Blog: Op onderzoek naar Register Leraar

Pas geleden heb ik mij geregistreerd op ‘Register Leraar’. Dit is een register waarin je als leerkracht aangeeft je te blijven ontwikkelen. Je geeft daarmee aan te investeren in de kwaliteit van je onderwijs.
Je kunt je opleidingen en cursussen toevoegen aan het register en daarmee laten zien dat je je blijft ontwikkelen.

Je kunt het dus zien als een digitaal portfolio. Wellicht zou je registratie in het register je portfolio tijdens je functioneringsgesprek kunnen vervangen. Met het register toon je dan aan hoe je je hebt ontwikkeld. Naar aanleiding van dit portfolio kun je in het gesprek aangeven wat je verder wil doen aan je professionele ontwikkeling.

Een vraag die meteen in me naar boven borrelt is, hoe laat je zien dat je ook literatuur leest? Zo lees ik nu het boek ‘Teach like a champion’ van Teach Nederland. Hoe laat ik zien dat ik dat goed heb gelezen en mee aan de slag ben gegaan? Hoe toon ik dat aan?
Hoe laat je zien dat je ergens aan hebt gewerkt zonder dat je er concrete bewijzen van hebt? Zoals het bezoek van een congres of een andere onderwijsdag?

Wat je wel kunt toevoegen zijn E-learning modules van Heutink Academie. Veel scholen werken al met deze vorm van online leren.
Je kunt het certificaat na het behalen van de toets van de E-learning toevoegen aan je registratie.
Bij professionele ontwikkeling kun je kiezen voor zoeken in lijst van gevalideerde activiteiten.

Zo heb ik de module E-learning Meldcode Kindermishandeling gevolgd via de Heutink Academie.

Schermafbeelding 2013-03-14 om 20.34.08

Het blogbericht dat ik daar over schreef, vind je bij Meldcode Kindermishandeling.

In de e-learning cursus ‘Meldcode Kindermishandeling’ word je als leerkracht geïnformeerd over de Meldcode Kindermishandeling die vanaf 1-7-2013 verplicht is geworden. Beroepskrachten, waaronder leerkrachten, zijn verplicht om de meldcode te gebruiken bij vermoedens van geweld in huiselijke kring.

In het 5-stappenplan staat beschreven wat je moet doen als er vermoedens zijn van huiselijk geweld. Deze stappen worden in de e-learning ‘Meldcode Kindermishandeling’ duidelijk uitgelegd.

Als ik nu kijk naar de cursus zijn de aanbevelingen die ik ervoor heb gedaan in het vorige blog, overgenomen door de schrijver van de cursus. Fijn om te weten dat er iets met je feedback wordt gedaan.

De cursus is nu gevalideerd met SBU4, je kunt ‘m dus opgeven bij Register Leraar.

Je kunt de cursus vinden onder de gevalideerde opleidingen. Het certificaat dat je krijgt na afronding van de toets kun je als bijlage toevoegen.
Schermafbeelding 2013-10-03 om 22.09.57

 

 

 

 

 

Handig voor je digitale portfolio.

Ik ben benieuwd hoe Register Leraar verder in het werkveld ingezet zal worden.