van kinderboeken? Törnqvist verkent in een uiterst persoonlijk verhaal de nieuwe grenzen waar de kinderboekenmaker tegenaan loopt.   

De lezing vindt plaats op woensdagavond 18 mei om 20.00 uur in het Kinderboekenmuseum. Tickets kosten €10,-  en zijn hier te koop.

Tips voor in de klas

Voorlezen

Het ligt natuurlijk voor de hand, lees een boek voor van Annie M.G. Schmidt op de Annie M.G. Schmidt dag. Bekijk hier alle boeken van Annie M.G. Schmidt. De verhalen lenen zich heel goed om met de hele school te lezen. De kinderen in de bovenbouw zullen de nuances in de tekst en de grapjes beter begrijpen. Sommige grapjes zijn dan ook meer voor de volwassenen bedoeld. Maar ze schreef ook boeken voor oudere kinderen, zoals Wiplala.

Voorstelling

Bereid een voorstelling voor met de klas of met de hele school rond de boeken. Otje leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor een toneelstuk, net als Floddertje. Kort het verhaal wat in, of pak er een scene uit die je naspeelt. Net als ik vroeger dat ik als Floddertje in bad moest, omdat ik zo vies was.

Verhaal schrijven

Laat de kinderen zelf een verhaal schrijven in de stijl van Annie M.G. Schmidt. Denk aan kinderen die een beetje ondeugend zijn en graag anderen willen helpen. Zoals Pluk de dieren redde en Otje haar vader aan het werk hielp.