Boeken kleuters: welke vinden ze leuk?

Boeken kleuters: welke vinden ze leuk?

Met een kleuter thuis en een kleuterklas op school heb ik veel boeken voorgelezen. Boeken kleuters: welke vinden ze leuk? Ik zet onze favorieten in een overzicht.

Poep- en plasgrapjes doen het altijd goed bij kleuters, daar moeten ze erg om lachen! Gelukkig gaat hun humor ook nog wel verder dan dat. Zo zijn interactieve prentenboeken een hit en boeken op rijm doen het ook altijd goed.

Boeken kleuters: welke vinden ze leuk?

Interactieve boeken

1. Het boek zonder tekeningen

Het boek zonder tekeningen

Dit is thuis én op school de favoriet. Het boek zonder tekeningen is hilarisch grappig omdat het volwassenen gekke dingen laat zeggen. Onze kleuter wilde het ook meenemen naar school om de klas eens flink te laten lachen. Het heeft echt geen tekeningen, dus de kinderen moeten goed luisteren.

Bekijk het boek hier

2. Pas op! Dit boek bijt!

Pas op! Dit boek bijt!

Pas! Dit boek bijt! is ook zo’n leuk interactief prentenboek. Er wordt gespeeld met de tekst in het boek, de krokodil eet het bijvoorbeeld op. En als lezer moet je van alles doen, zoals het boek wiegen zodat de krokodil gaat slapen.

Bekijk het boek hier

Boeken op rijm

1. Boer Boris

Boer Boris

Boer Boris is populair bij peuters en kleuters. Er zijn dan ook al veel delen van in allerlei thema’s, zoals naar de markt, over vervoer, feest, Sinterklaas, kerst en de zee. De teksten zijn mooi geschreven en op rijm, wat fijn is voor het taalgevoel van de kinderen. Er is nu ook De dikke Boer Boris met drie prentenboeken ineen, bekijk het hierZelfs in groep 3 genoten ze nog van de verhalen.

Bekijk het boek hier

2. Retteketet! We gaan nog niet naar bed!

Retteketet!

De boeken van Harmen van Straaten doen het ook altijd goed in mijn klas. Met Retteketet! We gaan nog niet naar bed! konden we een leuk toneelstuk oefenen en opvoeren tijdens de dramales. De illustraties en de tekst is lekker ondeugend, dat spreekt de kleuters wel aan. Want de dieren gaan echt niet naar bed hoor….

Bekijk het hier

3. Draak Dries

Draak Dries

Ik ben dol op alle boeken van Julia Donaldson en Axel Scheffler, zoals natuurlijk De Gruffalo, Mannetje Tak en Stap maar op mijn bezemsteel. Maar de kinderen in mijn klas smullen ook van Draak Dries. De boeken na De Gruffalo kregen veel meer tekst, maar de kinderen hangen aan mijn lippen. De illustraties vind ik ook geweldig, dus ik hoop dat dit duo nog vele boeken zullen blijven maken.

Bekijk het boek hier

Boeken voor thema’s

Er zijn ook veel boeken voor kleuters die je in een bepaald thema kan inzetten, zoals vriendschap, seizoenen of eten en drinken. Ik bespreek veel van deze boeken in de blogs over thema’s, maar deze drie favorieten benoem ik graag nog apart.

1. Rupsje Nooitgenoeg

Rupsje Nooitgenoeg

Rupsje Nooitgenoeg is een klassieker die leuk blijft voor kleuters. Natuurlijk gaat het over eten, maar ook leren tellen kun je er goed bij kwijt. En in de lente bespreek je vaak de cyclus van een rups, dus kan je het boek ook weer voorlezen.

Bekijk het boek hier

2. De gele ballon

De gele ballon

Charlotte Dematons heeft prachtige boeken gemaakt waarin je kunt blijven kijken, telkens ontdek je iets nieuws. Zo is Nederland een prachtig boek, maar De gele ballon is een mooie om mee te beginnen. Je zoekt op elke pagina naar de gele ballon, maar komt ook volop moois van andere landen tegen.

Bekijk het boek hier

3. Kikker

Kikker

Kikker mag in dit rijtje met top boeken kleuters natuurlijk niet ontbreken. Er zijn veel titels van Kikker geschreven met allerlei verschillende onderwerpen, vooral op sociaal-emotioneel gebied. Zo gaat Kikker is kikker over iets niet kunnen en dat wel willen, maar er zijn ook verhalen over eten, ziek zijn, verliefdheid en bang zijn. Stuk voor stuk met mooie boodschappen.

Bekijk het boek hier

In dit blog vind je nog meer leuke titels.

Wat is jouw favoriet? 

Er staan affiliate links in dit blog.

 

De leukste boeken voor kleuters