Juf Marije heeft voor de Kleuteruniversiteit een mooie app gemaakt waarin robots de hoofdrol spelen. Het is een goede app voor kinderen van de onderbouw van de basisschool, kleuters. Verschillende rekenbegrippen worden aangestipt. Welke begrippen en hoe je het kunt inzetten thuis en in de klas, lees je in dit blog.
Hoe werkt de app
Als je de app hebt gedownload uit de appstore op de iPad, kom je in het hoofdscherm waar je een spel kunt kiezen. Je klikt op een spel en gaat aan de slag. De vragen in het spel worden voorgelezen, zodat de kinderen zelfstandig met de app kunnen werken. Ze kunnen op het huisje klikken om weer terug te gaan naar het hoofdscherm. Als ze op de robot klikken, gaan ze naar de volgende vraag. Bij een goed antwoord hoor je een leuk robotgeluidje en zie je een groen vinkje. Bij een verkeerd antwoord hoor je een negatief robotgeluidje en zie je een kruis. Als je klaar bent met een spel, zie je een grote robot met een beker en hoor je een deel van het robotlied. Je kunt dan ook op het icoon van de Kleuteruniversiteit klikken. Hier krijg je uitleg over de app en over de Kleuteruniversiteit. Handig voor ouders om achtergrondinformatie te lezen.
Wat leer je van de app
De kinderen die de app gebruiken, leren verschillende rekenbegrippen.
In het eerste spel leren de kinderen de kleuren herkennen. Ze klikken op de kleuren waaruit de robot bestaat. Op de helft van het spel zoeken ze de goede robot bij de twee kleuren.
In dit spel zoeken de kinderen de goede vormen van de robot. Op de helft van het spel zoeken ze de juiste robot bij de aangeboden vormen.
In dit spel zie je onderdelen van de robot en zoeken de kinderen hetzelfde onderdeel.
Hier tellen de kinderen de robots. Eerst tellen ze tot de 4, daarna van 5 tot en met 8.
In dit spel maken de kinderen de reeks af. De reeksen worden steeds moeilijker. Van maar twee robots naar vier robots in een reeks.
Hier leren kinderen de begrippen meer en minder. Het spel begint met het kiezen van de robot met de meeste armen. Ook komen de meeste benen voor in het spel. Later gaat het spel over in het kiezen van de minste.
Wat vind ik van de app
Rekenbegrippen zijn vaak moeilijk voor jonge kinderen. Met deze app worden ze spelenderwijs behandeld. Erg goed en snel in te zetten voor de kinderen! Ik vind ‘m mooi gemaakt, met goede illustraties. Hij is eenvoudig opgezet, maar daarom heel goed zelf te bedienen door de kinderen.
Het is wel goed om zelf de kleuren, vormen en de getallen te benoemen, zodat de kinderen deze begrippen ook goed leren.
Verwerking van de app
Koop de app Robots voor 1,79 euro in de Appstore.
Op de site van de Kleuteruniversiteit vind je de volgende downloads behorende bij de app: kralenplanken robots, het robot spellenpakket, digibordles robots en het robotlied.
Thuis en op school
Knutselen
Knutsel de robots uit de app. Dit kun je op verschillende manieren doen.
- Verzamel allerlei verpakkingsmateriaal. Knip en plak ze in de vormen van de robots uit de app. Je kunt ze schilderen of beplakken in de kleuren van de robots in de app. Met ander kosteloos materiaal maak je de armen, de oren en andere losse onderdelen van de robot.
- Knip en plak de robots uit papier. Zorg voor de kleuren van de robots. Plak ze op een wit papier als een mooi schilderij.
- Natekenen van de robots kan natuurlijk ook. Of ontwerp je eigen robot in een tekening met de vormen die in de app gebruikt worden.
Zorg ervoor dat je de kleuren en de vormen van de robots goed benoemd. Dat helpt de kinderen in het leren ervan.
Spelen
Speel de spellen uit de app na. Je kunt dit doen door de geknutselde robots uit bovenstaand voorbeeld te gebruiken. Je kunt ook schermafbeeldingen maken van je iPad en deze uitprinten. Laat de kinderen de robots dan uitknippen.
- Maak verschillende robots van de vormen en kleuren. Wie maakt de gekste, de mooiste of de grootste robot? Of welke robot heeft de meeste of juist de minste armen of benen?
- Maak zelf reeksen met de robots. Laat de kinderen de volgende in de reeks maken. De kinderen kunnen ook zelf reeksen maken met de robots.
- Kijk of de kinderen ook tot 20 kunnen tellen met de robots. Knip de cijferkaartjes uit de app uit of maak ze zelf. Laat de kinderen de cijferkaarten bij de robots leggen.
In de klas
Sluit je iPad aan op het digibord. Hoe je dit kunt doen, lees je op de site van Susan Spekschoor. Speel de app met de hele klas of in de kleine kring. Benoem hierbij goed de kleuren, de vormen en de getallen. De app is heel bruikbaar voor verlengde instructie!