Aquarium in de klas

Aquarium in de klas

(Door Willemijn) Sinds vorige week hebben wij een aquarium in de klas. De aanleiding hiervoor was ons IPC thema: Land, Sea and Sky. Bij het thema behandelen we vooral het leven op het land, in de lucht en in het water. Natuurlijk wilden wij ook levende dieren in de klas, de beste oplossing leek ons: een aquarium!

Voorbereiding aquarium in de klas

Voordat de vissen er waren, moesten er natuurlijk een aantal zaken worden voorbereid. Er kwamen alvast 2 aquaria, schepnetjes, filters, steentjes en waterplantjes. Ook zijn wij nu in het bezit van een aquarium stofzuiger. Op maandag werden de steentjes gewassen en water in het aquarium gedaan. De filter en de gewassen steentjes werden vervolgens in het aquarium geplaatst. Op dinsdag lieten we het aquarium met rust, op woensdag werden de waterplanten er in gezet. Daarna op donderdagochtend mochten 4 leerlingen met 2 docenten op pad naar de dierenwinkel, zij gingen voor elke klas 2 goudvissen halen.

Lees ook: IPC (INTERNATIONAL PRIMARY CURRICULUM)

Ze zijn er!

De leerlingen waren heel nerveus voor de nieuwe klasgenoten! Nadat de goudvissen aangekomen waren in school, moesten ze een half uur in het zakje blijven, voordat ze in het aquarium los mochten zwemmen. Iedereen wilde natuurlijk de vissen bekijken en er werd al gediscussieerd over namen. Eindelijk mochten de vissen dan na 30 minuten in het aquarium. Alle leerlingen kregen de kans om de vissen even goed te bekijken, pas aan het einde van de dag hebben we de goudvissen eten gegeven.

Klusjesschema

Voor de goudvissen hebben wij speciaal voer gekocht. Dit voer moet je elke dag aan de vissen geven, maar niet te veel. Bij het aquarium hangt een lijst wie er op welke dag de vissen mag voeren. De leerlingen weten hoeveel, of eigenlijk hoe weinig, voer ze moeten geven. Goudvissen poepen heel erg veel, de hele dag door. Het gevolg is dat er tussen de steentjes poep ligt, dat moet natuurlijk ook worden schoongemaakt. Op het rooster staat daarom ook welk tafelgroepje er in die week het aquarium schoon moet maken. De poep moet worden opgezogen en er moet een beetje water worden ververst.

Lees ook: EN NU HEBBEN WE DUS EEN KONIJN… TIEN REDENEN WAAROM EEN HUISDIER GOED IS VOOR DE GEZONDHEID ÉN DE ONTWIKKELING VAN JE KIND

Namen verzinnen

Aquarium in de klas

De leerlingen wilden heel graag dat de vissen een naam kregen. Alle leerlingen kregen van mij een briefje waarop ze één naam mochten opschrijven. Vervolgens gingen deze briefjes in een bak. Nadat alle leerlingen hun bijdrage hadden ingeleverd, heb ik twee briefjes getrokken. In onze klas hebben wij nu twee goudvissen: Fins en Squishy! De helft van de klas wilde dat een vis Squishy zou heten, dus dat was geen verrassing ;-). Hieronder kun je Fins en Squishy bewonderen:

 

 

Wie heeft er nog meer een aquarium in de klas?