Bewegend leren: werkt het? En tips voor in de klas

Bewegend leren: werkt het? Met tips

Bewegend leren is hot in het onderwijs! Al veel klassen joggen zich suf tijdens het automatiseren. Ook ik zet joggen in bij het flitsen van de letters in de klas. Maar werkt bewegend leren ook? En natuurlijk geef ik je tips voor in de klas. 

Bewegend leren

Met bewegend leren wordt het bewegen tijdens het leren bedoeld. Het gaat dus niet om aparte gymlessen, maar het inzetten van bewegen tijdens je lessen in de klas. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het verband tussen leren en bewegen, ook in NederlandIn Amerika is aangetoond dat anderhalf uur bewegend leren in de klas de schoolprestaties verbeterden. 

Er wordt nu in voorlopige resultaten aangetoond dat kinderen na een fysiek actieve taal- en rekenles meer gericht zijn op hun taak. Het verbetert ook hun reken- en spellingsvaardigheden. Er is geen effect op de leesvaardigheid gevonden.

De relatie tussen sport en bewegen enerzijds en leren anderzijds blijkt complex. Er zijn geen aanwijzingen gevonden voor een directe relatie tussen bewegen en leerprestaties. Maar er is wel effect te zien op hersenstructuur, executieve functies, aandacht en concentratie. Die kunnen de leerprestaties wel beïnvloeden.

Het lijkt dus een positieve invloed te hebben op het leren, maar effecten op de lange termijn moeten nog aangetoond worden.

Betrokkenheid

Ik heb wat geëxperimenteerd met bewegend leren in de klas. Zo heb ik verliefde harten en de letters gejogd met de kinderen, om het te automatiseren te oefenen. Ik zie in ieder geval een hoge betrokkenheid, ze vinden het ontzettend leuk en zijn ook allemaal betrokken bij het benoemen van de letters. Hopelijk komen er dus nog veel meer lessen online voor o.a. groep 3 om het bewegend leren in te zetten.

Joggen

Ik zet dus de werkvorm joggen in tijdens het bewegend leren. Letters flitsen doen we sowieso veel in groep 3 en met joggen is de betrokkenheid dus groter. Hopelijk heeft het ook invloed op het leren van de letters. Bij het joggen, rennen de kinderen op hun plaats. Tussen het flitsen komen er opdracht als draaien als er een wervelwind in beeld komt en springen bij een gat in de weg. Die opdrachten komen tussen de letters door en tijdens de letters is het dus joggen op de plaats. De kinderen weten dat ze na een opdracht snel weer klaar moeten staan voor een nieuwe letter en benoemen die dan dus ook.

Energizer

Ik vind het joggen ook een leuke enerziger, omdat de kinderen even kunnen bewegen tussendoor. Ik merk wel dat ze daardoor energieker zijn en meer aandacht hebben voor de les. Het werkt ook zeker goed om voorkennis op te halen dus tijdens de directe instructie.

Tips voor bewegend leren in de klas

Gynzy

Als je bij Gynzy joggen invoert in de zoekbalk, krijg je verschillende opties om te joggen in de klas. Bijvoorbeeld verliefde harten, de cijfers en de tafels. Ik hoop dat er meer cijfers splitsen bij komt.

Facebook

Op Facebook is de pagina Doe vrijdag een aanrader voor bewegend leren. Bijna elke dag doe je hier inspiratie op.

In de verschillende groepen worden vaak leuke powerpoint aangeboden voor bewegend leren. Zo vond ik een leuke letter flits les in groep 3 tips.

Het joggen is ontworpen door Djuna van den Bogaard. Zij heeft verschillende lessen in powerpoint gemaakt en biedt ze aan in de groepen Middenbouw- en Bovenbouwwereld op Facebook.

YouTube

Ook op YouTube komen steeds meer leerkrachten die filmpjes maken met bewegend leren.

Meester Niels beweegt laat je vooral zien hoe je bewegend leren kunt inzetten in de klas, inspiratie opdoen dus. 

Bewegend leren met juf Sasa heeft filmpjes voor het rekenen erop staan.

Ik hoop dat er nog meer YouTube filmpjes komen voor het bewegend leren, ik kijk er naar uit!

Bekijk ook:  EEN STA TAFEL IN JE KLAS!

Afbeelding: Shot of a group of happy children standing in a classroom Door Photographee.eu

Bewegend leren: werkt het? En tips voor in de klas