App voor je taken

App voor je taken

Het kan heel erg helpen in je productiviteit en tijdmanagement om een app voor je taken te gebruiken. Ik zet een aantal gratis en betaalde apps op een rij.

App voor je taken

In mijn werk als eigenaar van jufmaike.nl gebruik ik sinds kort een app om productiever te werken. Ik plan taken in en kan door die app precies zien hoeveel tijd ik ergens aan besteed. Je kunt dit ter plekke (tijdens de taak) aanzetten, maar je kunt het ook achteraf timen. Dit helpt me enorm met het inzicht in mijn uren. Dit kan natuurlijk ook voor het onderwijs goed werken! Bijvoorbeeld om te weten hoeveel je tijd je kwijt bent met een bepaalde taak, zoals de schoolbibliotheek. Of bij te houden hoeveel uren er in de Sinterklaascommissie zitten. Dan kun je dit aan het einde of het begin van het schooljaar wellicht bijstellen in de taakomschrijving.

Bekijk ook de speciale pagina over de scheurkalender. 

Paymo

Ik heb een tijd mijn schooltaken bijgehouden met de gratis tool Paymo. Ik heb dit vooral gebruikt om te kijken hoeveel ICT uren ik besteedde als ICT-coördinator naast mijn werk voor de klas. Ik had er toen geen dag meer voor, dus dat was behoorlijk. Ik ben er na een tijdje mee gestopt (zat waarschijnlijk ver over mijn uren heen haha), maar het kan natuurlijk nog goed werken.

Toggl

Inmiddels ben ik overgestapt op de tool Toggl. Deze gebruik voor mijn werk als eigenaar van jufmaike.nl. Ik moet deze uren bijhouden voor de belastingdienst, ben ik meteen klaar! Maar ook deze tool kun je ook makkelijk voor school gebruiken. Ik gebruik de desktop versie en de app op mijn telefoon. Tijdens het werken op de laptop zet ik de timer aan voor verschillende taken. De tijd voor social media voeg ik meestal handmatig toe.

Ik laat zien hoe ik dat voor mijn bedrijf doe, maar dit kun je natuurlijk ook toepassen op je werk als leerkracht.

Toggl timer

Bij de timer kun je in de timer modus projecten toevoegen. Hier “hang” je vervolgens je tijdverdeling aan op. Zo heb ik het kopje administratie waar ik mijn mail onder laat vallen. Dit zou je natuurlijk ook kunnen doen bij je werk als leerkracht. Je kan een project commissies maken, administratie, gesprekken, vergaderingen, etc. Met de taak kun je een naam geven waar je op dat moment aan werkt. In mijn geval is dat bijvoorbeeld de taak Kinderboekenweek bij het project commissies.

Toggl timer

Vervolgens kan je bij dashboard en rapporten kijken hoeveel uur je aan bepaalde taken hebt gewerkt. Je kunt het ook op maand en jaar zetten.

Lees hier een meer uitgebreide review over Toggl.

Focus Booster

Focus Booster

Focus Booster is een gratis app voor zowel Android als iOs. Het is een Pomodoro timer.

Pomodoro is een speciale techniek om je focus te houden:
De techniek is in de jaren ’80 bedacht door Fransesco Cirrilo. Hij had er genoeg van dat iedereen hem aan zijn hoofd zeurde en dat hij dus steeds afgeleid werd. Hij pakte een timer uit de keuken, toevallig een tomaat (Pomodoro in het Italiaans) en zette het op 25 minuten. Dat bleek een mooie tijd om iets gedaan te krijgen en vervolgens even rust te nemen.

Zorg dus voor taken die niet langer dan 25 minuten duren. Time het en neem vervolgens 5 minuten pauze, of 15 minuten na een aantal Pomodoro’s na elkaar.  Focus Booster is gratis voor 20 Pomodoro’s per maand.

Forest: stay focused

Ook Forest is een app voor Android en iOs. Deze app helpt je om je focus te houden op je taken. Het doel van Forest is dat je af leert kicken van je telefoongebruik en dus meer focus te krijgen op je taken. Je stelt een tijd in dat je gefocust wilt werken. Als je dat red, zonder andere apps te openen, plant de app een boompje voor je. Gebruik je toch je telefoon binnen die tijd? Dan overlijdt je boom, zielig! ;) Als je de app regelmatig gebruikt, kun je een bos planten. Ik heb de betaalde versie gekocht voor €2,29, dan is er geen reclame etc. Met dat geld plant Forest ook echt bomen in Afrika.

Wat is jouw tip voor meer focus en productiviteit?

Afbeelding van Food and Love/Shutterstock

 

Timemanagement en productiviteit verhogende apps