Bizar: recensie en winactie

Bizar: recensie en winactie

Door Suzanne. ‘Bizar’ is het dagboek van Sallie Mo. Sallie Mo is dertien jaar oud en kan al tien jaar lezen. En dat is dus ook wat ze doet, ze trekt zichzelf terug in haar boeken. Maar dan moet ze van haar psychiater ineens stoppen met lezen en besluit ze zelf te gaan schrijven. Je kunt het boek winnen.

Bizar

‘Bizar’ is de nieuwste jeugdroman van Sjoerd Kuyper, bekend van onder andere ‘Hotel de Grote L.’. In ‘Bizar’ beschrijft Kuyper de wereld gezien door de ogen van een 13-jarig meisje.
Via uitgeverij Hoogland en van Klaveren ontving ik een reviewexemplaar.

Het verhaal van Bizar

Sallie Mo mag zich van haar psychiater niet meer verstoppen achter haar boeken. Ze moet haar boeken aan de kant leggen en mag pas weer beginnen met lezen als ze op één dag niet meer dan drie leugens heeft verteld.
Sallie Mo besluit om dan maar zelf te gaan schrijven over alles wat ze meemaakt, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn. Ze is op vakantie op een Waddeneiland met haar moeder en nog 2 andere moeders met hun kinderen. Terwijl de moeders hun tijd voornamelijk doorbrengen met drank en mannen, probeert Sallie Mo haar eigen boek te schrijven.
Om ervoor te zorgen dat haar boek spannend wordt, wil ze haar verliefdheid opbiechten aan haar vriend Dylan. Maar Dylan heeft alleen maar oog voor Jackie, die van huis is weggelopen.

Sallie Mo ontdekt tijdens het schrijven dat het niet meevalt om altijd eerlijk te zijn. Ze observeert, denkt na en schrijft over wat ze meemaakt. Maar al snel loopt de situatie compleet uit de hand en durft Sallie Mo het niet meer op te schrijven.

Bizar: recensie en winactie

Mijn mening

Het is wel duidelijk dat Sallie Mo een erg belezen meisje is. Ze haalt regelmatig Shakespeare’s Hamlet aan om dingen te verduidelijken. En ze heeft een duidelijke mening over maatschappelijke thema’s, zoals het milieu, financiële crisis, integratie en vreemdgaan.
Het is een complex verhaal, waarin je jezelf verliest tijdens het lezen ervan. Je ervaart de wereld, zoals Sallie Mo die ziet en haar waarheid wordt de jouwe.
Geschikt voor kinderen vanaf ongeveer twaalf jaar.

‘Bizar’ is werkelijk een bizar, ontroerend en overrompelend boek!

Win

Je kunt één van de drie exemplaren winnen. Tof voor de schoolbibliotheek of thuis. Laat hieronder een reactie achter als je mee wilt doen. Dinsdag 18 juni mail ik de winnaars.

Bekijk of koop het boek hier.