Bezoek het Rijksmuseum

Bezoek het Rijksmuseum

(Door Willemijn) Het Rijksmuseum in Amsterdam is een eyecatcher op het Museumplein. Eronderdoor fietsen is een hele belevenis. Er langs en omheen lopen is al een excursie op zich. Wat heeft het Rijksmuseum te bieden voor het primair onderwijs?

Rijksmuseum

De visie van het Rijksmuseum volgens de site: “Het Rijksmuseum verbindt mensen, kunst en geschiedenis.” Het Rijksmuseum is niet alleen van binnen prachtig, ook de buitenkant mag er zijn. De tuinen om het gebouw heen staan vol prachtige kunst, flora en fonteinen. In 1885 is dit gebouw in gebruik genomen.

Primair onderwijs

Onderbouw

Voor elke leeftijdscategorie is er iets beschikbaar. Ik zal een paar activiteiten benoemen. Voor groep 1-3 is er de les: Help! de muziek is zoek. De les is een theatrale rondleiding over de Pruikentijd. Een klok in het museum slaat niet meer, de kinderen moeten helpen om het probleem op te lossen. Door hier te klikken, kom je bij meer informatie.

Midden- en bovenbouw

Voor groep 4 tot en met 8 zijn er meerdere activiteiten. In de les Proef de Gouden Eeuw mogen de kinderen niet alleen kijken, maar ook hun andere zintuigen gebruiken. Bij de les Ontdekkers en reizigers gaan de kinderen mee op reis in de tijd van de VOC. Zij leggen hun reis vast door te tekenen. Deze les richt zich op onderzoekend leren. Voor groep 6-8 is er ook de les Jij & De Gouden Eeuw. Bij deze les kruipen de leerlingen echt in de huid van helden uit de Gouden Eeuw. Ze ervaren bijvoorbeeld de kou in het Behouden Huys op Nova Zembla. Alle informatie over deze lessen kun je vinden door hier op deze link klikken.

 

Bekijk ook: HET SCHEEPVAARTMUSEUM

Bereikbaarheid museum

Scholen binnen Amsterdam kunnen gebruik maken van de Cultuurbus. Dit is bus- of bootvervoer naar vele cultuuractiviteiten binnen de stad. Voor scholen die binnen een straal van 60 kilometer rondom Amsterdam zitten is er de Museumpleinbus. De groepen 6, 7 en 8 kunnen gratis gebruik maken van deze dienst. Voor scholen buiten de 60 kilometerstraal is er de Rijksmuseumbus. De groepen 4 tot en met 8 kunnen hiervan gebruik maken. Meer informatie hierover kun je vinden via deze link. Het Rijksmuseum is daarnaast goed bereikbaar met het openbaar vervoer, mocht je dat aandurven met je klas.

 

Uitgelichte foto: Shutterstock